Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Fındığın Bağırsak Mikrobiyotası Üzerindeki Etkileri

0 280

İnsan bağırsak mikrobiyomu; insan genomlarında bulunan genlerin 100 katından oluşan kolektif genomu içeren farklı türlere karşılık gelen bakterileri mikroorganizmalarından oluşur. Mevcut mikrobiyal topluluklar, vitaminlerin ve önemli amino asitlerin sentezi ile birlikte probiyotik özellikleri içeren farklı işlevler yoluyla konakçı sağlığına katkıda bulunur. İnsan bağırsak mikrobiyomunun sağlığı, hastalığı ve çeşitliliği arasındaki korelasyonu geliştiren tüm sağlıklı bireyler arasında bağırsak mikrobiyotasının bileşenlerinde çeşitli değişiklikler gözlemlenmiştir.
Ayrıca, bağırsak mikrobiyotası, bağırsak ve bağırsak dışı bozuklukları içeren patogenez ile bağlantılıdır. Bu nedenle diyet, erken yaşam evrelerinden itibaren mikrobiyal popülasyonların çeşitliliğini, dağılımını ve daha fazlasını etkileyen bağırsaktaki mikrobiyal kompozisyon için ana belirleyiciler olarak kabul edilmiştir. Diyet varyasyonları ayrıca bağırsak mikrobiyotasındaki toplam yapısal varyasyonların %57’sini geliştirir. Diyetteki akut değişiklik, mikrobiyal bileşimde farklılıklar göstermiştir. Tüm bu varyasyonlar, sağlık yararlarının daha uzun süre kalıcı olması için bağırsak mikrobiyotasının değiştirilmesine katkıda bulunur.
Fındığın Bağırsak Mikrobiyotası Üzerindeki EtkileriFındık tüketiminin metabolik risk faktörleri üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Kuruyemişler, prebiyotik lif ve bitkisel besinlerin bir kombinasyonudur ve antioksidan, anti-inflamatuar etkilere sahiptir. Kuruyemişler ayrıca, tokoferoller (badem ve fındık) ve yüksek miktarda fitosteroller ve karotenoidler (fıstık) gibi lipofilik bileşiklerin kıvamı ile birlikte esas olarak fındıklarda bulunan yüksek tekli doymamış yağ asitleri içeriğinden oluşur. Fenolik bileşiklerin, temel olarak ceviz ve cevizlerde bulunan flavonoidleri ve tanenleri içeren, kabuklu yemişlerde fitokimyasallar şeklinde bol miktarda bulunduğu düşünülmektedir. Antioksidan ve antienflamatuvar etkiler oluşturan bu bileşik çeşitliliğinin sağlık açısından faydalı olduğu kanıtlanmıştır.
Ypılan araştırmalar, ayrıca bağırsak mikrobiyotasının yeniden şekillenmesi üzerindeki etkileri de gösterir. Polifenollerin içeriği ile birlikte lifler, bağırsak mikrobiyotasının profiline aracılık etmede önemli bir rol oynar ve bu da anti-inflamatuar etkilerin üretilmesi, bağırsak mekanizmalarının ve enterik bariyer bütünlüğünün korunması gibi sağlık yararları mekanizmasına yol açar. Bu nedenle, fındık bitki besinlerinin tüketiminin, iltihaplı hastalıkların yönetimi için bağırsak mikrobiyotasına yardımcı olduğu ortaya çıkmıştır
Fındık bitki besinlerinin potansiyel prebiyotik özelliklerinin, sağlıklı bağırsak mekanizmasını analiz etmek için önemli olduğu düşünülmüştür. Fındık bitki besinleri, yüksek lif seviyelerinin tutarlılığı, antioksidanlar ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle bağırsaktaki mekanizmaları harekete geçirerek sağlığın korunmasında etkili olmuştur. Macadamia içeren tüm fındık bitki besinleri de lif içerir. Bu bitki besinleri fındıkları, bağırsak bakterilerini besleyebilir, çünkü bu kuruyemişler, esas olarak bağırsakta yaşayan probiyotik bakterileri beslemekle ilgili olan prebiyotiklerden oluşur.
Yapılan çalışmalardan biri, altı hafta boyunca tek bir günde 56 gr badem ve 10 gr badem kabuğunun bağırsaktaki önemli bakteri suşlarının büyümesini arttırdığını göstermiştir. Antep fıstığı kullanıldığında da benzer sonuçlar görülmüştür. Fındık bitki besinleri ayrıca bağırsakta bulunan proteobakterileri de koruyabilir. Gıda Mikrobiyolojisi’ndeki bir başka büyük çalışma, kestane ve ununun özlerinin, midede bulunan asitlerin ve safranın hayatta kalmasında farklı laktobasil bakteri suşlarına yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Dolayısıyla, bu, bu kuruyemişlerin aktif olarak kalın bağırsakta mekanizma gösterdiğini ve sağlıklı bir bağırsağın korunmasıyla sonuçlandığını etkili bir şekilde kanıtlamaktadır.
Ayrıca, bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakteriler, kısa zincirli yağ asitlerinin ürününe fermantasyonla sonuçlanan fındık bitki besinlerinin lifi ile beslenir. Bu nedenle, ağırlık yönetimi bu bileşikler tarafından etkin bir şekilde sürdürülür. Prebiyotik potansiyel, seçici stimülasyon mekanizması ile herhangi bir bireyde sağlığa fayda sağlayan, bağırsak mikrobiyotasında bulunan seçici mikrobiyal türlerin büyümesi olarak ifade edilmiştir. Fındık bitki besinlerinin prebiyotik etkileri ve bağırsak mikroflorası üzerindeki etkisi üzerine sınırlı araştırma yapılmıştır. Ancak çalışmaların çoğu, prebiyotik desteği göz önünde bulundurarak sağlıklı bir bağırsağı korumak için fındık bitki besinlerinin olumlu etkisini göstermiştir.

Fındık Besinlerinin Bağırsak Mikrobiyotası Üzerindeki Etkileri

Fındığın Bağırsak Mikrobiyotası Üzerindeki EtkileriÇeşitli kabuklu yemişlerde doğal lifler ve fitokimyasallar bulunur ve bu bileşenler proksimal kolona ulaşarak çeşitli mikrobiyotaların sağlıklı bakımı için substratlar sağlar. Kuruyemişler, prebiyotik lif ve polifenoller açısından zengin gıda bileşenleridir ve insan bağırsak sağlığı ve bağırsak mikrobiyotası üzerinde kanıtlanmış faydaları vardır. Spesifik kabuklu yemişler lif ve diğer bitkisel besinler açısından zengindir, ancak artan fındık tüketiminin insan bağırsağı mikrobiyotası üzerindeki etkisi henüz araştırılmamıştır.
Kuruyemiş tüketiminin metabolik ve bağırsak sağlığı yararlarını öne süren epidemiyolojik çalışmalar ve klinik denemeler geçmişi vardır. Diğer kuruyemişlerle karşılaştırıldığında, antep fıstığının daha düşük seviyelerde çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA’lar) ve tekli doymamış yağ asitleri (MUFA’lar) ile dengeli bir beslenme profiline sahip olduğu kanıtlanmıştır. Antep fıstığı, yüksek düzeyde protein, çözünür ve çözünmez lif, potasyum, K vitamini, fitosteroller, ksantofil karotenoidler, tokoferol ve yüksek antioksidan potansiyeline sahiptir.
Kuruyemişler ayrıca tokluk glikoz dalgalanmalarını azaltmada rol oynar. Fındık, bağırsak sağlığını korumanın yanı sıra, gestasyonel diyabetes mellitustan muzdarip hastalarda potansiyel olarak glikoz homeostazını iyileştirmeye yardımcı olur. GLP-1 ve GIP, güçlü glikoza bağlı insülin düzenleyici özelliklere sahip olan ve yemek yedikten sonra kan şekerini düşürmek için salınan bağırsak inkretin hormonlarıdır. Bu hormonlar, tokluk glukoz dalgalanmalarını kontrol etmede çok önemli bir rol oynayan glukoza bağımlı insülin sekresyonunu arttırır.
Araştırma raporlarına göre bağırsak mikrobiyotasının insan sağlığının farklı yönleriyle ilişkisini gösteren artan kanıtlar vardır. Sekiz haftalık ceviz tüketimi, yaklaşık 43 g/gün, lipid seviyelerinde önemli bir iyileşme sağlar ve düzenli ceviz tüketimi, daha iyi bağırsak sağlığı ile bağlantılıdır. Yapılan bu çalışma randomize olup kontrollü, ileriye dönük, çapraz geçişli bir çalışmadadır. Bağırsak mikrobiyomunu değerlendirmek için 63 ± 7 yaşında ve BMI 25.1 ± 4.0 kg/m 2 olan 134 kadından oluşan 194 sağlıklı birey araştırmaya katılmıştır.
Elde edilen sonuçlarda önemli bir düşüş olduğu belirlenmiş, Clostridium sp.Ceviz tüketimi ile küme XIVa türleri, fındıkların insan bağırsağındaki faydalı etkisini kanıtlamaktadır.araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmada bildirildiği gibi fıstık tüketiminin bağırsak mikrobiyota bileşimi üzerindeki etkisi badem tüketiminden çok daha yüksektir. Sonuçlar ayrıca potansiyel olarak faydalı bütirat üreten bakterilerin sayısında bir artış göstermiştir. Kuruyemişlerin iyi bakterileri arttırmada etkinliği kanıtlanmıştır.
Clostridium, Roseburia, laknospira ve çevirici, insan bağırsağı üzerinde modülatör bir etki yaratmanın bir yolunu açmaktadır. Ceviz tüketimi, sağlıklı bireylerde probiyotik ve bütirik asit üreten türlerdeki artışı açıkça göstermiştir. Lactobacillus, Ruminococcaceae, ve gül çiçeği, probiyotik türü bakteriler ceviz tüketimi ile önemli ölçüde artarken, Bacteroides, anaerotruncus, ve alfaproteobakterilerönemli ölçüde azalmıştır. Konakçı mide-bağırsak (GI) yolu üzerindeki prebiyotik etkileri gösteren şematik bir diyagramı göstermektedir. Düzenli ceviz tüketimi, bağırsak mikrobiyotasında ciddi bir değişiklik getirmiş, bu da böylece ceviz tüketiminin yararlı sağlık etkilerini daha da kanıtlayacak yeni bir mekanizma hakkında fikir vermiştir.

Kuruyemişlerin Potansiyel Sağlık Yararları

Eski zamanlardan beri fındık ve kuru meyveler insan diyetinin önemli bir parçası olmuştur. Kuruyemişler besin açısından zengin gıdalardır ve mükemmel sağlığı geliştirici ve faydalı biyoaktif bileşiklerden oluşur. Yapılan bir araştırmaya göre fındık, kronik dejeneratif hastalıklarda koruyucu bir etkiye sahip olduğu söylenen diyet antioksidanları içerir. Kuruyemişler, kronik dejeneratif hastalıklarda yaygın olan oksidatif stresi azaltan antioksidanlara sahiptir. Tüm ağaç yemişleri göz önüne alındığında, ceviz, kestane ve cevizlerde en yüksek miktarda antioksidan bulunur.
Ceviz, 100 g başına 20 mmol’den fazla antioksidan içeren bir ceviz kabuğuna sahiptir, oysa yer fıstığı günlük diyet alımına önemli sayıda antioksidan katkıda bulunur. Kuruyemişler, kardiyovasküler ve koroner kalp hastalıkları ölüm özelliklerinin sayısında güçlü ve tutarlı azalmalar göstermiştir. Fındık lipit ve kolesterol seviyesini düzenleyen önemli bir rol oynamış ve sağlıklı bir kalp için koruma sağlamıştır. Fındığın Bağırsak Mikrobiyotası Üzerindeki Etkileri
Alman Beslenme Derneği’ne göre, kalp ve diğer organların sağlıklı çalışması için fındık zengin bir besin kaynağı olduğu için günlük 25 gr kuruyemiş tüketimi tavsiye edilmektedir. Kuruyemişler, tekli doymamış yağ asitleri (MUFA), çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA), diyet lifi, vitaminler, antioksidanlar ve mineraller gibi tüm önemli besinlerin iyi bir kaynağıdır. Düzenli olarak tüketilseler bile sağlık üzerinde olumlu etkileri vardır. Kanıtlar, düzenli fındık tüketiminin vücut, kalp, kilo, sağlıklı veya obez hastalar üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığını göstermektedir. Kuruyemişlerin metabolik bozukluklar, hiperlipidemi, aterosklerotik hastalıklar, hiperglisemi, kalp rahatsızlıkları, miyokardiyal ve koroner arter hastalığının önlenmesinde kanıtlanmış faydaları olduğu gösterilmiştir.
Kabuklu yemişlerde bulunan besinlerin, biyoaktif bileşiklerin ve antioksidanların tam faydasını elde etmek için sık sık tüketilmesi şiddetle tavsiye edilir. Kuruyemişler çok lezzetlidir, bu nedenle günlük olarak tüketmek sadece fayda sağlayacaktır. Kardiyometabolik ve diğer bulaşıcı olmayan hastalık riski, muazzam miktarda makro besin, mikro besin, biyoaktif bileşik, sağlığı geliştirici diğer besin maddeleri ve aroma içeren kabuklu yemişlerin ve kuru meyvelerin sinerjik katkısıyla modüle edilebilir. Ceviz tüketiminin çeşitli sağlık sonuçları üzerindeki faydalı etkileri deneysel araştırmalar, ileriye dönük çalışmalar ve insan klinik deneyleri ile bildirilmiştir. Sağlık yararları için ağaç fıstığının diyet polifenolleri almak oldukça yarar sağlayan bir diyet seçimi olacaktır.

Kaynakça:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32713355/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7468923/

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku