Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Ovülasyon Nedir?

0 498

Ovülasyon Nedir?Yumurtlama, bir kadının yumurtalıklarından bir yumurtanın salınmasıdır. Yumurtanın serbest bırakılmasından sonra, bir sperm hücresi tarafından döllenmenin gerçekleşebileceği fallop tüpünden aşağı doğru hareket eder. Ovulasyon tipik olarak bir gün sürer ve bir kadının adet döngüsünün ortasında, dönmesini beklemesinden yaklaşık iki hafta önce ortaya çıkar. Ancak sürecin zamanlaması her kadına göre değişir ve aydan aya farklılık gösterebilir. Bir kadın hamile kalmayı umuyorsa, döllenme zamannı takip etmek isteyecektir. Bir kadının her ay yumurtlamaya başladığını bilmek yararlıdır.
Dimes Mart’ına göre, bir kadının yumurtlamadan bir gün önce ya da iki kez yumurtlaması ve yumurtlama gününü anlaması daha muhtemeldir.

Adet Döngüsü ve Yumurtlama
Doğumda, dişi bir fetüsün, Cleveland Kliniğine göre, yumurtalarının içinde yumurta hücresi olan ve yumurta üreteceği 1 ila 2 milyon immatür yumurta vardır. Bir kız ergenliğe girdiğinde, bu yumurtaların yaklaşık 300.000’i kalır. Cleveland Clinic, bir kadının üreme ömrü boyunca kalan yumurtaların yaklaşık 300 ila 400’ünün yumurtlayacağını söylüyor. Bir kadının yumurtlama ihtimalinin muhtemel bir işareti, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, her 24-32 günde bir düzenli ve öngörülebilir periyotlara sahip olmasıdır. Her aylık adet döngüsü ile, bir kadının vücudu potansiyel bir hamilelik için hazırlar. Döngü, hormonlar, östrojen ve progesteron gibi hormonlar ve ayrıca folikül uyarıcı hormon ve lüteinizan hormon gibi hormonlar tarafından düzenlenir. Hormonlar, adet döngüsünün tüm aşamalarında önemli bir rol oynarlar, yumurtanın olgunlaşmasına ve sonunda serbest kalmasına izin verir. Olgun bir yumurta bir kadın yumurtalıktan çıkıp fallop tüpüne girdiğinde, bir sperm hücresi yumurtayı dölleyebilir. Mayo Clinic’e göre sperm cinsel ilişkiden yaklaşık 3 ila 5 gün sonra bir kadının üreme yolunda yaşayabilir. Hamileliğin gerçekleşmesi için, Mayo Kliniğine göre bir sperm hücresinin yumurtayı 12 ila 24 saat içinde döllemesi gerekir. Döllenmiş yumurta daha sonra rahmin iç tarafına bağlanıp bir fetüse dönüşebileceği uterus’a veya rahme gider. Yumurtlama sırasında rahmin duvarları da döllenmiş bir yumurtayı hazırlamak için kalınlaşır. Fakat yumurta döllenmezse, uterus astarı iki hafta sonra dökülür ve bu da adet akışının başlamasına neden olur. Ama sadece onun dönemine sahip olmak her zaman bir kadının yumurtladığını göstermez.

Ovülasyon Nedir?İpuçları
Birçok kişi yanlışlıkla yumurtlamanın her zaman bir kadının son döneminden 14 gün sonra gerçekleştiğine inanır. Ancak yumurtlamanın zamanlaması her kadına göre değişir ve adet döngüsünün uzunluğuna bağlıdır.Bir kadın tipik olarak 28 günlük adet döngüsüne sahipse, genellikle 13 ila 15 gün arasında yumurtlar. New York Garden City’de doğum uzmanı ve jinekolog olan Dr. Christina Ramirez, “Kadınların çoğu yumurtladıklarında hiçbir fikre sahip değiller” dedi. Bir takvimdeki zamanlamayı listelemenin yanı sıra, bir kadının yumurtlayabileceği başka ipuçları da olabilir. Vücudu aşağıdaki üç belirtiden birine sahip olabilir:

1. Vajinal sekresyonlarda değişiklik.
Bir kadının yumurtasından birkaç gün önce, rahmin alt kısmı olan rahim boynu, ince, temiz, kaygan ve gergin bir tür mukus üretir. Ovulasyon yaklaştığında ve yumurtalıklarının bir yumurtayı serbest bırakmaya hazırlandığı zaman servikal mukustaki bu değişiklik oluşur. Yumurtlamadan sonraki gün, servikal mukus başka bir değişiklik geçirir ve daha kalın ve bulanık hale gelir.
2. Bazal vücut ısısında değişiklik.
Bir kadının vücut ısısını takip etmesi, sabahları yataktan çıkmadan önce alınır, iki ila üç adet dönemi için, doğurganlığın ne zaman olduğunu tahmin etmeye yardımcı olabilir. Yumurtlamadan kısa bir süre sonra, birçok kadın sabah erken vücut ısısında hafif bir artış (yaklaşık 1 derece F) gösterir.
3. Lüteinizan hormonda yükselme.
Bir kadın yumurtlamadan yaklaşık 24 ila 36 saat sonra, lüteinizan hormon seviyeleri yükselir. Lüteinizan hormonda bir yükselme yumurtalığın bir yumurtayı serbest bırakması için bir işarettir. Bu hormon artışı, ovulasyona yol açan günlerde idrar örneğini test edebilen bir yumurtlama yordamı kiti kullanılarak tespit edilebilir. Luteinize edici hormonlarda bir artış tespit edildiğinde, test pozitif bir sonuç verecektir.
Verimli pencere
Bir kadın fertildir, sadece aylık döngüsünün belirli bir bölümünde gebe kalabilmektedir. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği’ne göre “verimli pencere” 6 günlük bir dönemi, yumurtlamadan 5 gün önce ve bir kadının yumurtladığı günü kapsar. Çalışmalar, cinsel ilişkilerin, yumurtlama gününe kadar olan ve dahil olmak üzere üç gün içinde ortaya çıktığı zaman gebelikle sonuçlanabileceğini göstermektedir.
Ev yumurtlama testi
Eğer bir kadın periyodunu aylık olarak alıyorsa, ancak hamile kalmıyorsa, o, yumurtlamadığı için olabilir. Bir yumurtlama yordamı kiti, bir kadının aslında yumurtlama olup olmadığını görmek için yardımcı olabilir. Uyuşturucu mağazalarında reçetesiz satılan bu kit, bir kadının idrarını, Mayo Clinic’e göre, yumurtlamadan önce genellikle 24 ila 36 saat önce meydana gelen, lüteinizan hormonda bir artış yaşayıp yaşamadığını tespit etmek üzere test edebilir. Bir kadın, son periyodun başlangıcından yaklaşık 10 gün sonra seti kullanmaya başlamanmasını isteyebilir.

Yumurtlama problemleri
Bir kadının yumurtlama problemleri olabilmesinin birçok nedeni vardır. Örneğin, bazı kadınlar pelvik inflamatuar hastalık, endometriyoz ya da ektopik gebelik nedeniyle ameliyat nedeniyle fallop tüplerini bloke etmişlerdir. Sağlık ve insan hizmetleri bölümü. Amerikan Jinekoloji ve Jinekologlar Koleji’ne göre, anormal bir hormon seviyesi yumurtlamanın düzensiz olmasına veya hiç oluşmamasına neden olabilir. Örneğin, polikistik yumurtalık sendromu (PCOS), belirli hormonların seviyelerinin anormal olduğu ve bir kadının periyodunu almadığı veya düzensiz olduğu bir durumdur. Tiroid problemleri de yumurtalıkların bir yumurtayı serbest bırakma olasılığını azaltabilir. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği’ne göre, vücut kitle indeksi (VKİ) 18.5 veya daha az olan bir kadın, düzensiz adet döngülerine ve ovülasyonun durmasına da neden olabilir. Ağırlık spektrumunun karşı ucunda, obezite ayrıca düzensiz dönemlere ve düzensiz ovülasyona yol açabilir. Ek olarak, yumurtlamanın zamanlaması stres ve aşırı egzersiz gibi faktörlerden etkilenebilir.

  • Duygusal veya fiziksel stres yumurtlamayı geciktirebilir veya bir kadının yumurtlamasını engelleyebilir. Mayo Clinic’e göre, çok yoğun fiziksel aktivite almak aynı zamanda yumurtlamayı da engelleyebilir. CDC’ye göre, yumurtlama ile ilgili sorunlar, infertilite için olası bir nedendir, bu durum Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kadınların yaklaşık yüzde 12’sini 15-44 yaş arası etkiler.

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku