Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Önemi

0 480

Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Önemi

Çocuklarda tuvalet eğitiminin verilebileceği en uygun yaş aralığı 18 ay-3 yaştır. Uygun zamanı, çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını en iyi siz tespit edebilirsiniz. Bunun için çocuğunuzun davranışlarını iyi gözlemlemeniz gerekmektedir. Artık isteklerini sözle yada işaret ederek dile getirebiliyorsa, soru sormaya ve etrafını incelemeye başladıysa, pantolonunu kendi indirip çıkarabiliyorsa, oyuncakları ile oynarken onlara tuvaletlerini yaptırmaya çalışıyorsa (Bu durum kız çocuklarda daha fazla gözlenebilmektedir.), tuvaleti geldiğinde bunu hareketleri yada söyledikleri ile belli ediyorsa, bezinin ıslak-kirli olmasından rahatsızlık duyuyorsa çocuğunuz tuvalet eğitimine hazır demektir.

Tuvalet Eğitimi Sürecinde Neler Yapmalıyız

* Çocuğunuzla iyi bir iletişim sağlamanız bu süreçte çok önemlidir. Ona artık büyüdüğünü bez yerine iç çamaşırı kullanması gerektiğini yumuşak bir ses tonu ile anlatmalısınız. Renkli onun hoşuna gidebilecek iç çamaşırlarını birlikte alabilirsiniz.
* İlk aşama için yerde sabit duran bir lazımlık seçmeniz çocuğun tuvaletin yüksekliğinden ve içine düşerim korkusundan uzaklaşmasını sağlayacaktır. Lazımlığı alırken çocuğunuzu da yanınızda götürürseniz ve onun isteyeceği bir lazımlığı alırsanız eğitime bir puan önde başlamış olursunuz. Çocuğunuza seçim yapma fırsatı vermeniz ona büyüdüğü hissini geçirecek ve öz güveni artacaktır.
* Tuvalet eğitiminde cinsiyet faktörü önemli olduğundan kız çocuklarına annenin erkek çocuklarına babanın eğitim vermesi çocuğun daha hızlı ve öz güven içerisinde öğrenmesini sağlayacaktır.
* Bundan sonra çocuğunuzu 2- 3 saatlik aralıklarla lazımlığa oturtun. Bu saatleri,i beslenmeden onbeş-yirmi dakika sonrası ve çocuğunuzun size jest mimik ve sözleriyle verdiği alarmı dikkate alarak ayarlayabilirsiniz.
* Çocuğunuzu uzun süre oturtamıyorsanız eline hoşuna gidebilecek bir hikaye kitabı, dergi verebilirsiniz. Cep telefonu vermemeye dikkat etmelisiniz.
Çocuklarda Tuvalet Eğitiminin Önemi
* Tuvaletini yaptıktan sonra çocuğunuzu yeniden bezlememelisiniz. Yeniden tuvalete gideceği süreçte onu sıvı gıdalarla özellikle sebze yemekleri ile beslemeye dikkat etmelisiniz. çocuğunuzun bağırsaklarındaki hareket, siz ona çiş eğitimi verirken beraberinde kakasını da yapmayı öğrenmeyi sağlayacaktır.
*Tuvaletini yaptıktan sonra, ” Aferin, bak nasıl da büyüdün artık…” gibi cümlelerle onu teşvik edin. Küçük hediyelerle ödüllendirin. Ama bunların hiçbiri abartılı olmasın. Çocuk, tuvaletin doğal bir süreç olduğunu hissetmelidir. Aksi taktirde bu süreci uzatabilir. Korkularının üstesinden gelemeyebilir.

* Öğrenemiyor diye asla vazgeçmeyin, siz ne kadar sabırlı ve yumuşak davranırsanız o kadar kolay öğrenecektir.
* Yapamadığı yada abartılı tepkiler verdiği zaman ona kesinlikle kızmayın. Ona bu işin gerekliliğini mantıklıca anlatın.
* Tuvalet eğitimi ne kadar önemliyse tuvalet sonrası temizlik eğitimi de çok önemlidir. Çocuğunuza nasıl temizlenmesi gerektiğini (kızsa önden arkaya doğru) , çamaşırlarını kendi kendine giymeyi bunları neden-sonuç ilişkisi içerisinde anlatarak öğretebilirsiniz.
* Gündüz verdiğiniz eğitimin yanısıra gece eğitimleri ile devam etmelisiniz. Yatmadan önce çocuğunuza sıvı gıdalar vermeyi kesmelisiniz. Bezlemeden yatırmalısınız. Yatak koruyucu kullanmanız ilk etapta oluşacak kazalar için uygun bir tercih olacaktır. Yatmadan önce çocuğunuza artık bez kullanmadığınızı bu nedenle gece çişi geldiğinde size seslenmesi gerektiğini anlatın. Bir iki kazadan sonra işlerin yoluna girdiğini göreceksiniz. Şunu unutmamak gerekir ki gece kasların kontrolü çok daha zor olduğundan uzmanlar 5 yaşına kadar yatak ıslatmanın doğal olduğunu söylemektedirler.
* Yukarıda bahsettiğim bilgiler ışığında yaptığınız tüm denemelerde çok uzun süre geçmesine rağmen başarısız olduğunu düşünüyorsanız bir çocuk psikiyatrına başvurmanız yararlı olacaktır. Tüm anne-babalara, sağlıklı mutlu huzurlu başarılı bireyler yetiştirebilmeleri için kolaylıklar dileklerimle…

Kaynakça:
www.uzmantv.com.tr
Eda Şahan’ın Günlüğünden Notlar

Yazar:Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku