Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Mersin Yaprağı Nasıl Bir Bitkidir? Faydaları Nelerdir?

0 3.607

Mersin Yaprağı Nasıl Bir Bitkidir? Faydaları Nelerdir?Çiçekçilerde daha çok rastlanan mersin yaprağının kokusu çok güzeldir. Çiçek demetlerinin arasına serpiştirilerek çiçeğin kokusuyla karışıp harika bir görüntü ortaya çıkmasını sağlar. Görüntüsünün ve kokusunun yanında birçok faydası da olan şifalı bir bitkidir. Daha çok Akdeniz Bölgesinde yetişir. Ege ve Akdeniz Bölgesinde de mersin yaprağına rastlamak mümkündür. Küçük küçük yapraklı, kısa saplı yeşil bir bitkidir. Genellikle çalılık bölgelerde yetişir. Dağlık yerleri sever. Dayanıklı bir bitkidir. Beyaz renkli çiçekler açar. Mersingiller familyasından olup, çok sık yaprakları vardır. Meyveleri küçük, yuvarlak, mavimsi, siyah ve beyazdır. Lezzetli bir meyvedir. Tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. İçinde A vitamini bulunur. Ayrıca sinaol, terpel, pinen, mirtol ve reçine maddelerini içerir. Mersin yaprakları her mevsim yeşildir. Ama daha çok ilkbahar ve sonbahar arasında daha faydalıdır. Saç boyası yapımında kullanılır.

Mersin Yaprağı Nasıl Bir Bitkidir? Faydaları Nelerdir?Mersin Yaprağının Faydalarına Bakarsak;

Diyabet hastaları suyundan içerse vücuttaki şeker oranını düşürür.
İştah problemi yaşayanlar mersin yaprağının suyunu içerse iştahları açılır.
Et yemeklerine aroma verir. Baharat olarak kullanılır.
Salatalara, çorbalara da konur.
Kanı dindirir.
İdrar yolları enfeksiyonlarına iyi gelir.
İshali durdurur.
Akciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği gibi bronşite de faydalıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların daha kolay atlatılmasını sağlar.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
Cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.
Tansiyonu düşürür.
Mersin Yaprağı Nasıl Tüketilir;
Mersin yaprağının özellikle kaynatılıp suyunun içilmesi ile fayda sağlanır. Elde edilmek istenen su miktarına göre mersin yaprağı kullanılır. Yaş mersin yaprağı kullanılacağı gibi kuru mersin yaprağı da kullanılır. Örneğin; 1 çorba kaşığı kuru mersin yaprağına 6 bardak su da kaynatılır. Çay gibi demlendirilir. Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi aşırı tüketimi zararlı olabilir. Özellikle mide ve sindirim sisteminde rahatsızlıklar ortaya çıkar. Şeker ve tansiyonu olan hastalar dikkatli olmalıdır. Kan şekerini ve tansiyonu düşürdüğü için şekerin ve tansiyonun aşırı düşmesine sebep olur ve bu çok sakıncalı bir durumdur.
Uykusuzluk problemi yaşayanların içmesi daha fazla uykusuzluk çekmelerine sebebiyet verir. Bu yüzden günde 2 kez 1 bardak tüketmek faydalı olacaktır.

  • Mersin Yaprağı Nasıl Saklanmalı?
    Cam kavanozlarda, serin ve loş ortamlarda saklanmalıdır. 1 yıl süre ile muhafaza edilebilir.

Yazar:Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku