Nergis, yaklaşık yirmi beş türü bulunan, yaygın olarak Avrupa’da yetişen, Türkiye’de ise özellikle Ege’de Mordoğan’da yetişen baharın müjdecisi güzel kokulu soğanlı bir bitkidir. Nergisin taç yaprakları sarı ve beyaz renkli, yaprakları ise uzun ve şerit şeklindedir. Soğanları zehirlidir.
Nergis nasıl çoğaltılır,nasıl yetiştirilir ,bakımı nasıl olmalıdır?
Nergis, tohumdan veya soğandan çoğaltılabilen hem dış mekanda hem de iç mekanda yetiştirilebilen asitli olmayan her toprakta rahatlıkla yetişen bir bitkidir. Soğanları ekildikten sonra ikinci senesinde çiçek açmaya başlar. Saksı dikimi için en uygun dönem Mayıs ve Ağustos aylarıdır. Tohum yoluyla çoğaltılan bir nergisin çiçek açması için en az dört yıl geçmesi gerekir. Soğanların bahçeye dikilmesi ise Ağustos ve Eylül aylarında yapılır. Dış mekanda suya ihtiyaç duymayan nergis iç mekanda bir miktar suya ihtiyaç duyar.
Nergis çiçeği kurutularak kullanılır. Yatıştırıcı olarak , ateş düşürücü ve kusturucu olarak kullanılır. Soğanı zehirli olduğu için fazla tüketilmemesi gerekir. Hamilelerde düşük riskine yol açar.
Not: Her zaman olduğu gibi bitkisel kürler kullanılmadan önce hekime görünmek gerekir ve onun tavsiyesi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
Kaynakça:
şifalibitkileriniz.com
Yazar:Sultan Yıldırım