Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Hirsutizm (Tüylenme) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0 651

Hırsutizm, kadınlarda özellikle göğüs, karın, bıyık ve çene altındaki siyah kılların büyümesi ve aşırı artması anlamına gelir. Genellikle bir hormon bozukluğundan meydana gelen hirsutizm, böbrek üstü bezi ve yumurtalıklardaki işlevsel bozuklukların da habercisi olabilir.

8235_1Kadınlardaki bu tüylenmenin en önemli nedenlerinden biri , bir çeşit yumurtlama bozukluğu olan polikistik over sendromudur. Buda erkeklik hormonlarının fazla üretilmesine ve buna bağlı olarak tüylenmenin oluşmasına neden olur. Ayrıca menopozdan sonra östrojen üretiminin çok azalması ve androjen üretiminin devam etmesinden kaynaklanabilir.

Hırsutizmin bazı biçimleri ile erkekleşme belirtileri aynıdır. Ses kalınlaşması ve kas gelişmesi, özellikle şakaklarda saç dökülmesi kadınlarda kıllanmayla birlikte görülür. Bunların yanı sıra, hırsutizmin nedeni bilinmeyen şekilleri de vardır ki, kadınların yüzde 50’sinden fazlası bu grupta yer alır. Bu hastalarda şişmanlık ve sivilcelenmeye yatkınlık vardır, ama erkekleşme özellikleri yoktur.

Hırsutizmde genetik ve ırksal etkenler de önemli rol oynar. Sarı ve siyah ırklarda ender görülmesine karşı, Akdeniz halklarında çok rastlanır.

Doğru bir klinik ve biyokimyasal değerlendirme yapılarak, temelindeki nedenler belirlendikten sonra tedaviye başlanması gerekir. Tedavi genel olarak şu amaçlara yönelik olmalıdır:

– Aşırı androjen üretimi varsa bunu azaltmak,

– Dokuların androjen kullanımını azaltmak.

Kılların büyümesini sınırlayan ilaç tedavisinde şişmalığın eşlik ettiği olgularda diyet tedavisi de yapılmalıdır. Hastanın kilo vermesi klinik açıdan çok önemlidir. İlaçlar kıl büyümesini yavaşlatır ve incelmesini sağlar. Ancak var olan kılların dökülmesini sağlamaz. Bu nedenle tedavi süresi aralıklı olarak 3-6 ay arasında devam etmelidir.

İlaç tedavisinin yanında estetik tedaviye de başvurulmalıdır. Hafif kıllanmalarda sarartma yöntemine başvurulabilir. Ancak kılların uzun olduğu ve sarartmanın güzel görünmediği durumlarda tek çözüm kılların alınmasıdır. Çeşitli yöntemlerle alınan kıllar kesin olarak kaybolmaz ama daha yavaş büyür, seyrek ve zayıf çıkar. Bundan dolayı düzenli aralıklarla alınmalıdır.

Günümüzde kılların kalıcı olarak yok edilmesinin tek yöntemi epilasyondur. Ancak bunun hekim tarafından uygulanması gerekir. Eğer hirsutizm tümöre bağlı biçimde ise öncelikle cerrahi girişimde bulunulması gerekir.

Hirsutizm genelde önlenebilen bir hastalık değildir. Fakat şişmanlık ve insülin direnci varsa önlenebildiği takdirde daha düşük bir androjen seviyesi ve daha az tüylenme sağlanabilir.
Kaynakça:
http://www.haberler.com/kadinlarda-asiri-tuylenme-sorunu-hirsutizm-ve-tedavisi-4903124-haberi/
http://www.endokrin.org/Tr/content3.asp?m1=1&m2=8&m3=171

Yazar:Ayfer Yeşilova

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku