Flexitarian Diyeti, Dawn Jackson Blatner aracılığıyla ortaya atılan hem vejetaryen, hem de hayvansal gıdalarla beslenmeyi savunan bir diyet programıdır. Bu nedenle bu diyetin ismi vejetaryen ve esnek kelimelerin bir kombinasyonudur. Flexitarians diyetini uygulayanlar, hayvansal gıdalar da yediğinden, veganlar ya da vejetaryenler olarak kabul edilmezler.
Bu diyet programı, kesin kuralları ya da önerilen sayıda makro ve kalori besin maddesi içermez. Flexitarian diyeti, bu nedenle bir yaşam tarzı olarak anılır.
Flexterian Diyetinin İlkeleri
Flexterian diyetinin birtakım ilkeleri mevcuttur. Bu İlkelerden ise şu şekilde bahsedebiliriz:
• Çoğunlukla sebze, meyve, kepekli tahıllar ve baklagiller ile beslenme,
• Bitkilerden gelecek olan proteine odaklanma,
• Belirli aralıklarla et ve hayvansal gıdalarla beslenme,
• Doğal yiyecekler tüketme,
• Tatlı ve şekeri sınırlama gibi ilkeler Flexterian Diyeti için dikkate alınması gereken ilkeler arasında yer alırlar.
Nasıl Uygulanır?
Bu diyet listesinde her öğünde bitkisel besinler tüketilir. Zaman zaman da et grubu yiyeceklerin eklenmesi vitamin ve mineral eksikliklerinin meydana gelmesini önemli derecede azaltır. Ancak her koşulda mutlaka demir ihtiyacını karşılamak adına koyu yeşil yapraklı olan sebzeler tüketilmeli, C vitamini açısından zengin limon, çilek, biber gibi besinlerle de demir emilimi arttırılmalıdır. Bazı durumlarda ise takviye alınabilir.
Egzersizlerle de desteklenen Flexitarian diyetinin aynı zamanda yaşam süresini uzatan; obezite, kalp hastalıkları ve diyabet riskini azaltan diyet programı olduğu da söylenebilir. Kolesterol seviyesini önemli ölçüde dengeleyen bir diyet türü olması da diğer bir artısıdır.
Kişiye özel olarak planlanan, mikro ve makro besin öğeleri iyi bir şekilde ayarlanmış olan bir flexitarian diyet listesi her zaman sağlıklı ve sürdürülebilirdir.
Diyetin Sağlık Açısından Faydaları
Flexitarian beslenme, sağlık açısından pek çok yarar sağlar. Kalp sağlığı, Tip 2 diyabet, kanser ve kilo kaybı üzerinde önemli etkileri vardır. Bu etkilerinden ise şu şekilde bahsetmek mümkündür:
Kalp Hastalığı
Lif ve yağ açısından zengin olan diyetler, kalp sağlığı üzerinde oldukça iyidir. Yapılan araştırmalarda vejetaryenlerin diğer insanlara göre daha düşük bir oranda kalp hastalığı riskleri oldukları ortaya çıkmıştır. Bu da vejetaryen diyetlerinin kan basıncını artırıp iyi kolesterolü artırabilecek antioksidan ve lifler açısından zengin besinlerden yola çıkmasından kaynaklanmaktadır. Flexitarian yeme şeklinin de genel anlamda bitki temelli olması nedeniyle vejetaryen diyetlere benzer faydalar sağlayacağı düşünülmektedir.
Kilo Kaybı
Flexiterian beslenme, göbek yağını eritmede oldukça iyidir. Bunun sebebi ise; esnek yeme şeklinin işlenmiş, yüksek kalorili gıdaları sınırlandırması ve bitkisel gıda tüketilmesidir. Yapılan kimi araştırmalar, bitkisel bazlı diyet uygulayanların, uygulamayanlara göre çok daha fazla kilo kaybı yaşayacağını göstermiştir.
Diyabet
Tip 2 diyabet önemli bir sağlık salgınıdır. Ağırlıklı olarak da bitkisel gıdalara dayalı sağlıklı bir diyet uygulamak bu hastalığı engellemeye ve yönetmeye yardım edebilir. Eklenmiş şeker oranı az ve lifli gıda tüketimi fazla olan bitki bazlı beslenme kilo kaybına önemli derecede katkı sağlar. Yapılan bir araştırma sonucunda diyabet prevelansının, yarı- vejetaryenlerde %1,5 oranından daha düşük bir oranda olduğu ortaya çıkmıştır.
Kanser
Sebzeler, meyveler, kabuklu yemişler, kepekli tahıllar, tohumlar ve baklagiller kanserin önlenmesine yardım edebilen antioksidan ve besin maddelerine sahiptir. Kolorektal kanser hastaları üzerine yapılan bir araştırmada, vejetaryen olmayan kişilere kıyasla, yarı-vejetaryen kişilerin kansere yakalanma riskinin %8 daha az bir oran olduğu tespit edilmiştir.
Flexitarian Diyet Listesi![Flexitarian Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?]()
Flexitarian Diyet, hayvansal gıdaları sınırlarken az işlenmiş olan bitki besinleri ve bitki proteinlerinin tüketilmesini önermektedir. Bunun için de düzenli olarak tüketilecek olan yiyecekler listesi şu şekilde belirlenmiştir:
• Proteinler: Baklagiller, soya fasulyesi, mercimek.
• Nişastalı sebzeler: Bezelye, kış kabağı, tatlı patates, mısır.
• Nişastalı olmayan sebzeler: Biber, yeşillikler, Brüksel lahanası, havuç, yeşil fasulye, karnabahar.
• Kepekli tahıllar: Teff, kinoa ve karabuğday.
• Meyveler: Portakal, elma, çilek, kiraz, üzüm.
• Bitki bazlı süt alternatifleri: Hindistan cevizi, şekersiz badem sütü, soya sütü ve kenevir.
• Otlar, baharatlar: Kekik, fesleğen, nane, kimyon, zencefil, zerdeçal.
• Tohum, kabuklu yemiş ve diğer sağlıklı olan yağlar: Keten tohumu, badem, chia tohumu, kaju fıstığı, ceviz, Antep fıstığı, avokado, Hindistan cevizi, zeytin.
Yazar: Sevinç Urgenç