Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Küresel Anksiyete Mücadelesi: Koronavirüs

0 380

Bütün dünyayı etkisi altına alarak hızını azaltmadan hızla yayılmaya devam eden Koronavirüs salgını, insanların yaşam pratiklerini de büyük oranda etkilemeye devam ediyor. Süreç içerisinde insanlar, kısıtlamalar, yasaklar, maske ile yaşama gibi duruma adaptasyon sağlama noktasında birtakım sorunlarla da başa çıkmak durumunda kalıyor. Fiziksel olarak neden olduğu hasarların yanı sıra, beklenmedik ve olağandışı bir şekilde hayatımıza giren, hayat pratiklerimizi etkisi altına alan virüs kökenli bu salgın, aynı zamanda zihinsel dengemizi ve duygu durumumuzu da ciddi ölçüde etkiliyor. Bu süreç içerisinde şiddeti değişmekle birlikte çoğu insanda anksiyete, takıntı, kaygı gibi durumlar da başa çıkılması zor bir noktaya ulaşabiliyor.

Uzmanlar belirli sınırlar dahilinde kaygı faktörünün insan yaşamının devamlılığı için gerekli olduğunu söylerken; ilerleyen ve kişinin yaşamını ciddi oranda kısıtlayan düzeye geldiğinde oldukça

tehlikeli boyutlara ulaşabileceğini vurguluyor. Normal düzeyde sayılabilecek bir kaygı durumu, bireyin yaşam bütünlüğünü güvenli bir şekilde devam ettirebilmek, mantıklı analizler yaparak karar alabilmek noktasında yarar sağlarken; bu durum saplantı, takıntı ve ileri düzeyde anksiyete sorunlarına yol açtığında bireyin mantık mekanizmasını da devre dışı bırakabiliyor. Bu noktada bireyin kaygı durumu ile başa çıkabilmek adına yapabileceği birtakım pratiklere hakim olması da oldukça önemli bir hal alıyor.

Yoğun Kaygı Bağışıklık Sistemine Etkisi

Küresel bir korku, panik, kaygı ve bilinmezlik duygularının ansızın yükselmesine sebep olan pandemi ile mücadele noktasında alınabilecek önlemlere geçmeden önce duruma daha geniş bir açıdan bakmak daha doğru olacaktır. Yapılan çalışmalar, bahsedilen kaygı ve anksiyete durumunun psikolojik etkilerine daha yoğun vurgu yapmaktadır; ancak durum yalnızca basit bir kaygı durumundan öteye gidebilmektedir. İnsan vücudu kaygı durumuyla başa çıkabilmek için geliştirdiği pek çok yöntemin Küresel Anksiyete Mücadelesi: Koronavirüsyan etkilerine de maruz kalabilmektedir. Şüphesiz bahsedilen bu küresel salgın, bağışıklık sistemi ile yakından ilişkili. Virüsle mücadele noktasında ihtiyaç duyduğumuz savunma mekanizmamız, yoğun stres ve kaygı durumunda baskılanmakta ve virüse karşı bizi daha savunmasız hale getirebilmektedir. Bu nedenle kaygı ve korku notasında zihinsel bütünlüğümüzü nasıl sağlayacağımızı bilmek ve alışkın olmadığımız pandemi süreci ile nasıl başa çıkacağımızı bilmek oldukça fayda sağlayacaktır.

Gündemi Güvenilir Kaynaklardan Takip Edin

Erişimin kolaylaşması ve mevcut gelişimlerle birlikte internet üzerinden bilgi paylaşımında bulunabilmek oldukça kolay hale gelmiştir. Ancak beklenmedik bir anda insanları paniğe sürükleyen korona salgını sonucunda var olan bilgi kirliliği ciddi boyutlara da ulaşmış durumdadır. Konu ile ilgili pek çok yanlış bilgi, asılsız haber ve kaynağı belirsiz paylaşımlar da kişileri ciddi bir panik havasına sokmaktadır. Bu noktada yapılacak en doğru hamle, bilgiyi resmi kaynaklardan takip ederek yaratılan felaket senaryolarından zihnimizi uzak tutmak olacaktır.

Kaygının Yükseldiği Anlarda Nefes Egzersizi Yapın

Kaygı durumu basit bir kavram olarak algılansa da, yoğun bir baskı sonucunda kontrolden çıkabilme ihtimali yüksek olan bir duygu durumudur. Bu noktada kişinin nabzı yükselmeye başlar ve kendini rahatsız hisseder. İçinde bulunduğu durum, daha yoğun bir kaygıya sebep olur ve işlerin kontrolden çıkışı kolaylaşır. Bu nedenle nefesi kontrol altına almak ve vücudu stabil hale getirmek sanılandan çok daha önemli hale gelir.

Bu aşamada uygulayabileceğiniz basit nefes egzersizleri bulunmaktadır. Öncelikle rahat bir pozisyona geçip dik bir şekilde oturun. Burnunuzdan 4 saniye süreyle aldığınız derin nefesi 7 saniye tutun. Sonrasında ağzınızdan yavaşça 8 saniye içerisinde verin. 4-7-8 kuralı olarak geçen bu yöntem ile nabzınız yavaşlamaya başlarken; vücudunuzun kontrolünü almanız da kolaylaşır. Ancak, yöntem kullanılırken arka arkaya 3 seferden fazla yapmamaya özen göstermeniz gerekmektedir.

Aynı zamanda yapılacak olan nefes egzersizi ile parasempatik sinir sistemi adı verilen ve vücudun sakinleşmesini, gevşemesini sağlayan sistem devreye girer. Bu sayede bağışıklık sisteminizin baskısı hafifler ve vereceği yanıt çok daha etkili hale gelir.

Önlemlerinizi Aşırıya Kaçmadan AlınKüresel Anksiyete Mücadelesi: Koronavirüs

Yapılan bütün çalışmaların ortak oaydası, sosyal mesafe, maske kullanımı ve kişisel hijyen noktasında toplanmaktadır. Bu üç kurala dikkat etmek de virüsün bulaşma yollarını büyük oranda kapatmaktadır. Ancak; maske kullanımı ve sosyal mesafenin yanında bahsedilen kişisel hijyeni sağlamak kişiler için aşırı boyutlara ulaşabilmektedir. El yıkama durumu dahi bir takıntı oluşturabilmekte ve bireylerde bir noktadan sonra obsesyon haline gelebilmektedir. Bu nedenle aşırıya kaçmadan, kişisel hijyeninize dikkat ederek, maske kullanımını alışkalık haline getirip sosyal mesafeyi koruyarak, uyku düzeninizi, beslenme alışkanlıklarınızı sağlıklı bir zemine yerleştirerek virüsten güçlü hale geçebilir; kendinizi çok daha iyi hissedebilirsiniz.

Pandemi Sürecinin Olumlu Yanlarına Odaklanın

Elbette oldukça yorucu ve yıpratıcı bir süreçten geçmekteyiz. Ancak bu noktada bir çoğumuz farkında olmasak bile pek çok şey öğrenmiş durumdayız. Özellikle sokağa çıkma yasaklarının olduğu, evlerimizde geçirdiğimiz karantina dönemlerinde farkında olmasak dahi psikolojik bir olgunluk geliştirmiş durumdayız.

Günlük hayat koşuşturması içerisinde kendine zaman ayıramayan pek çok insan aslında hayata kısa bir mola vererek nefes aldı gibi düşünmek Küresel Anksiyete Mücadelesi: Koronavirüsmümkündür. Bu dönemde kendini ve yeteneklerini keşfeden, manevi yönlerini geliştiren, sorumluluk alma noktasında gelişim gösteren, evde sevdikleri ile zaman geçirme fırsatı bulduğunu belirten, bireysel çıkarların yanında toplum çıkarlarının önemini fark ederek toplumsal bir empati duygusu geliştirdiğini söyleyen pek çok insan vardır. Hümanist kuramların söylediği üzere insan biriciktir ve her bireyin bu dönem içerisinde farkında olarak ya da olmayarak elde ettiği pek çok kazanım mevcuttur. Önemli olan bu kazanımlarınızı analiz ederek fark etmek ve sürecin olumlu yanlarına odaklanmaktır.

Kabullenmeyi Sağlayın

Virüse karşı aşırı korku, panik ve kaygı durumunun yerine, durumu kabullenmeyi ve onunla yaşamayı öğrenmeyi deneyin. Kontol Küresel Anksiyete Mücadelesi: Koronavirüsedemediğimiz, öngöremediğimiz durumlarla savaşıp, onları düşman olarak algılamak yerine; kabullenip, hayatımızın bir parçası haline getirebilirsek süreçle mücadele halimiz de kolaylaşacaktır. İçinde bulunduğumuz durumu panik halinde karşılayıp kontrolsüzce davranmak yerine, gerekli önlemleri alarak, maske, mesafe ve hijyeni sağlayarak kabullenebiliriz. Bu sayede zihnimizin üzerindeki yük kalkacak ve zihinsel bütünlüğümüz daha sağlıklı sağlanacaktır.

Kaynakça:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html
https://www.heretohelp.bc.ca/infosheet/covid-19-and-anxiety

Yazar: Esra Eynur

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku