Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebekte Hareket Gelişimi Nasıl İzlenir ?

0 372

Bebekte Hareket Gelişimi Nasıl İzlenir ?Bebek doğduğunda kendi bedenini kontrol edemez. Zamanla bedenlerini kontrol eder hale gelir. Ama bu gelişim süreci her bebekte farklı olur. Kimisi daha erken başını çevirebilirken kimisi daha geç çevirir. Bir bebek 11 aylıkken yürürken başka bebek 17 aylıkken yürür. Her bebeğin gelişimi kendine özgüdür.

Baş Kontrolü: Bebek doğduğunda başını hareket ettiremez. Kendi başına tutamaz. Bu yüzden bebek kucağa alınırken başı mutlaka tutulmalıdır. İlk olarak 6 haftalık olduğunda kısa süreli de olsa başını tutabilir. 3 aylık olduğunda ise tamamen başını tutar. Ama yine de ani hareketlere karşı başı desteklemek gerekir. Bebekler anne karnında kıvrık bir şekilde dururlar. Bu şekilden kurtulunca çok rahatlarlar. Bedenlerini keşfeder, hareket etmeye başlarlar ve bu durumdan çok hoşlanırlar. Ayaklarını sallar, etrafı tekmeler, ellerini inceler ve oynarlar.

Bebekte Hareket Gelişimi Nasıl İzlenir ?Her bebek aynı anda olmasa da 3 aylık olduktan sonra yatakta dönmeye başlar. Bebeğin ne zaman döneceği belli olmayacağı için bebek dönmez diye korunaksız bir yatakta bırakılırsa bebek yataktan düşebilir. Bebek her zaman kontrol altında tutulmalıdır. 3-4 aylıkken bebek başını dik tutar ve oturmaya çalışır. Ama bebeğin kalça gelişimi açısından oturması doğru değildir. Bebek 6 aylık olduktan sonra oturmaya başlar. Bebek ilk oturduğunda yanlarına destek koymak gerekir. Çünkü kendini dengeleyemeyebilir ve düşebilir. 7-8 aylık olduktan sonra kendi kendilerini dengelemek için çeşitli hareketler geliştirir. 8-9 aylık olunca da kendi kendilerine oturma pozisyonuna geçip kendilerini dengede tutabilirler.

Bebekte Hareket Gelişimi Nasıl İzlenir ?Bebekler 6 – 9 aydan sonra emeklemeye başlayabilirler. Emekleyen çocuklar bazen daha geç yürümeyebilir. Bazı bebekler de hiç emeklemeden yürür. Bebekler hareketlendiklerinde çok dikkatli olmak gerekir. Mama sandalyesinde, araba koltuğunda kemeri bağlanmalıdır. Yalnız bırakılmamalıdır.

Bebeklerin tüm hareketleri kas gelişimleri ile ilgilidir. Başını tutması, oturması, yürümesi gibi konularda telaş etmemek gerekir. Aynı zamanda da zorlamamak gerekir. Eğer bebekte bir sağlık sıkıntısı varsa bu kendini belli eder. Ama normal ve sağlıklı bir bebek kasları geliştikçe tüm hareketleri yapar. Beslenme, genetik faktörler de hareket gelişiminde önemli bir yere sahiptir.

Yazar:Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku