Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Daha Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Tüketmeniz Gereken Besinler

0 417

Daha Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Tüketmeniz Gereken BesinlerDoğru gıdalar hasta olmanızı önleyebilir ayrıca vücut direnciniz arttığından hastalığı çabuk atlatabilirsiniz. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi için yemeklerinizi gözden geçirmeniz gerekmektedir.

Evde, iş yerinde, metroda veyahut kafe de birçok insanın soluduğu ortamlardan hepimiz geçmekteyiz. Özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde, vücudun bağışıklık sistemi düşmektedir ve bu da salgınlardan çabuk etkilenmemize yol açmaktadır.

Mevsimsel hastalığın kontrolünüz dışında olduğu anlaşılıyor. Ve evet bazen hasta oluyoruz. Fakat doğru gıdalar tüketirseniz vücut direnciniz çok daha kuvvetli olacaktır.

Bağışıklık sisteminiz inanılmaz bir şeydir. Bağırsağınızdaki bakteri aslında sizin için mücadele etmeye istekli güçlü bir ordu ancak onları düzgün beslediğiniz takdirde. Ve hasta olursanız, bazı gıdalar daha çabuk iyileşmenizi sağlayabilir. Bugün ne yerseniz yarın hasta olup olmamanıza karar verebilirsiniz.
Bağışıklık sistemi en iyi savunma hattınızdır.
Bağışıklık Sistemi Nasıl İşliyor
Bağışıklık, vücudumuzun savaşı ağızda başlamakta olup, tükürüğünüz, lizozim, alfa-amilaz ve laktoferrin gibi güçlü antimikrobik maddeler içermektedir. Bunları aşan mikroplar midemizin hidroklorik asidiyle yüzleşmektedir. Sonra, hayatta kalırsa, kötü bakterileri parçalayan sindirim sistemimizdeki proteinlere ve kimyasal bileşiklere karşı savaşacaktır. Sonunda, kendi kişisel iyi bakterilerinize karşı savaşacaktır. Direnciniz kuvvetli ise, kötü bakterilerin kan dolaşımına girmesini veya ince bağırsağımızda kökleşmesini önlemektedir. Bu iyi bakterilere probiyotik denir. Onları hastalıklara karşı bir ordu olarak düşünün. Bu iyi bakterileri, sağlıklı gıdalarla besleyin. GI yolu, bağışıklık sisteminin yüzde 70’inden fazlasını oluşturur. Bu, iyi bağırsak bakterilerimizin evidir; bu da, çok fazla bakteri ile savaşmaktadır.
Eğer o bakterilerin senin için çalışmasını istiyorsan, onları beslemelisin. Besin açısından yoğun, lif bakımından zengin gıdaları tüketmelisiniz. Ancak işlenmiş gıdalar, yağlar ve şekerler ise iyi bakterilerin kuvvetli düşmanlarıdır. İşte bu nedenle, dengeli bir gıdalar, her türlü virüs ve enfeksiyona karşı en iyi sigortanızdır.

Daha Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Tüketmeniz Gereken BesinlerBaşka bir deyişle, eğer diyetiniz berbat ise, daha sık hastalanırsınız ve daha uzun süre hasta kalacaksınız. Hasta olduğunuz sürece kötü yemek yerseniz sizi daha da hasta yapar. Öte yandan, iyi beslenme, vücudunuzun bu çeşitli istilacılarına karşı en iyi savunmayı gerçekleştirecektir. Sağlıklıysanız, her gün bir ila iki porsiyon probiyotik zengin gıdaları hedefleyin (tıbbi problemi önlemeye veya hafifletmeye çalışıyorsanız daha fazla). Probiyotiklerin en iyi bütün gıda kaynakları aşağıda listelenmiştir.
* Süt: canlı ve aktif kültürlerle yoğurt, peynir ve kefir içermektedir.
* Fermente sebzeler: turşu, lahana turşusu.
* Muhtelif: soya sosu, şarap. Ayrıca, sağlıklı bağırsak bakterilerine fazladan bir yardım eli uzatmak için bir probiyotik destek alabilirsiniz, tabi önce doktorunuza danışın. Çok sayıda prebiyotik yemek virüs ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı savaşmanıza yardımcı olacaktır. Ancak en sağlıklı diyet bile sizi her istilacıdan koruyamaz. Bazen hastalığa yakalanabiliriz. Fakat hasta olduğumuzda iyileşmeyi en azından hızlandırmanın yolu sağlıklı besinler tüketmekten geçmektedir.
* Sarımsak: Antibiyotik gibi davranır ve soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonların şiddetini azaltır.
* Tavuk çorbası: Evet, tavuk çorbası aslında iyi bir probiyotiktir. Hastalık belirtilerini azaltan anti-inflamatuar özellikler içerebilir.
* Yeşil çay: Hücrenin antikor üretimini artırarak patojenlere dokunmamıza yardımcı olur.
* Bal: Antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve öksürükleri önlemeye yardımcı olur. Günlük olarak, bir fincan yeşil çaya bir ya da iki çay kaşığı yeterli olacaktır.
* Elderberries (Mürver): Bunların antiviral özellikleri vardır ve fitonürlerden yüklenmiştir. Elderberry özütü, soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonlarının süresini azaltabilir.
İşte bilmeniz gereken tek şey: Vücudunuzu dinleyin. Kendi iştah ipuçlarımız büyük olasılıkla bize hasta olduğumuzda ne yememiz gerektiğini veya ne yemememiz gerektiğini gösteren en net resmini verir.
Örneğin, çok azımız influenza veya gastroenteritten mustarip yemek istiyor. Çünkü grip benzeri böcekler, bakteriyel ve enfeksiyonlar, iştah bastırmasına yol açan iltihaplanma yaratır. Yani, vücudunuz size yemek yememesi gerektiğini söylüyorsa muhtemelen dinlemelisiniz.

Daha Güçlü Bir Bağışıklık Sistemi İçin Tüketmeniz Gereken BesinlerÇoğu zaman ne yersiniz?
Belirli gıdaların gücünü düşünmek harikadır, ancak bağışıklık sisteminize gerçekten bir katkıda bulunmak istiyorsanız, çoğu zaman yediğinizi düşünün. Örneğin:
Ne kadar yiyorsun Sürekli aşırı ya da alçalan, bağışıklık sisteminin işgalcilere nasıl tepki vereceği konusunda taviz verebilir.
* Yağ alımı nasıl?
Yağların bolca tüketimi özellikle doymuş yağlar ve omega-6 yağ asitlerinin tüketimi bağırsağınıza zarar verebilir ve bağışıklık sisteminizi tehlikeye atabilir. Öte yandan, fıstık, zeytinyağı ve avokado gibi sağlıklı yağların ılımlı bir şekilde alınması, iyi bir E vitamini kaynağı olabilir; bu, grip ve solunum yolu enfeksiyon riskinizi en aza indirmenize yardımcı olabilir.
* Şeker, yüksek glisemik yüklü olup, beyaz kan hücrelerinin işlevini azaltabilir ve inflamasyonu teşvik edebilir, genel bağışıklık sisteminize zarar verebilir.
* Yeterince protein alıyor musun?
Öte yandan, tükettiğiniz gıdalar da protein, demir ve çinko eksiklikleri genel bağışıklığı düşürebilir. Genel olarak, kadınlar için bir avuç içi protein ve erkekler için iki avuç içi porsiyon her yemekte dahil edilmelidir.
* Düzenli meyve tüketimi nasıl?
Bağışıklık sisteminizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri almak için birçok meyve ve sebze gerekir. Demir, çinko, magnezyum, manganez, selenyum, bakır, folik asit ve vitaminler A, C, D, E, B6 ve B12’yi içerir.

Unutmayın: Bağışıklık sisteminizi destekleyen genel, sağlıklı, dengeli bir diyet ilk etapta hasta olmaktan kaçınmak için en iyi seçimdir.

Kaynakça:
https://www.livestrong.com/blog/eat-stronger-immune-system/

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku