Uçamayan Kuş Türleri

Kuş denildiğinde ilk aklınıza gelen nedir? Uçmak, doğru! Ancak doğa ana kurallarına istisnalar yaratarak bizi şaşırtmayı hiç bir zaman bırakmaz. Örneğin dünya üzerinde yerden havalanamayan bir kaç kuş türü bulunmaktadır. Bu kuşların neler olduklarını merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Hayatta Kalma Taktiği:

Uçamayan kuşların çoğu uzak ücra adalarda, Yeni Zelanda, Avustralya ve Güney Amerika’da bulunmaktadır. Bu kuşlar yırtıcılardan uçarak kaçamayacakları için yırtıcılardan uzakta bu bölgelerde yaşamalıdırlar.

Kuşları biz insanlardan ayıran şeylerden en önemlisi uçma yetenekleridir. Bu yeteneklerini onlardan alırsanız geriye ne kalır? Bu canlıların milyonlarca yıl boyunca uçamayan kuşlar haline gelmelerinin nedenleri çeşitlidir. Bazılarının uygun kanatları olsa da uçmak için fazla ağırdır, bazıları ise zaman içinde karada yaşamaya daha iyi uyum sağlamıştır. Aşağıda uçamayan kuşlar hakkında bilgi vereceğiz.

1) Penguenler:

8383_300-82634149-flightless-penguinBilimsel Adı: Spheniscidae

Dağılım: Antarktika, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Güney Amerika

Ağırlık: 2-80 lb (0.9-36.5 kg)

Ömrü: 6-20 yıl.

Durum: Tehdit Altında Değil

Penguenler uçamayan ancak suda çok fazla vakit harcamalarına sebep olan mükemmel yüzücülerdir. 18 penguen türünden yalnızca 3 tanesi özellikle Antartika’da yaşarken geri kalan türler Güney yarım kürenin pek çok yerine dağılmışlardır. Evrim milyonlarca yıl içinde bu kuşların kanatlarını su yoluyla seyahat için daha uygun olan yüzgeçlere dönüştürdü. Aslında bu uçamayan kuşlar su hayvanları sayılırlar. Su içinde saatte 5-6 mil hıza ulaşabilmektedirler. Paytak paytak yürüyüşleri sevimli hallerine sevimlilik katmaktadır.

2) Cassowary Kuşu:

8383_300-508119531-flightless-cassowaryBilimsel Adı: Casuarius

Dağılım: Avustralya, Yeni Gine

Ağırlık: 100-130 lb (45-60 kg)

Ömrü: 40-50 yıl.

Durum: Nesli Tükenmekte

Cassowary gezegenimizde bulunan ikinci en büyük kuştur. Yetişkinlerinin yüksekliği yaklaşık 1.8 metre (6 ft.) kadar büyüyebilir. Oldukça sivri ve 10 cm kadar uzayabilen üç parmaklı bir pençeye sahiptirler. Daha önce insanları öldürdükleri bilinen bu kuşları rahatsız etmek istemezsiniz. Nitekim, 2007 yılında Guinness Rekorlar Kitabı Dünya üzerindeki en tehlikeli kuşlara onların adını vermiştir. Ancak genellikle utangaç yaratıklardır ve tahrik edilmedikleri sürece tehlikeli değildir. Bu kuşlar saatte 30 mil hızda koşabilirler ve genellikle ormanlık alanlarda ya da otlaklarda yaşamaktadırlar.

3) Uçamayan Karabatak:

8383_300-153753914-flightless-cormorantBilimsel Adı: Phalacrocorax harrisi

Dağılım: Ekvador

Ağırlık: 5,5-11 lb (2.5-5 kg)

Ömrü: 40-50 yıl.

Durum: Savunmasız

Uçamayan karabataklar sadece Ekvador’ da, Galapagos Adaları’nda bulunur. Onların perdeli ayakları ve güçlü bacakları avlarını ararken sığ deniz sularında hızlı hareket etmelerini sağlar. Boyları genellikle 90-11 cm uzunluğundadır. Genellikle sığ sahil sularında, kayalık kıyılarda, koylarda, volkanik adaların kenarındaki kayalıklarda ve boğazlarda koloniler halinde yaşamaya eğilimlidirler.

4) Devekuşu:

8383_300-177693742-flightless-ostrichBilimsel Adı: Struthio camelus

Dağılım: Afrika

Ağırlık: 140-320 lb (63-145 kg)

Ömrü: 40-45 yıl.

Durum: Az Endişe Verici

Devekuşları gezegenimizde yaşayan en büyük kuş türüdür ve haklı olarak “kuşların kralı” olarak adlandırılmaktadır. 20. yüzyılın ortalarında Orta Doğu’ da türleri tükenmiştir ve şimdi sadece Afrika’da bulunurlar. İlginç bir şekilde bu kuşlar dinazorlar zamanında av olmamak için oldukça iyi uçabiliyorlardı. Ancak dinazorların yok olmasıyla artık uçabilme yeteneğine gerek kalmamıştır ve yerde yürüyüp besin bulabilmek onlar için daha faydalı hale gelmiştir. Bu nedenle milyonlarca yıl içinde bu kuşlar uçma yeteneklerini kaybettiler. Devekuşları 275 cm’ ye kadar uzayabilir ve saatte 40 mil hıza ulaşabilirler ki bu da yaşayan en hızlı insandan daha hızlıdır. Yani onlardan biriyle tartışmak istemezsiniz.

5) Kivi Kuşu:

8383_300-526637149-flightless-kiwiBilimsel Adı: Apteryx

Dağılım: Yeni Zelanda

Ağırlık: 3-8 lb (1.5-3.5 kg)

Ömrü: 10-30 yıl

Durum: Savunmasız

Yeni Zelanda’ nın ulusal kuşu olan Kivi kuşu beş türü olan bir gece kuşudur. Bu kuşlar utangaçtır ve nispeten zayıf görme yetenekleri vardır bu nedenle uzak ve ıssız adalarda yaşama şansları daha iyidir. Uçamamalarının yanında bu kuşları diğerlerinden farklı yapan bir diğer özellik de burun deliklerinin diğer kuşlarda gagalarının tabanında iken kivi kuşlarında gagalarının ucunda bulunmasıdır. Türden türe değişmekle birlikte boyları genellikle 23-45 cm arasındadır.

6) Dodo Kuşları:

8383_300-518174987-flightless-dodoBilimsel Adı: Raphus cucullatus

Dağılım: Mauritius (önceki)

Ağırlık: 25 – 50 lb (11-23 kg)

Ömrü: 20-30 yıl.

Durum: Nesli Tükenmiş

Dodo kuşları listede göze çarpan bir türdür. Çünkü uçamayan, iyi bilinen bu kuş türünün ne yazık ki 17.yüzyılda nesli tükenmiştir. Büyük ihtimalle uçamıyor oluşları onların nesli tükenene dek avlanmalarına sebep olmuştur. Bir hindi boyutunda idiler ve “Mauritius” adasında yaşamaktaydılar. Arada daha açık renk tüyler ile birlikte grimsi-kahverengimsi tüyleri bulunmaktadır. Bu kuşlar hiç de minik değillerdi ve genellikle 75-100 cm arasında uzunluğa sahiptiler. Dodo kuşlarının güvercinler ile akraba olduklarına inanılmaktadır. Bu kuşlar uçamadıkları için güçlü dayanıklı olmaları gerekirken öyle değillerdi.
Kaynakça:
http://www.buzzle.com/articles/birds-that-cannot-fly.html

Yazar: Tülay Arsoy