Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İnsülin Direnci Hakkında Önemli Bilgiler

0 398

İnsülin, pankreasta üretilen bir hormondur. Glikozu ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olur. Glikoz, vücudumuzun ana enerji kaynağıdır ve vücut fonksiyonlarının çalışması için gereken enerjiyi sağlar.

Vücut fonksiyonlarının gerçekleşmesi için ihtiyacımız olan enerji miktarı her zaman değişir ve bunun için ancak kan şekeri seviyesinin dengelenmesi gerekir. İşte burada insülin devreye girer. İnsülin kan şekeri düzeyini düzenlemeye yardımcı olur.
Normalde glikoz, kan dolaşımı tarafından hücrelerimize taşınır ve insülin, hücreleri vücudumuza enerji veren glikozu emmeye
yönlendirir. Ancak vücutta çok fazla glikoz olduğunda, hücreler duyarsızlaşır ve vücutta daha fazla insülin açığa çıkmaya devam eder ve kan şekeri düzeyleri yükselir. Uzun süre yüksek insülin seviyesi, hücresel metabolizmayı bozar, inflamasyonu artırır ve nihayetinde hücreler, insülin direnci yaratarak insülinden gelen sinyali dikkate almamaya başlar. Diyabet ise insülin direnci sonu ortaya çıkan yaygın hastalıklardan sadece biridir ve vücut kan şekeri düzeylerini dengeleyemediği durumlarda ortaya çıkar.

Vücut, sindirilen besin maddesinin dengelenmesi, kan şekeri seviyelerinin izlenmesi, hücre taleplerini karşılaması ve insülin miktarını doğru miktarda serbest bırakmak için çok çalışır.

Metabolizma, glikozun işleyişinde anahtar rol oynar; vücudun enerjiyi nasıl düzenlediğini tanımlar. Diyetlerimiz metabolizmamızı etkiler ve çoğunlukla rafine edilmiş ve işlenmiş gıdalarda bulunan basit karbonhidratlardan oluşan bir beslenme biçimi, şekerlerin hızla parçalanmasına ve böylece kan dolaşımına hızla girmesine sebep olmaktadır. Bu durum meydana geldiğinde, vücut glikoz seviyelerini kontrol etmek için daha az miktarda insülin salgılar. Bununla birlikte, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler gibi karmaşık karbonhidratlardan zengin bir beslenme biçimi ise, insülin direncine iyi gelir.

İnsülin Direnci Kimlerde Görülür?

• Ailesinde tip 2 diyabet öyküsü olan kişilerde,
• Hipertansiyon hastalığı olan kişilerde,
İnsülin Direnci Hakkında Önemli Bilgiler• Obezite sorunu olanlarda,
• Yüksek kolestorol hastalarında,
• Gestasyonel diyabet
• Kalp hastalarında
• Dislipidemi (Kandaki yağların ve kolesterolün anormal oranı)
• Akantozis nigricans (boyun bölgesindeki kararma, bazen bu kararma dirsekler, dizler, koltukaltı bölgelerinde de görülebilmektedir.)
• Elma tipi vücudu olanlarda (vücuttaki ağırlığın göbek etrafında toplanması)

Bu gibi durumlar insülin direncini tetikleyen faktörlerdendir. Bu faktörlere sahip olmayan kişilerde de insülin direnci görülebilmektedir.

İşlenmiş yiyecekler, beyaz ekmek, makarna, şireli tatlılar ve hazır yiyeceklerde bulunan rafine karbonhidratlar, insülin direncinin artmasına yol açmaktadır. İşlenmiş gıdaları yediğimizde, vücudumuz bu gıdaları metabolizmaya dahil etmek için daha fazla insüline ihtiyaç duyar. Zamanla vücudumuz bu yiyeceklere daha az tepki verir. Yaşlandıkça, ister kilolu olalım ister olmayalım insüline duyarlılığımız değişir. İnsülin direncine yol açan bir faktör de menopozdur. Menopozun yan etkilerinden biri de kimi insanda insülin direncini geliştirmesidir.

İnsülin Direncine Ne İyi Gelir?

Günlük yemekleri kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği iki ara öğün olacak şekilde planlayın. Yapacağınız her yemeğin yağsız protein içermesine dikkat etmelisiniz.

Her atıştırmada sadece 7 gram kompleks karbonhidrat bulunmalıdır. Yeterli miktarda lif aldığınızdan emin olun, tercihen sebze ve meyveler şeklinde olmalıdır.

Esansiyel yağ asitleri veya sağlıklı yağlar, insülin direncine yardımcı olmak için önemlidir. Bu yağlar ton balığı, somon ve diğer soğuk su balıklarında bol miktarda bulunur. Balık yağı takviyeleri, yumurta, avokado ve keten tohumu, bir besin takviyesi olarak alınabilir.

Egzersiz, insülin seviyelerinin normal kalmasına, hormonal dengenin korunmasına ve metabolik fonksiyonların düzenlenmesine yardımcı olmak için önemli bir bileşendir. Aynı zamanda, stresin azalmasına yardımcı olur ve sıklıkla işe yarayan adrenal bezler üzerindeki gerginliği azaltır ve bu da genel olarak sağlığınıza son derece önemli bir katkı sağlar.
Alkol ve sigara tüketimine son vermek de insülin direncinin etkilerini ortadan kaldıracaktır.

İnsülin Direnci Olanların Bilmesi Gerekenler

Bütün meyveler fruktoz ve glikoz karışımı içerir, bu nedenle kan şekeri seviyesini yükseltir ve insüline dirençli insanlar için tehlikeli olabilir. Bununla birlikte, meyveler ayrıca su ve lif içerir, bu da onları diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha faydalı olduğu sonucunu ortaya çıkarır.İnsülin Direnci Hakkında Önemli Bilgiler
Bir meyve ne kadar tatlı ise, o kadar çarpıcı bir şekilde kan şekerinizi artırabilir. Şekeri kolay kolay yükseltmeyen düşük şekerli meyvelere örnek olarak çilek, böğürtlen, ahududu, kayısı ve papaya meyvesini örnek olarak verebiliriz. Yüksek şekerli meyveler ise üzüm, ananas, karpuz, kavun, mango ve incirdir.

Sebzeler (marul, brokoli ve ıspanak gibi) çok az miktarda şeker içerir ve insülin direnci olan insanların rahatlıkla tüketebileceği yiyeceklerdir. Bununla birlikte, tatlı tadında olan herhangi bir sebze (şeker pancarı, havuç) kan şekerini yükseltir. Patates nişasta açısından zengin bir sebzedir ve saf glikoza hızla parçalanır ve kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltebilir. İnsüline dirençli insanlar, tatlı ve nişastalı sebze tüketimine çok dikkat etmelidir.

Beyaz şeker, yüksek fruktozlu mısır şurubu, glikoz şurubu, pekmez, bal, kahverengi pirinç şurubu, meyve suyu konsantreleri, vb. dahil tüm işlenmiş gıdalar kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltip, insülin direnci olan insanların tüketmemesi gereken besinlerdir.
Popüler inancın aksine bal diğer şekeri yükseltiyor. Aslında bal, başka bir tatlandırıcıya göre daha fazla şeker miktarı içermektedir.

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku