Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Gecikmeli Büyüme Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Teşhisi Nelerdir?

0 418

Gecikmeli Büyüme Nedir? Sebepleri,  Belirtileri ve Teşhisi Nelerdir?Çocuklar normal yaş grubuna göre büyümüyorsa büyüme gecikmeleri yaşanıyor demektir. Bunu aileler görebilir ya da rutin muayene sırasında doktorlar fark edebilirler. Büyüme gecikmesi, altta yatan sağlık durumundan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda, erken tedavi normal büyüme hızına ulaşmalarına yardımcı olabilmektedir. Çocuğun normal bir hızda büyümediğinden ailelerin şüphelenmesi durumunda doktordan randevu almalıdırlar. Bu problem başka sorunların bir işareti de olabilmektedir.

Gecikmiş büyüme ile ilişkili semptomlar
Çocuğun yaşı diğer çocuklardan daha küçükse büyüme problemi yaşanabilir. Genellikle büyüme oranı yavaş olduğu takdirde, iki ya da daha fazla yaştan küçük çocuklarla aynı boyutta oldukları taktirde, genellikle bu durum tıbbi bir sorun olarak görülmektedir.

Büyüme gecikmelerinin altında yatan nedenine bağlı olarak, başka belirtiler de olabilmektedir. Bunlar; Bazı cüce boy denilen özelliklere sahiplerse, kolların veya bacakların boyutu bedenleri ile normal orantısız olabilir. Düşük tiroksin hormonu düzeyleri büyüme gecikmesine neden oluyorsa, enerji kaybı, kabızlık, kuru cilt, kuru saç ve sıcak kalma sorunları yaşanabilir. Düşük gelişme hızı seviyelerine sahiplerse, yüzlerinin büyümesini etkileyerek çocuğun anormal şekilde genç görünmesine neden olabilmektedir. Gecikmiş büyüme mide veya bağırsak hastalığından kaynaklanıyorsa, dışkıda kan, ishal, kabızlık, kusma veya bulantı olabilmektedir.

Gecikmeli büyümenin nedenleri
Gecikmeli büyüme, aşağıdakiler dahil olmak üzere çok çeşitli nedenlere sebep olabilir. Bunlar; Bir ailenin soyunda büyüme gecikmesi geçmişi, düşük doğum, düşük ağırlık ve düşük gelişim hızı seviyeleri, düşük tiroksin seviyeleri, genetik bir problem olan Turner sendromu, Down sendromu, kromozom eksikliği, kemik büyümesinde sorunlara neden olan bir grup koşul olan iskelet displazisi, bazı anemi türleri, böbrek, kalp, sindirim sistemi ya da akciğer hastalıkları, hamilelikte kullanılan ilaçlar, zayıf beslenme, şiddetli stres.

Gecikmeli Büyüme Nedir? Sebepleri,  Belirtileri ve Teşhisi Nelerdir?Gecikmiş büyümenin teşhisi
Çocuğun doktoru büyük olasılıkla detaylı bir tıbbi geçmiş araştırması olarak incelemeye başlayacaktır. Çocuğun kişisel ve aile sağlığı geçmişi hakkında aşağıdakileri içeren bilgileri toplayabilirler; Çocuğun ve annenin hamilelik süreci, doğum sırasındaki uzunluğu ve ağırlığı, ailelerdeki diğer insanların gen haritası, büyüme gecikmeleri yaşayan diğer aile üyeleri hakkında bilgi.

Bazı testler ve görüntüleme çalışmaları da doktorların tanı geliştirmesine yardımcı olabilmektedir. Bir el ve bilek röntgen filmi çocuğun kemik gelişimiyle ilgili yaşına göre önemli bilgiler sağlayabilir. Kan testleri, hormon dengesizlikleriyle ilgili sorunları toplayabilir veya bazı hastalıkları saptamaya yardımcı olabilir. (mide, bağırsak, böbrek, kemik) Bazı durumlarda doktor çocuktan kan testi için hastanede kalmasını isteyebilir, çünkü çocuklar uyurken yaklaşık üçte ikisi büyüme hormonu üretir. Bu da tedavinin takibi adına önemli bir uygulamadır. Bazı durumlarda, gecikmiş büyüme ve küçük boy uzunluğu Down sendromu veya Turner sendromu gibi çocuğa teşhis konmuş bir sendromun beklenen bir parçası olabilir.

Gecikmiş büyüme tedavisi
Çocuğun tedavi planı, geciken büyümesinin nedenine bağlı olacaktır. Altta yatan nedenleri tedavi etmek normal büyümeye başlamasına yardımcı olabilir.

Örneğin, çocuğunuza gelişim hızı eksikliği teşhisi yapılırsa, doktorlar evde gelişim hızı enjeksiyonlarını yaptırmalarını önerebilir. Ailelere haftada üç kez ya da her gün sıklıkla çekim yapmalarını isteyebilirler. Çocuğun büyümesi devam ederse, bu tedavi muhtemelen birkaç yıl kontrol amaçlı devam edecektir.

Gecikmeli Büyüme Nedir? Sebepleri,  Belirtileri ve Teşhisi Nelerdir?Büyüme gecikmesi olan çocukların görünümü nasıldır?
Çocuğun görünümü, büyüme ertelemesinin nedenine ve tedaviye ne zaman başlayacağına bağlı olacaktır. Durum erken teşhis ve tedavi edilirse, normal gelişime ulaşılabilir. Tedaviye başlamak için çok uzun süre beklemek, boy kısalığı ve diğer komplikasyonları riskini artırabilir. Kemiklerin ucundaki büyüme tabakaları ergenlikte kapandığından daha fazla büyüme yaşamayacaktır.

Spesifik durumu, tedavi planı ve görünüm hakkında daha fazla bilgi için çocuğun tedavi gördüğü doktorla hareket etmek oldukça önemlidir. Bu bilgi ve iletişim çocuğun normal yüksekliğe ulaşma şansını ve olası komplikasyonları ve riskini anlamaya yardımcı olacaktır.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku