Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gece Gerdanlık Gündüz Seyranlık: Mardin

0 4.012

Mardin tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Halen de bunun izlerini taşımaktadır. Bunun en güzel örneği Mardin sokaklarında dolaştığınızda Türkçe, Kürtçe, Arapça, Süryanice konuşan insanlar görebilirsiniz. Gece gerdanlık gündüz seyranlık derler Mardin için. Bunun sebebi Mardin’e gece tepeden bakıldığında gerdanlık şekli oluşması ve gündüz ise bütün tarihi güzelliklerin gözler önünde olmasıdır.Peki nedir bu Mardin’in tarihi güzellikleri?

Dara Harabeleri:

Mardin’in güneydoğusunda, Nusaybin’e 30 kilometre uzaklıktaki Oğuz Köyü’nde bulunan Dara Harabeleri, binlerce yıllık tarihiyle turistleri hayrete düşürüyor.
Roma İmparatoru Konstantinos’un 394 senesinde ele geçirip başkent yaptığı antik kent yaklaşık 30 yıl önce keşfedildi. Roma antik kentinde savaşta öldüğü tahmin edilen 4 bin kişinin kemiklerinin bulunduğu mezarın yanı sıra anıtsal yapılar göze çarpıyor .

Deyrulzafaran Manastırı:

Milattan’dan sonra 530 yılında inşa edilen Deyrulzafaran Manastırı, muhteşem mimarisi ile herkesi büyülemeye yetiyor.Bunun yanında Süryani Kilisesi’nin de önemli merkezlerinden biridir. 1932’ye kadar 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikametgah yerlerinden biriydi.

Deyrulzafaran Manastır’ı, Mardin’in 4 kilometre doğusunda, şirin bir dağın yamacında, Mardin Ovasına tepesindedir. Üç kattan oluşan Manastır 5. yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18. yüzyılda kavuşmuştur. Farklı zamanlarda yapılan eklentilere rağmen Manastır’ın adeta tek bir zamanda inşa edildiği havasını vermesi, bu eklenti binaları yapan mimarların ne kadar maharetli olduklarını gösteriyor.

Altunboğa Medresesi:

Mardin’in Tekke Mahallesi’nde yer alan Altunboğa Medresesi’nin yapılış tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Kâtip Ferdi’nin kayıtlarına göre ise; Melik Mansur’un vezirliğini yapan Altunboğa tarafından inşa ettirilmiştir. Medresenin mimari özellikleri göz önünde bulundurulduğunda 13. yüzyılın sonlarında 14. yüzyılın başında yapıldığı anlaşılmaktadır. Altunboğa Medresesi günümüzde çok harap halde olup, sadece çeşmesi sağlam durumdadır.

Mardin Kalesi:

Mardin kalesi yada diğer ismi ile Kartal Yuvası olarak bilinen tarihi yer yapım tarihi tam olarak bilinmemesine rağmen birçok medeniyeti barındırdığı bilinmektedir.
Şehrin en tepe kısmında inşa edilen Mardin Kalesi ilk yapıldığından günümüze kadar savunma amaçlı kullanılmıştır. Şu anda da askeri üs olarak kullanıldığından kaleye giriş yasaktır. Ama fotoğraf çekmek serbest. Kalenin fotoğrafını çekebileceğiniz en iyi yer Zinciriye Medresesidir. Bu medrese kalenin tam altında bulunur.

Mardin’in İlçeleri:
1-Midyat
2-Nusaybin
3-Kızıltepe
4-Dargeçit
5-Derik
6-Savur
7-Yeşilli
8-Ömerli
9-Artuklu
10-Mazıdağı

Kaynakça:
http://gezilecekyerler.com/mardin-kalesi/
https://www.nufusu.com/ilceleri/mardin-ilceleri-nufusu
http://www.deyrulzafaran.org/turkce/detay.asp?id=276&kategori=MANASTIR
https://www.evrensel.net/haber/337171/savasin-golgesindeki-dara-harabeleri

Yazar: Yusuf Enes Işik

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku