Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Tüm Yaş Gruplarında Ağız Sağlığı Sorunlarını Önlemek İçin İpuçları

0 392

Tüm Yaş Gruplarında Ağız Sağlığı Sorunlarını Önlemek İçin İpuçlarıAğız Sağlığı Sorunlarının Önlenmesi

İyi ağız hijyeni, dişlerinizden daha fazla korunmanıza yardımcı olabilir. Kötü ağız sağlığı olan kişiler de;

Özgüven problemleri
İş bulmak için daha zor bir zaman
Okula katılım ve performansta zorluk
Oral rahatsızlık
Konuşma problemleri
Yetersiz beslenme
Yutma problemleri
Sosyal hayattan kopma
İçe kapanıklık

yaşanmakta ve görülmektedir.

İhmal edilmiş bir enfeksiyon veya tedavi edilmemiş ağız kanseri ölümcül olabilir. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek ve dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak gibi diş sağlığınızı korumak için bazı evrensel yollar vardır. Yine de bazı insan gruplarının ek önlemler alması gerekebilir.

Çocuklar

Erken çocukluk çağı çürüğü veya biberon sendromu, diş çürümesinin ayırt edici bir şeklidir. İlk göründüğünde, sakız çizgisinin yakınında beyaz lekeler görebilirsiniz. Çürüme ilerledikçe bu lekeler kahverengiye dönecektir. Erken tedavi çürüme seviyesini azaltmak için önemlidir.

Dişlerin üzerinde kalan şekerler, çürümeye yol açabilir. Bu şekerler süt, meyve suyu veya yiyeceklerden gelebilir. Çürümeyi önlemek için bazı ipuçları:

Şişe beslemesini yemek saatlerine kısıtlayın. Bebeğinizi bir şişeyle uyumasına izin vermeyin. Ağızda toplanan süt veya meyve suyu, bakterilerin beslendiği şekerlerdeki dişleri yıkar. Dişleri büyümeden önce, bebeğinizin diş etlerini günde iki kez, mendil gibi temiz, yumuşak ve ince bir bezle silerek düzenli ağız bakımına alıştırmasını sağlayın. Bebeğinizin dişleri patlak verdikten sonra, suyla nemlendirilmiş bir bebek diş fırçasına geçin. Çocuğunuz tükürmek için yeterince büyük olana kadar diş macunu kullanmayın. Diş macunları gelişirken diş macununun yutulması, çok fazla florin emilmesinden ve dişlerinin benekli veya grenli görünmesine neden olan florozis denilen bir duruma neden olabilir.

Çocuğunuzu 1 yaşına geldiğinde biberondan kesmelisiniz. Valfli sippy kabı veya başka dökülmez bardaklara alıltırmaya başlanmalıdır.

Kadınlar

Kadınlar çeşitli yaşam aşamalarında farklı diş kaygılarına sahiptir.

Genç Yaşlar

Genç bir kadın menstruasyona başladığında, dönemlerine ağız yaraları veya şişmiş diş etleri eşlik edebilir.

Erken yetişkinlik

Doğurganlık çağındaki kadınların iyi ağız hijyeni uygulamak için ek bir nedeni vardır. Periodontal hastalık düşük doğum ağırlığı ile preterm doğum riskini artırır.

Gebelik

Hamilelik sırasında, progesteron ve diğer hormonlardaki bir artış vücudunuzun normal dengesini bozabilir. Bu, gingivitis, çok az veya çok tükürük veya granülomlar olarak adlandırılan diş etlerinizdeki benign, tümör benzeri büyümelere neden olabilir. Sabah bulaşmasının neden olduğu sık sık kusma diş minesini çözerek diş çürümelerini teşvik edebilir. Bu sorunları önlemenin en iyi yolu, iyi ağız hijyeni uygulamaktır. Diş hekiminize veya doktorunuza herhangi bir tıbbi bakımdan danışın.

Hamilelik sırasında dişçi randevularınızı atlamayın. Hamile kadınların diş bakımı almaları güvenlidir. Diş hekiminin hamile olduğunu bilmesini sağlayın.

Tüm Yaş Gruplarında Ağız Sağlığı Sorunlarını Önlemek İçin İpuçlarıMenopoz ve Menopoz Sonrası

Kadınlar menopoza girdiğinde, östrojen eksikliği onları periodontal hastalık riskine iter. Birçoğu da yanma ağzı sendromuna sahiptir. Bu bozukluk, zaman zaman tat algısındaki değişikliklerle ilişkili olan hoş olmayan bir karıncalanma hissi ile karakterizedir. Durum ilaçlı kremler veya pastiller veya oral ilaçlar ile tedavi edilir.

Daha yaşlı yetişkinler

Yaşlandıkça, özellikle dişleri eksik ya da takma dişlere sahipseniz, etkili bir şekilde çiğneyebilirsiniz. Ağız kuruluğuna neden olan ilaçları alabilirsiniz. Bu problem, yutma güçlüğüne neden olabilir ve bu da yetersiz beslenmeye yol açabilir. Buna ek olarak, bir ağız kuruluğuna sahip olmak bakterilerin birikmesine ve kötü nefes, diş eti hastalığına ve enfeksiyona neden olabilir.

Göre Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 65 ila 74 yaş arası yetişkinlerin yüzde 23’ünde ağır periodontal hastalık vardır. Bu genellikle artrit ve hafıza bozukluğu gibi iyi ağız hijyeni önündeki engellerin bir sonucudur.

Uzun Dönem Huzur Evi Sakinleri

Uzun süreli huzur evlerinin veya diğer grup evlerin sakinleri yalnızca yaşlı yetişkinleri değil, aynı zamanda fiziksel veya zihinsel engelli çocuklar ve yetişkinleri de içerir. Genellikle ağız hijyeni için bakım verenlere bağımlıdırlar. Bu bakımın sağlanması bazen zordur.

Bir bakıcı bakıcının niyetini yanlış anladıysa rahatsız olabilir. Aslında, bir bakıcının diş fırçalamaya yardımcı olduğu durumlarda, kişisel bakım verilirken uzun süreli bakım tesislerinin sakinleri arasında saldırganlık görülmesi olasıdır. Sonuç olarak, ağız bakımı tümüyle aceleye gelebilir veya atlanabilir.

Fiziksel kısıtlamaların veya ilaçların kullanımı gibi özel önlemlerin, bakıcının oral hijyen rejimine devam etmesini sağlamak için gerekli olabilir.

HIV veya AIDS’li kişiler

HIV veya AIDS hastaları, ağız boşluğunun fırsatçı enfeksiyonlarına karşı savunmasızdır. Tüylü lökoplaki adı verilen dil üzerinde bulanık beyaz bir yama bazen bir HIV veya AIDS enfeksiyonunun erken bir belirtisidir. Ayrıca, HIV veya AIDS’li kişiler, histoplazmoz, aspergilloz ve oral kandidiyaz gibi ağızdan başka mantar enfeksiyonları da geliştirebilirler.

Tüm Yaş Gruplarında Ağız Sağlığı Sorunlarını Önlemek İçin İpuçlarıİyi Ağız Sağlığı İçin İpuçları

Bazı insan gruplarının ağız sağlığına daha fazla dikkat etmeleri gerekse de, herkes iyi bir ağız hijyeni uygulamalıdır. İşte size iyi ağız sağlığı için bazı ipuçları:

*Temizleme ve kontrol için diş hekiminizi yılda bir ila iki kez ziyaret edin.

*Dişlerinizi florürlü diş macunu ile günde en az iki kez fırçalayın.

*Diş fırçanızı her üç ila dört ayda bir değiştirin.

*Günde en az bir kere diş ipi kullanın.

*Bakteri çıkarmak ve nefesini ferahlatmak için dilinizi fırçalayın.

*Bazı insanlar florür tedavileri ve ağız çalkalamalarından faydalanacaktır.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, diş hekiminize ek bir ziyaret planlamanız gerekir:

*Kırmızı, şişmiş diş etleri veya kan akması

*Sıcak veya soğuğa aşırı hassasiyet

*Çiğneme zorluğu

*Kalıcı kötü nefes

*Gevşek bir kalıcı diş

*Kalıcı bir diş ağrısı

*Apse

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku