Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

En Çok Kahve Üreten Ülkeler

0 43


Dünyada su ve çaydan sonra en çok tüketilen üçüncü içecek olan kahve çekirdekleri her yerde yoğun talep görmektedir. Kahve, petrolden sonra dünyanın en çok ticareti yapılan ikinci emtiasıdır. Kahve çekirdekleri sadece bir fincan kahve yapmak için kullanılmaz, aynı zamanda içecekler (kola), ilaçlar ve kozmetikler için de kafein sağlar. Ticari olarak yetiştirilen iki ana kahve çekirdeği türü vardır: dünya kahvesinin %70’ini oluşturan Arabica ve çok daha ucuz ve yetiştirilmesi daha kolay olan Robusta. Uluslararası Kahve Örgütü’ne göre dünyanın en çok kahve üreten ülke listesi aşağıdadır.

10- Guatemala – 204.000 Mt
Kahve çekirdekleri Guatemala’da en çok, sıcaklığın 16 ila 32°C arasında ve deniz seviyesinden 500 ila 5.000 metre yükseklikte bol miktarda yetişir. Guatemala, 2011 yılında Honduras tarafından geçilene kadar Orta Amerika’nın en büyük kahve üreticisiydi. Guatemala kahve üretimine ilk kez 1800’li yıllarda girdi. O sırada hükümet, ticaret ve vergi avantajları sunarak sektöre destek politikası başlattı. 1960’larda hükümet, bugüne kadar ülkenin kahve ürünlerini dünya çapında tanıtmaya devam eden bir pazarlama birliği olan Anacafé’nin (Asociación Nacional del Café) kurulması yoluyla Guatemala kahvesine yönelik daha büyük küresel talep için daha fazla baskı yaptı.

9- Meksika – 234.000 Mt
Ülke, ağırlıklı olarak Guatemala sınırına yakın kıyı bölgelerinde yetişen yüksek kaliteli Arabica çekirdekleri üretiyor. Meksika, ABD kahve ithalatının çoğundan sorumludur. 1990’larda, Uluslararası Kahve Anlaşması’nın feshedilmesi ve dünya çapında kahve fiyatları ile ihracat kotalarının artık sıkı bir şekilde kontrol edilmemesi nedeniyle Meksika’nın kahve üretiminde bir kriz yaşandı ve bu da Meksika’nın küresel pazarda rekabet edememesine yol açtı. Kahve fiyatlarındaki ve üretimindeki bu düşüş, Meksika ülkesinde gelir kaybına ve sosyal sorunlara yol açtı. Kahve üretimi 90’larda ve 2000’lerde azalırken, Amerika Birleşik Devletleri’nden gelen istikrarlı talep, 2005’te tüm zamanların en düşük seviyesi olan 1,7 milyon poşetten (60 kg) 2014’te 4,0 milyona çıkarak Meksika kahve pazarında bir toparlanmaya neden oldu.

8- Uganda – 288.000 Mt
Kahve, Uganda ekonomisinin hayati bir parçasıdır ve nüfusun büyük bir kısmı kahve ile ilgili endüstrilerde çalışmaktadır. Kahve üretimi başlangıçta oldukça başarısız oldu. Bununla birlikte, 1991’deki devlet özelleştirmesinden sonra, sektörde güçlü bir canlanma görüldü ve 1989’dan bu yana üretimde %5100’lük bir artışa yol açtı.

7- Hindistan – 348.000 Mt
Hindistan’ın her bölgesi kahve çekirdeği yetiştirmeye uygun değildir. Yetiştirmenin büyük kısmı ülkenin güneyindeki engebeli arazilerde yapılıyor. Çekirdekler, muson yağmur koşullarında küçük yetiştiriciler tarafından yetiştirilir ve genellikle kahveye baharatlı bir tat ve aroma veren kakule ve tarçın gibi baharatların yanına ekilir. 2004 yılında Hint Kahvesi markası Tata, Grand Cus De Cafe Yarışması’nda üç altın madalya kazandı. Kahve Hindistan’da çay kadar popüler olmadığı için, ülkenin kahve üretiminin %80’i ihracat amaçlıdır ve ana alıcılar Avrupa ve Rusya’dır.

6- Honduras – 348.000 Mt
Honduras, Orta Amerika’nın en çok kahve üreten ülkesidir. Ancak Honduras’ta üretilen kahve hala ulusal markalaşma eksikliğinden muzdarip. Çoğu insan Kolombiya veya Etiyopya kahvesini tanırken, Honduras’tan gelen çekirdekler çoğunlukla karışımlarda kullanılır ve bu nedenle tüketici tarafından daha az tanınır. Ancak kahve, Honduras ekonomisinin hayati bir parçası olmaya devam ediyor ve kahve endüstrisi, nüfusun büyük bir kısmı için sürekli olarak istihdam ve gelir sağlıyor.

5- Etiyopya – 384.000 Mt
Etiyopya, dünya çapında en popüler çekirdek olan Arabica kahvesinin coğrafi evidir. Kahve, Etiyopya’nın yıllık ihracatının %28’inden fazlasını oluşturur. Ülkede, kahve üretiminde 15 milyon vatandaşın istihdam edildiği tahmin ediliyor. Etiyopya çok zengin bir kahve kültürüne sahiptir. Bitkinin evcilleştirilmesinden ve kahve çekirdeğinin yetiştirilmeye başlanmasından bu yana, Arabica çekirdeğinin her biri kendi karakteristik adı ve tadı olan bölgesel çeşitleri geliştirilmiştir. Harar, Limu, Sidamo ve Yirgacheffe fasulyelerinin tümü Arabica fasulyesinin ticari markalı çeşitleridir ve hakları Etiyopya hükümetine aittir ve bu hükümet tarafından korunmaktadır.

4- Endonezya – 660.000 Mt
Endonezya, iklimi kalitesiz kahve çekirdeklerinin üretimi için daha uygun olduğu için kalite yöntemi yerine miktarı tercih etti. Ancak buna rağmen ülke, ekvatora yakın olması ve kahve üretimi için çok uygun çok sayıda dağlık bölgeye sahip olması nedeniyle kahve ekimi için ideal bir coğrafi konuma sahiptir. Kahve üretimi Endonezya’ya Hollandalı kolonistler tarafından tanıtıldı ve Endonezya’nın iklimi bitki için çok uygun olduğu için üretim kolonizasyondan sonra devam etti. Kahve tarlaları şu anda Endonezya topraklarının 1 milyon hektardan fazlasını kapsıyor ve ekili alanların %90’ından fazlası küçük ölçekli üreticiler tarafından işleniyor.

3- Kolombiya – 810.000 Mt
Kolombiya kahvesi dünya çapında ünlüdür. Ancak, iklim son zamanlarda Kolombiya kahve üretiminde olumsuz bir rol oynuyor. 1980 ve 2010 yılları arasında sıcaklıklar ve yağışlar yavaş yavaş arttı. Bu faktörlerin her ikisi de Kolombiya’da tercih edilen kahve üretmek için gerekli olan iklim gereksinimlerini tehlikeye atıyor. Kahve üretiminde geleneksel olarak Brezilya’dan sonra ikinci sıradaydı, ancak Vietnam’ın hızla genişleyen üretimi nedeniyle üçüncü sıraya geriledi. Fakat hala uluslararası kahve ticaretinde kilit bir oyuncu olmaya devam ediyor.

2- Vietnam – 1.650.000 Mt
Vietnam Savaşı sırasında ve sonrasında kahve üretiminde büyük bir düşüş yaşansa da kahve, Vietnam ekonomisinin büyük bir parçası olarak kaldı. Vietnam kahve üretiminde 1975’te sadece 6.000 tondan 2016’da yaklaşık 2 milyon tona hızlı bir genişleme yaşadı. Bu büyüme Vietnam’ın dünyanın en önemli kahve üreticisi ülkeleri arasında ikinci sırada kalmasına neden oldu.

1- Brezilya – 2,595,000 Mt
Brezilya dünyanın en büyük kahve üreticisidir. Kahve tarlaları, çoğunluğu iklim ve sıcaklığın kahve üretimi için ideal olduğu üç güneydoğu eyaleti olan Minas Gerais, Sao Paulo ve Parana’da bulunan Brezilya’nın yaklaşık 27.000 kilometrekaresini kaplar. Brezilya ayrıca , kahve kirazlarının ıslak bir işlemde yıkanmak yerine güneşte kurutulduğu kuru işlemi (yıkanmamış kahve) kullanarak kahveyi işlemesiyle diğer kahve üreten ülkelerden ayrılmaktadır.

    Kaynakça:

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Kahve_%C3%BCretimine_g%C3%B6re_%C3%BClkeler_listesi
    https://kulturveyasam.com/kahve-cekirdegi-yetistigi-ulkeler-ve-farklari/

    Yazar: Can BASKIN

    Bunları da beğenebilirsin
    Cevap bırakın

    E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

    Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku