Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çam Balının Faydaları Nelerdir?

0 554

Çam ağaçlarında bulunan Basra böceğinin ürettiği bir bal çeşidi olan çam balı, Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde üretilir. Basra böceği çam ağacında bulunan sıvıları emerek hayatının devam etmesini sağlar. Bunun sonucunda böcekte biriken çiğleri arılar toplar ve petek gözüne doldururlar. Bu sayede çam balı üretilmiş olur. Dünya’da çam balı üretiminin %90’ı Türkiye’de yapılır. Türkiye’de çam balı üretiminin büyük çoğunluğu Muğla’da yapılır. Rengi koyu olan çam balı, diğer ballara göre daha tatsızdır. Bu balda yer alan, Pinocembrin, pinobaxin, galagin ve chirisin gibi maddeler balın kalitesini artırmaktadır. Pinocembrin ise yalnızca çam balında bulunur.

Çam Balının Faydaları

Diğer ballara göre farklı özellik bulunduran çam balının insan vücuduna pek çok faydası vardır. Bu faydalardan bazıları şunlardır:
1. Sivilce ve Yaralara Etkisi: Çam balı, nem tutma özelliği sayesinde cildin nemli kalmasını ve hücrelerin kendini yenilemesini kolaylaştırır. İnsan vücudunun Ph dengesini muhafaza ederek yaraların hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
2. Mide ve Bağırsaklara Etkisi: balın içinde yer alan asitler mideyi kötü etkilemez, aksine midenin asit dengesini korur. Gaz ve şişkinlik problemlerine iyi gelir. Düzenli bir şekilde kullanıldığında bağırsakları temizler ve sindirimi kolaylaştırır.
3. Saçlara Etkisi: Çam balı ile saça yapılan maskeler, saçları nemlendirir ve saçın hızlı uzamasını sağlar. Bununla birlikte saç köklerini güçlendirir ve dökülmesi önler. Fakat etkin bir fayda almak için düzenli maske uygulamak şarttır.
4. Enerji Etkisi: Neredeyse tüm bal çeşitlerinin enerji verme özelliği bulunmaktadır. Çam balı da bu ballar arasında yer alır. Yorgunluğa ve halsizliğe çözüm olan bu bal, her sabah düzenli olarak tüketildiğinde etkisini gösterir.
5. Tansiyona Etkisi: Bu bal yüksek tansiyon rahatsızlığı olan insanlar tarafından kullanılırsa Çam Balının Faydaları Nelerdir?tansiyonları dengelenir. Olumlu sonuç almak için düzenli ve ölçülü kullanmak gerekir.
6. İltihap Sökücü Etkisi: Çam balı, düzenli olarak kullanıldığında vücutta bulunan iltihapları temizler ve vücut fonksiyonlarının daha iyi çalışmasını sağlar. Bununla birlikte, bağırsaklarda yer alan bakterileri de yok eder.
Bunların yanında çam balı, öksürük ve gribe, göz bozukluklarına, kalp ritim bozukluklarına, kansızlığa, damar tıkanıklığına ve alerjik reaksiyonlara iyi gelir.

Çam Balının Zararları

Çam balı, 1 yaşından küçük çocuklar tarafından kullanılmamalıdır. Çünkü çam balı asidik bir yapıya sahip olduğundan bebeklerin mideleri bunu sindiremez ve ciddi sorunlara yol açabilir. Yetişkin insanlarda ise zararı yoktur. Ancak her şeyde olduğu gibi çam balının fazla kullanılması durumunda çeşitli zararlar ortaya çıkabilir. Bunun yaşanmaması için ölçülü kullanılmalıdır.

Çam Balının Polen Ballarından Farkı

Çam balını polen ballarından ayıran temel fark, çam balının salgı balı olmasıdır. Çünkü çam balı Basra böceğin tarafından üretilmektedir. Diğer ballar ise çiçek nektarıdır. Çam balı, ağacın suyundan gelen besin değerinin yanında Basra böceğinde yer alan çeşitli protein enzimleri de kapsar. Sonrasında arılar tarafından işlenir ve ortaya besin değeri oldukça yüksek olan çam balı çıkar. Bu besin zinciri sayesinde çam balı oldukça özel bir baldır. Diğer farklar ise; çam balının dayanıklılığı, polen balına göre oldukça uzundur. Yıllarca saklanabilen çam balının besin değeri, polen ballarından çok daha fazladır. Çam balında yer alan doğal şeker, polen ballarına göre düşüktür. Çam balının tadı, polen ballarına oranla daha hafiftir.

Kaynakça:
https://www.healwithfood.org/health-benefits/pine-honey-buying-tips.php
http://www.marmarisbalevi.com.tr/en/pine-honey

Yazar: Can Baskın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku