Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Aydın İncirliova’da Yaşam Nasıldır?

0 1.973

Aydın İncirliova'da Yaşam Nasıldır?İncirliova, Aydın Merkeze çok yakındır. Büyüyen ve gelişen bir ilçe olmakla beraber Aydın iline yakın olmasından dolayı Aydın ile ortak bir tarihe sahiptir. Bu anlamda Aydın’da Hititler, Frigler, Lidyalılar, İonlar, Persler, Büyük İskender, Romalılar ve Bizanslılar hüküm sürmüştür.
Aydın, Menteşe Beyliği, Aydınoğulları ve en son olarak Osmanlı İmparatorluğu hakimiyetine geçti. İncirliova’ya ait ilk bilgilerde 15. Yüzyılda Ahiler döneminde gelen bir grup insan bu mevkiye yerleşmiştir. Bu alan günümüzdeki İncirliova’dır.
İncirliova’ya ait birçok bilginin olması bu yerleşim yerinin köklü bir tarihi olduğunu gösterir. İncirliova’da nüfusun artması ise Aydın ili sınırlarına kurulan fabrikalarla olmuştur. Ama asıl İncirova’daki gelişimi sağlayan Aydın-İzmir demiryolunun inşa edilmesindendir.
Geçmişte sulak bir bölge olan İncirliova sonraları bataklıkların kuruması ile bu topraklara incir dikilmiştir ve adı da buradan gelmektedir.
Geçim kaynakları tarım ve sanayi kuruluşlarıdır. Sebzecilik ve bal üretimi yaygındır. Özellikle sebzecilikte Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Hayvancılık da yapılmaktadır. Tavuk yetiştirilmekte ve yumurtacılıkta gelişmeye başlamıştır.
İncirliova’da gezmek için de yerler mevcuttur. Bu yerler: İkizdere Barajı, İncirliova Şehitlik Anıtı, Kültür Parkı ve Ballıkaya’dır.
Uzun ve köklü bir tarihe sahip olan İncirliova’da doğal olarak tarihi yerler de mevcuttur. Bunlar: İncirliova Antik Kenti, İncirliova Dibektaşı Çeşmesi, İncirliova Erbeyli Köyü Camisi, İncirliova Dereağzı Köprüsü’dür.
İncirliova Antik Kenti: Bu antik kentte iki medeniyet yaşamıştır. Yapılan kazılar neticesinde Yeraltı su yolları, soğuk hava deposu kalıntıları bulunmuştur.

Aydın İncirliova'da Yaşam Nasıldır?İncirliova Dibektaşı Çeşmesi: Günümüzde kullanılan bu çeşme 1976 yılında belediye tarafından restore edilmiştir. Yapımı hakkında bilgiye çeşme kitabesinden ulaşılmıştır. Bu kitabede yazılanlara göre 1894 yılında Muhammet Alioğlu tarafından yaptırılmıştır.
İncirliova Erbeyli Köyü Camisi: Mimarı bilinmeyen bu cami 1891 yılında Sarı Hüseyin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Taş malzemeden yapılmış be kapladığı 20o metrekare içinde 1 şadırvan, 8 çeşme, 3 oda vardır.
İncirliova Dereağzı Köprüsü: 3 kemerli 1400 yıllarda yapıldığı düşünülen bir köprüdür.
İncirliova’da kapalı spor salonu ve şehir stadyumu da mevcuttur.
İncirliova’da dolaşmak ve güzel vakit geçirmek için Kaymakamlık Parkı, Havuzlu Park ve Atatürk Meydanı bulunmaktadır.
Konumu itibariyle Ege’nin güzel ve önemli bir ilçesidir. Yüzölçümü 214 kilometrekare’dir. Nüfusu 45 binin üzerinde olup 1987’de ilçe olmuştur.

Aydın İncirliova'da Yaşam Nasıldır?Bereketli toprakları ve sanayi kuruluşları sayesinde gelişme göstermektedir. Bu anlamda yaşam hem rahat hem de kolaydır. Köklü bir tarihi sayesinde gezilip görülecek yerlerinin olması İncirliova’yı önemli kılar.
İncirliova ulaşımı kolay, büyük il merkezlerine yakın olması itibariyle de yaşanılası bir ilçedir. Bu anlamda hem şehir karmaşasından uzak ama her durumda Türkiye’nin önemli illerine yakın olması büyük bir avantajdır.
İncirliova’da insanlar günün yorgunluğu güzel parklarında dinlenerek atabilir.
İncirliova gezilip görülebilecek ve yaşamak için tercih edilebilecek bir ilçedir.

Kaynakça:
www.incirliova.bel.tr/incirliova-tarihi<br />
www.sehiralem.com/Aydin/Incirliova/…Hakkinda/Aydin-Incirliova-Sehir_Hakkinda

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku