Hayal dünyaları oldukça geniş olan çocukların, kendilerini ifade etme biçimlerinden biri de resim yapmaktır. Resim yapmak, çocuklar için sadece bir aktiviteden ibaret değildir. Resim; çocuğun algı, beceri ve yaratıcı gücünün bir göstergesi olarak ortaya çıkar. Aynı zamanda duygusal ve sosyal eğitiminin önemli bir unsurudur. İşte bu güzel aktivitenin çocuk gelişimine 8 önemli katkısı.
1. Çocuklar resim yaparken küçük kaslarını etkin bir şekilde kullanmayı öğrenir. Göz-el koordinasyonu sağlanır. Ayrıca sağ ve sol beyin beraber çalışır.
2. Çocuklar resim yaparken, yeni nesneler çizdikçe ve özgün şeyler ürettikçe bundan hoşnut olur. Çevresindeki insanların onayı hoşnutluk düzeyini arttırır ve başardığına inanan çocuğun kendine olan özgüveni artar. Ayrıca resim yapmak çocuklara, hayatın her alanına kendilerinden bir parça katmayı öğretmektedir. Bu nedenle çocukların yaratıcılıkları da gelişir.
3. Çocuğunuzun hobi olarak gördüğü ve ilgilendiği resim alanında yeteneği varsa erkenden keşfedebilirsiniz. Böylelikle çocuğunuz ileride hem para kazanacağı hem de mutlu olacağı bir mesleği yapabilir.
4. Siz farkında olmasanız da çocuğunuzun bastırdığı, yüzleşmeye korktuğu ve cesaret edemediği durumlar olabilir. Korkularını somut bir şekilde yakalamanın ve onlarla yüzleşmesinin en güzel yolu, çocuğunuzun yazı ve resim gibi araçlarla kendisini ifade etmesini sağlamaktır. Çocuklar resim yaparak, İç dünyalarında onları rahatsız eden, huzurunu bozan korkularıyla mücadele etmeyi öğreniyorlar. Eğer çocuğunuzun yaşadığı bu korkular, tedavi edilmezse ileride kronik depresyona ve travmalara neden olabilir.
5. Çocuklar resim yaparken; kullandıkları boya kalemleri, kendi istekleri doğrultusunda kullandıkları çeşitli fırça darbeleri ile gün içinde yaşadığı kızgınlıklarından kurtulabilir ve içlerinde biriken enerjiyi boşaltabilirler. Yani, resim yapmak çocuklar için bir deşarj olma aracıdır da denilebilir.
6. Resim yapan çocukların görsel anlatımları daha kuvvetlidir ve bu durum çocukların dünyaya farklı bir çerçeveden bakmasını sağlar. Görünenin altındaki gerçek nedeni bulabilir ve herkesin fark edemediği mesajları algılayabilirler.
7. Çocuklar isteklerini, hayalini kurduğu herşeyi kağıda yansıtarak belki de başarıya giden yolda ilk adımı atıyorlar. Çünkü hayalini kurduğu herhangi bir şeyi kendi yorumladıkları şekilde görmek, kendilerine olan güvenlerini ve inancını arttırır.
8. Resim yapan çocuklar sanata karşı daha ilgili ve saygılı oluyorlar. Ayrıca estetik zevklere sahip olan bu çocukların, büyüyünce daha nazik ve ince ruhlu olduklarını ortaya koyan çalışmalar da var.
Çocuğunuz Resim Yaparken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
1. Çocuğunuz resim yaparken, ebeveynleri olarak yaptıkları resmî anlatmasına fırsat tanıyın. Resimlerdeki figürleri tek tek sormak yerine, resmî genel olarak anlatmasını sağlayın.
2. Erişebileceği ortamlarda bol bol malzeme bulundurarak resim çalışmalarına yönelmesine yardımcı olun.
3. Gerekli olduğu zamanlarda dolaylı olarak fikir verin ancak kesinlikle zorlamayın. Çünkü resim yapan çocuk yönlendirildiği veya sınırlamalar getirildiği zaman hayal gücü de sınırlandırılmış olur.
4. Resim yaparken sizden yardım isteyen çoçuğunuzun, resmin ona ait olduğunu ve çizilen şeylerin kusursuz olması gerekmediğini anlatın. Böylece çocuğun sorunu kendisinin çözmesini sağlamış olursunuz.
5. Çocuğunuzun yaptığı resimleri direk olarak olumsuz sözlerle değerlendirmeyin. Onun isteğini arttırıcı sözlerle teşvik edin.
Yazar: Dilara Yeten