Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

0 399

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalındığı için güneş yanıkları oluşabilmektedir. Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarının etkili bir şekilde temas etmesi nedeniyle güneş yanıkları yaygın bir şekilde oluşmaktadır. Güneş yanıklarının asıl nedeni güneşin zararlı ultraviyole ışınlarıdır. Güneş yanıkları tedavisi zor ve oldukça zararlı yanıklardır. Bu ışınlardan korunmak için yüksek koruyucu içeren güneş kremlerini yaz aylarında özellikle kullanılması gerekmektedir.

7365_imagesGüneş yanığı kendini ciltte kızarıklık ile belli etmeye başlar. Özellikle denizden çıktıktan sonra güneş koruyucu kullanılmadıysa, güneş yanığının oluşması kaçınılmaz olmuştur. Ağrılı ve sancılı olabilen güneş yanıklarının geceleri terleme, yüksek ateş gibi belirtileri de vardır. Güneş yanıkları, mide bulantısı, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara da neden olabilir. Çünkü bu esnada vücut aşırı su kaybı yaşamıştır. Güneş yanığı oldukça tehlikeli olduğu için bir cilt doktoruna başvurulması gerekmektedir.

Güneş yanıklarının doğal çözümlerle atlatmak için yapılması gerekenler ise şunlardır.

1. Bolca su içmek. Vücutta meydana gelen su kaybını karşılamak için su tüketmek oldukça önemlidir. Aynı zamanda yanan yerlere soğuk su veya buz sürmek de ferahlatarak yanma hissini azaltacaktır. Fakat buzun yanığa direkt uygulanması sakıncalıdır. Buzu bir bezle sarıp cilde bezi cilde temas ettirmek daha yararlıdır.

2. Yanma hissini azaltmak için ağrı kesici kullanılabilir. Ancak ağrı kesicilerin doktor kontrolünde alınması daha yararlı olacaktır.

3. Nemlendirici kullanmak da güneş yanığı tedavisinde önemli bir yer kaplamaktadır. Çünkü yanık oluşan yerler su kaybettiği için kurur. Nemini geri kazanabilmesi için nemlendiriciye ihtiyaç duyulmaktadır.

4. Zeytinyağı sürmek: Zeytinyağı vücutta pek çak şeye iyi geldiği gibi güneş yanıklarına da iyi gelmektedir. Yanan bölgelere hafifçe uygulanarak hem nemlendirici hem de merhem görevi görür.

5. Güneş yanığı losyonları veya merhemleri kullanmak da tedavi için önemli bir adımdır. Doktora danışarak kullanılan merhemler yanıkların iyileşmesini sağlayacaktır.

6. Salatalık maskeleri de bitkisel çözüm yolları arasındadır. Cilde çok iyi gelen salatalık cildi ferahlatır ve böylece yanma hissi azalır.

7. Lavanta yağı ve siyah çay da doğal yöntemler arasında kullanılır. Soğuk haldeyken uygulanması yanma hissini azaltmaya yardımcı olur.

7365_yanik_3847Ciltteki güneş yanıklarını tedavi etmek için bu yöntemler kullanılabilir. Güneş yanığı ortaya çıktığında kesinlikle yapılmaması gerekenler ise şunlardır.

1. Güneş yanığı vücutta kabarcıklara ve soyulmalara neden olur. Bu kabarcıkları patlatmak ve soymak çok yanlıştır. Derinin iyice tahriş olmasına neden olmaktadır.

2. Güneş yanıklarına alkol değmesi daha fazla yanmaya neden olacağı için alkollü bir ürünün kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır.

3. Yoğurt sürmek halk arasında oldukça yaygın olarak bilinen bir yöntem olsa da hiçbir geçerliliği yoktur.

4. Aspirin kullanmak da kaçınılması gereken durumlar arasındadır.

5. Güneş yanığı iyileşmeden, cildin tekrar güneş görmesinden de kaçınılmalıdır. Tekrar güneşe maruz kalındığında derideki tahriş artar. Bu yüzden yanığın tamamen iyileşmesi beklenmelidir.

Yazar:Özge Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku