Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Melek Boruları Nasıl Yetişir? Melek Borularının Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?

0 7.705

Melek Boruları Nasıl Yetişir? Melek Borularının Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?Melekler borusu çiçeğine brugmansia da denir. Çiçek olarak büyük ağaç olarak küçük bir bitkidir. Görüntüsü çok hoş olan bu çiçek genellikle bahçede yetişir. Ana vatanı Güney Amerika’dır. Güneşi sever ama soğuğa da dayanıklıdır. -10 dereceye kadar dayanır.
Melekler borusu çiçeği zehirli bir bitkidir. Özellikle içinden çıkan öz su tehlikelidir. Bunun için budama yapılırken, dalı ya da yaprağı koparılırken akan öz suyu ele bulaştığında elleri hemen yıkamak gerekir. O eller gözlere kesinlikle temas ettirilmemelidir. Yoksa gözlere zarar verir.
Bu çiçek dekoratif bir çiçek olduğu için balkonlarda, evlerin bahçelerinde hatta evin içinde dahi yetiştirilir. Ama bebek ya da çocuk varsa bu bitkiyi yetiştirmek doğru olmaz. Çünkü bu bitkinin öz suyu gibi her yeri zehirlidir. Bu zehirden en çok bebekler ve çocuklar etkilenir. Zaten çocuklara bitkilerin zararlı etkileri olabileceğine dair uyarmak gerekir. Çocuklar meraklıdır ve kendilerine gelebilecek zararları düşünemezler.

Melek Boruları Nasıl Yetişir? Melek Borularının Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?Melek borusu çiçeği genellikle 1 metre çapında büyür. Bunun için çiçeğin dikileceği alan önemlidir. Çabuk büyüyen bu çiçeğin çok yakınında başka bitkiler olursa sıkışma söz konusu olur. Ama saksıda yetiştirilirse zaten istendiği zaman yeri değiştirilir. Bu çiçeğin saksısı da oldukça büyük olmalıdır. Saksıda yetişmesinin bir avantajı da kökleri budanırken kolaylıkla saksıdan çıkarılabilmesidir. Bu çiçeğin budanması önemli bir husustur. Dikildikten 1 yıl sonra ana kök 30 cm kalıncaya kadar budanmalıdır. Budandıktan sonra toprağı değiştirilerek tekrar dikilir. Yine dallarından da budanması gerekir. Çünkü çok çabuk büyür ve yayılır. Özellikle dekoratif bir görüntüsü olması isteniyorsa ona göre budanarak şekil vermek gerekir.

 

Melek Boruları Nasıl Yetişir? Melek Borularının Bilinmeyen Özellikleri Nelerdir?Bu çiçek suyu sever. Kış aylarında toprağı kuruduğunda, bahar aylarında toprağı nemli iken, yaz aylarında ise her gün hatta hem sabah hem akşam sulanmasında fayda vardır. Ama dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. O da köklerinin hep suda kalmaması gerektiğidir. O zaman kökleri çürür. Eğer saksıda yetiştiriliyorsa saksının altında bulunan yerde su birikintisi kalmamalıdır. O su hemen atılmalıdır.
Bu bitki ilkbaharda çiçek açar ve kışa kadar da çiçek açmaya devam eder. Hoş kokulu hoş görünümlü bu çiçek güzel de kokar. Özellikle akşamları kokusunu daha çok yayarak ortamda hoşluk yaratır. Bu çiçeği mantarlardan ve tırtıllardan korumak gerekir.

Kaynakça:
https://azbitki.com

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku