Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Neden Gözümüzü Kırparız? Göz Kırpma Sıklığını Neler Etkiler?

0 1.243

Neden Gözümüzü Kırparız? Göz Kırpma Sıklığını Neler Etkiler?Ortalama beş saniyede bir bilinçsiz şekilde gözlerimizi kırparız. Göz kapakları kapandığı zaman göz küresi göz çukurunun iç tarafına doğru çekilir. Ortalama yüz milisaniye sonra göz kapağı açılırken göz küresi de tekrar ileri yönde harekete geçer.
Göz kırpma refleksinin göz sağlığı açısından çok önemli iki görevi vardır. Göz kapağının kapanışı esnasında bezler tarafından emilmiş olan su, göz küresinin nemli olmasını sağlar ve böylece gözün kurumasına engel olur. İkinci olarak, göz kırpması refleksi gözü tahriş edici bir takım maddelerden de korumaktadır. Ayrıca göz kırpması refleksi sırasında gözün belli bir noktaya odaklanmasında yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Göz Kırpma Sıklığı

Göz kırpma aralığı yaşa, cinsiyete göre zamansal farklılıklar gösterir. Küçük çocuklar dakikada 1 ya da 2 kere gözlerini kırparken yetişkin bireyler dakikada ortalama 10 kere gözlerini kırpar. Sağlığı bozuk olan insanların göz kırpma aralığı sağlıklı insanlarınkinden farklılık gösterebilir. Örneğin sinir sisteminde meydana gelen bazı sorunlar, takıntılı bir biçimde sürekli göz kırpmaya neden olabilmektedir. Göz kırpma sıklığı Parkinson hastalarında sağlıklı insanlarınkinden daha düşüktür. Uzun süre boyunca bir şeye odaklanmak gözlerin normalden daha az kırpılmasına neden olabilir. Örneğin kitap okuduğumuz zaman göz kırpma sıklığımız dakikada 3-4’e kadar düşmesi gözlerde kurumaya ve yorulmaya neden olur.

Göz Kırpma Esnasında Meydana Gelenler

Gözlerimizi kırptığımız zaman kısa bir süre için gözlerimize ışığın girememesi görme algımızın kesintili olmasına sebep olmamaktadır. Beyin bir takım karmaşık süreçler sonunda kırpma öncesi ve sonrası görüntüleri birbirine uydurmaktadır. Yakın geçmişte yapılan araştırmalar, bu süreçlerin çok daha karmaşık olduğunu göstermektedir. Göz kapakları kapandığı zaman geriye doğru giden göz, göz kapakları açıldığı zaman daima aynı noktaya geri dönmeyebilir. Beyin gözlerin kırpma sonrasında odaklanmış olduğu noktayı kırpma öncesi ile aynı yapmak için gözde bulunan kasları harekete geçirmektedir. Gözlerin çalışması uzmanlar tarafından modern film kameralarının çalışma prensibine benzetilmektedir. Kameraların film çekimleri esnasında çoğu zaman harekete geçmeleri gerekir. Bu sırada meydana gelen ufak sarsıntılar kameranın odak görüntüsünün değişmesine sebep olur. Fakat kaydedilen görüntülerde bu sarsıntıları görmek mümkün olmamaktadır. Çünkü kameralarda kullanılan karmaşık sistemler kaymaları yok ederek net görüntünün oluşmasını sağlamaktadır. Göz kırpma sırasında odaklanmış olan noktanın değişmesi de kameranın sallanmasına durumuna benzetilebilir. İnsan beyni de tıpkı karmaşık kamera sistemleri gibi birbirleri ile tam olarak eşleşmemiş olan görüntüleri bir araya getirerek bir bütün oluşturur.

Kaynakça:
http://www.popsci.com/science/article/2013-02/fyi-why-wont-muscle-stop-twitching
http://www.sciencefocus.com/article/human-body/what-causes-muscle-twitching

Yazar: Taner Tunç

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku