Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebek ile Spor Yapmanın Anne ve Bebek için Faydaları

0 666

8569_1Doğum sonrasında birçok kadın, yeniden forma girememe, kendine ve spora vakit ayıramama gibi şikayetlerde bulunur. Ancak pek çok annenin aklına, bebeğiyle birlikte spor yapmak gelmemekte malesef. Oysa bebekler özellikle bir yaşını doldurana kadar, spor salonlarında yapılan antrenmanlarda kullanılan serbest ağırlıklara eş değer kiloda olurlar. Ve onlarla spor yapmak hem kaliteli zaman geçirmeyi sağlar, bebeğin annesiyle olduğu için mutluluğu katlandıkça katlanır, hem de annenin ruhsal ve fiziksel açıdan hızla iyileşmesini ve hedefine ulaşmasını destekler.

8569_2Her bebek doğduğunda ortalama 3250-3400 gr civarındadır. Bu ağırlık başlangıç düzeyindeki antrenmanlar için idealdir. Üstelik bebek, 2kg’luk bir dumbelldan çok daha rahat kaldırılabilir, çünkü annelik iç güdüsü yavrusunu kucağına alırken onun fiziksel ağırlığını hissetmemektedir. Anne ile bebek arasındaki bu bağın gücü sayesinde anne rahatlıkla her egzersizi yapabilecektir.

3 Aylık olduklarından itibaren bebeğin sağlıklı kilo alışı sayesinde kademeli olarak egzersiz programı da eş zamanlı şekilde ilerleyebilir.
Sonraki dönemde her üç ayda bir bebek ortalama 1500gr aldığı için, kullanılan ağırlık omurgayı zorlamayacak şekilde arttırılmış olacaktır. Bunun yanı sıra zaten annenin bedeni de düzenli egzersiz yapıyor olduğu için, spor ve ağırlığa karşı dayanıklılık kazanmış olur. Bu egzersizlerin bir diğer faydası da denge, kontrol ve stabilizasyon olduğundan, annenin vardı ise hamilelik döneminde oluşan temel duruş bozuklukları ve bel ağrıları da geçecektir.

Bebekler bir yaşına geldiklerinde kız yada erkek olmaları fark etmeksizin ortalama 10 kilo civarında olduklarından, antrenmandaki hareket rutinleri sonraki dönemde artık değişmek zorunda olsa da, temel olarak sistem ilerlemeye devam eder. Ve annenin bebeğiyle yaptığı sporun çeşitlenme süreci başlar.

8569_3Bebek iki yaşına geldiğinde yaklaşık 12 kilo olacağından dileyen anneler artık ileri seviye antrenmanlara geçebilir. Bunu şöyle açıklayabiliriz;
bir yaşına kadar olan bebeklerle yoga, pilates ve çeşitli direnç antrenmanları yapılabilirken, iki yaş ve sonrasında artık ağırlığın avantaja çevrilmesi için kuvvet antrenmanları, atletizmde kullanılan drill çalışmaları yapılabilir. Bebek büyüdükçe de tüm bu fiziksel aktiviteler, onun da katılabileceği şekilde yeniden planlanmalıdır.

Özellikle iki yaş itibariyle çocukların anne ve babalarının yaptıklarını taklit etmeye çalışmaları tüm bu maceranın en eğlenceli ve hızlı tempolu dönemi olarak açıklanabilir, çünkü bu yeni dönemde anne artık çocuğunu ağırlık olarak değil, bir antrenman partneri olarak görebilecektir.

Özellikle yer hareketlerinde hiçbir başka alet kullanılmadan yapılan yoga ve pilates gibi sporlarda, aynı mat üzerinde veya yanda çocuğa uygun ufak bir diğer mat da konularak, anne kendi rutinini gerçekleştirirken artık çocuk da ondan gördüklerini uygulamaya çalışır ve anne bu sayede biraz daha bile özgür olacaktır. Üstelik o anları videoya çekerseniz ömür boyu size bütün fotoğraf albümlerinden daha büyük neşe kaynağı olacağı garantidir.

8569_5Resimde gördüğünüz anne, profesyonel bir jimnastikçi olarak bebeği doğduktan sonra bu video ve fotoğrafları yayınlayarak internette çok ilgi çekmişti. Bu kadar iddialı olmak gerekmiyor tabi ki, ama sizlere ilham kaynağı olabileceğini düşündüm.

Bütün her şey bir yana anne ve çocuk arasındaki bağın kuvvetlenmesi ve birlikte kaliteli zaman geçirmiş olmak bence çok daha önemli olduğundan, fiziksel olarak kendinizden şikayet etmeseniz bile, bebeğinizle bu şekilde spor yapmanız onu geleceğe çok daha mutlu ve sağlıklı bir çocuk olarak hazırlayacaktır.

Ayrıca ilk iki yılki antrenmanlarda, genelde bebek anneye dönük tutularak hareketler yapıldığı için, bebeğin sürekli anne ile göz temasında olmasının bir getirisi olarak çok daha mutlu, rahat bir gün geçirilecektir. Anne için de kullanılan bu “spor aleti” çok sevimli ve neşeli olduğundan, egzersizler yorucu ve sıkıcı olmayacaktır.

Özetlemek gerekirse, birinci yıl anne için yağ yakımı ve yeniden forma giriş, bebek için ise huzur, güven ve gülücük; ikinci yıl anne için sıkılaşma ve kuvvetlenme, bebek için ise iletişim kurmada ilerleme ve gözlemleme yeteneğinde artış, sonraki yıllar da anne için formda kalmak ve fit bir anne olarak anılmak, bebek için ise spora heves, yatkınlık ve başlangıç anlamına gelmektedir.

Yazar:Emine Yeşim Aydın

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku