Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Zor Koşullarda STEM Kariyeri Yapmanın Anahtarları

1 517

Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik – kısa adıyla STEM – alanlarındaki işler diğer birçok alana göre çok daha yüksek gelir getirmektedir. Ancak, gençlerin çoğu bu tür işlerde çalışabilmek için gerekli olan maddi olanaklardan ve eğitimden yoksundur. Bazıları lise ve üniversite yıllarında başarılı olabilmeleri için gerekli temel bilgi birikimine sahip olamamaktadır. Derslerin nasıl etkili bir şekilde çalışılacağını bilmemekte ya da anlamadıkları konularda bir yardım alamamaktadırlar.

Kendileri de çeşitli engelleri aşarak başarıya ulaşmış bilim insanları, gençlerin, yoksulluğu, aile sorunlarını ve bilgi eksikliğini aşarak, her şeye rağmen, bilim ve teknoloji alanlarında kariyer sahibi olabilmeleri için aşağıda sıralanan tavsiyelerde bulunuyorlar:

1. Yardım İsteyin:

Dünyanın en önemli bilim merkezlerinden olan Duke Üniversitesi’nden biyomedikal uzmanı Kelly Chavez, “Gururu bir yana bırakıp, başkalarından yardım istemek tüm yaşamınızı değiştirebilecek bir adım olabilir. İstemeyi bilmezseniz, hayattan neler alabileceğinizi de asla bilemezsiniz.” diyor.

2. Özgün Bir Öğrenme Yöntemi Geliştirin:

Kaliforniya Üniversitesi’nden mikrobiyolog Laura Martinez, “İzleyerek, dinleyerek, okuyarak veya yazarak, her birimiz farklı biçimlerde öğreniriz. Kendinize en uygun olan öğrenme yöntemini bulmaya çalışın. Kendiniz bulamıyorsanız profesyonel yardım alın.” diyor.

3. Seçenekleri Araştırın:

Rockville Ulusal Sağlık Enstitüsü’nde görevli moleküler biyolog Ashley Mc Cormack, “Farklı STEM alanlarına bakın ve seçenekleri öğrenin. Eğer üniversite çok masraflı geliyorsa, bursları araştırın. Kurum ve kuruluşların mali yardım seçenekleri hakkında bilgi edinin. O mesleklerde çalışanlarla konuşup görüşlerini alın.” diyor.

4. Moral Destekçiler Bulun:Zor Koşullarda STEM Kariyeri Yapmanın Anahtarları

Georgia Gwinnett Koleji kimya profesörlerinden Omar Villanueva, “Ailenizde düşüncelerinizi destekleyip sizi cesaretlendiren kimse olmasa da, bir öğretmen, bir arkadaş ya da ilgilendiğiniz meslekten birisi size o moral desteğini sağlayabilir. Herkesin iyi ve kötü zamanlarında yanında bulunan dostlara ihtiyacı vardır.” diyor.

5. Mentorlar Bulun:

Bir STEM kariyerine doğru yönlenirken, eğitimli yetişkinlerin görüşlerini ve rehberliklerini sizinle paylaşmalarını istemekten çekinmeyin. Kaliforniya Üniversitesi astım araştırmacılarından Esteban Burchard, “Sevdiğiniz rol modelleriniz varsa çok şanslısınız demektir. Ancak, belki hiç hoşlanmadığınız kişilerden de büyük bir öngörü rehberliği gelebileceğini unutmayın” diyor.

6. İnisiyatifi Ele Alın:

Kirkland Northwest Üniversitesi’nde çalışan mikrobiyolog Tracie Delgado, “Bir fırsat çıksın için beklemeyin. Fırsatı siz yaratın !” diyor. Laboratuarlarda çalışmak veya araştırma ekiplerine katılmak size çok çeşitli fırsatlar sağlayabilir. Okulun çok ötesinde deneyimler kazanabilirsiniz. Ayrıca, az da olsa bir miktar para kazanabilirsiniz. Bazı öğrenciler henüz lise yıllarında, diğerleri, üniversite öğrencisi iken alanlarıyla ilgili şirketlerde çalışmaya başlamaktadır.

7. Savaşmayı Göze Alın:

Emmitt Jolly, Yoksulluk birçok cesaret kırıcı sorun üretir, ancak yeterince hırslı ve kararlıysanız mutlaka bir çözüm yolu bulabilirsiniz. Cleveland’daki Case Western Reserve Üniversitesi’nden moleküler biyolog Emmitt Jolly, “Bir seçim yaptığınızda, sonuçlarını da kabul etmiş sayılırsınız. Karşılaşabileceğiniz sorunlarla savaşmaya hazır olmalısınız.” diyor.

8. Başarısızlıklardan Korkmayın:

Denediğiniz birçok şey işe yaramayabilir ve bazı kişilere kendinizi kabul ettiremeyebilirsiniz. Bu dünyanın sonu değildir. Sadece düştüğünüz yerden kalkın ve yürümeye devam edin. Aslında, başarısızlıklardan önemli dersler çıkarmak mümkündür.

9. Çekingen Olmayın:

Western Colorado Üniversitesi’nden çevre mühendisi Abel Chavez, “Aşırı iş yükünden veya başarılı olacağınızdan emin olamamaktan çekinmeyin. Hiç korkmadan şansınızı deneyin, üstüne gidin ve ne olacağını görün.” diyor.

10. Sıkı Çalışın:Zor Koşullarda STEM Kariyeri Yapmanın Anahtarları

Washington’daki Deniz Araştırma Laboratuvarı araştırmacılarından kimyacı Diogenes Placencia, “Başınızı işten kaldırmayın, odaklanın ve elinizden geldiğince çok çalışın. Her şeyin yolunda gideceğini göreceksiniz.” diyor.

Ancak, yukarıda sıralanan başarı anahtarlarının, kendinizi doğru değerlendirmenize bağlı olduğu açıktır. Kendinizi, olduğunuz gibi, hem üstünlükleriniz hem de eksikliklerinizle kabul etmelisiniz. İçinde bulunduğunuz koşullar bir yana, hangi yeteneklere sahip olup hangi yeteneklere sahip olmadığınızı gerçekçi bir bakışla görmeniz çok önemlidir.

Kaynakça:
– Stella Fayer, Alan Lacey, Audrey Watson, “STEM Occupations: Past, Present, And Future”, U.S. Bureau of Labor Statistics, 2017.

Yazar: Oben Güney Saraçoğlu

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. Rana diyor

    Güzel içerikler üretiyorsunuz teşekkürler. Devamını dilerim.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku