Komşuları
– Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin yaklaşık 2,5 katıdır.
– Arabistan yarımadasının büyük bir bölümünü kaplar.
– Ortadoğu’nun yüzölçümü bakımından en büyük ülkesidir. Ürdün, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Yemen ile komşudur. Kızıldeniz ve Basra körfezine kıyısı bulunur.
Yeryüzü Şekilleri
– Suudi Arabistan’ın iç kesimleri yükseltisi 1000 m’yi bulan platolardan oluşur.
– Bu bölgenin kuzeyinde Nüfud, güneyinde Rubülhali çölleri bulunur. Kızıldeniz kıyı şeridinin hemen gerisinde Hicaz ve Asir dağlık alanları yer alır. Basra Körfezi’nde alçak kıyı ovaları vardır.
– Ülkede sürekli akış gösteren akarsu yoktur. Aniden yağan yağmurlar yer altı sularını beslemektedir. Yer altı suları kuyular açılarak çıkarılmakta ve değerlendirilmektedir.
İklim ve Bitki örtüsü
– Suudi Arabistan’da iklim, sıcak ve kuraktır. Rubülhali çölü, dünyanın en sıcak yerlerindendir.
– Kızıldeniz ve Basra kıyılarında sıcaklık ve nem oranı çok yüksektir.
– Yıllık yağış ülke genelinde çok azdır. Hicaz ve Basra’da az olan yağış miktarı Asir yöresinde yaz musonlarından dolayı biraz fazla iken ülkenin güneyindeki Rubülhali çölüne bazen yıllarca yağış düşmez.
– Ülkede çöl ikliminden dolayı çöl bitkileri görülür. Kıyılarında sazlıklar ve otlar, dağlık alanlarda ise az da olsa zeytin ve ardıç ağaçları vardır.
Nüfus ve Yerleşme
– İklim ve toprak şartlarının elverişsizliği, yüzölçümüne göre nüfusun çok az olmasına neden olmuştur.
– Nüfus Hicaz, Asir yöresi ile Basra kıyılarında yoğunlaşmıştır. İç bölgelerde nüfus seyrektir. Nüfusun büyük bölümü Riyad, Cidde, Mekke, Medine, Taif ve Tebük şehirlerinde yaşar.
Tarım ve Hayvancılık
– Sulama imkanlarının kısıtlı olması tarımı da olumsuz etkilemiştir. Tarım sadece kıyılarda ve vahalarda yapılır. Arpa, hurma, kahve yetiştirilir. Üretim ihtiyacı karşılamaz.
– Küçükbaş hayvancılık ve deve yetiştiriciliği önemlidir. Basra Körfezi ve Kızıldeniz’de balıkçılık yapılır.
Yeraltı Kaynakları
– Petrol, doğalgaz, altın, bakır, gümüş, kükürt çıkarılır.
– Suudi Arabistan, dünya petrol rezervinin % 25’ine sahiptir. ABD’den sonra dünyada petrol üretiminde ikinci sırada gelir.
Ticaret
– Hac döneminde ülkeye gelen müslümanlar ticari faaliyetlere canlılık getirir.
– Suudi Arabistan petrol, petrol ürünleri, doğalgaz, az miktarda ham deri ve hurma satar. Tahıl, sebze, meyve, inşaat malzemeleri, tekstil ürünleri, otomobil, elektronik aletler alır.
– Japonya, ABD, AB ülkeleri ve Singapur’la ticaret yaygındır.
Turizm
Ülkenin önemli gelir kaynaklarından biri de turizmdir. Her yıl 1,5 milyon insan hac amacıyla Mekke ve Medine’ye gelir.
Türkiye ile ilişkileri
Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ilişkileri her alanda gelişmiştir. 200 binden fazla Türk işçisi çalışmaktadır. Suudi Arabistan Türkiye’nin en fazla ticaret yaptığı Ortadoğu ülkesidir. Türki-ye Suudi Arabistan’dan petrol, ham deri ve çeşitli kimyasal ürünler alır. Suudi Arabistan’a sebze, meyve, buğday, tekstil, demir-çelik, makine, inşaat malzemeleri satar.