Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Statik Stretching Nedir?

0 3.760

Sağlıklı yaşam ve dinç bir bedene sahip olmak için başta gelen etkenlerden biri de spor yapmaktır. Spor yaparken bilinçli olmak ve kaslara zarar vermemek gerekmektedir. Kasları desteklemek ve güçlendirmek için spordan önce vücudu ısıtmak gerekmektedir. Spor tamamlandıktan sonra yine kontrollü bir şekilde kasları soğutmak ve esnetmek gerekmektedir. Bunun için yapılması gereken yöntem statik stretchingdir.

Statik Stretching Nedir?Statik stretching sabit bir pozisyonun belirli bir süre korunması ve oradaki kasların esnetilmesi anlamına gelmektedir. Diğer bir adı ise durağan stretchingdir. Statik stretchingde hareket ve tekrar söz konusu değildir. Belli bir pozisyonda ortalama 10-15 saniye kalınır. Böylece kontrollü ve yavaş bir esneme sağlar.

Statik stretchingin her antrenman sonrasına eklenmesi tavsiye edilmektedir. Böylece antrenman sırasında aktif hale gelen kaslar kısa kalın halde kalmaz ve esneyip uzar. Kısa kaslar sakatlanma riskini ortaya çıkarabilir.
Statik stretching yaparken kaslar acı duyarak esnetilmez. Tam tersi yavaş yavaş esnetilir ve hafif bir acı hissedildiğinde pozisyonda sabit kalınıp beklenir. Böylece tüm kaslar kontrollü ve acısız bir şekilde esnetilir.

Statik stretching ile esnemenin yararları ise şunlardır;

1. Kan dolaşımını artırır ve vücudun daha enerjik olmasını sağlar.
2. Kasların daha hızlı gelişmesini sağlar.
3. Vücut postrünün daha düzgün olmasını sağlar.
4. Sakatlık oluşumunu engellediği gibi oluşan sakatlıkların daha çabuk iyileşmesini sağlar.
5. Vücut koordinasyonunu artırır.

Spor tamamlandıktan sonra yapılacak statik stretching hareketleri şu şekilde sıralandırılabilir.

Statik Stretching Nedir?1. Oturma kemikleri üzerinde bacaklar bükülmeden oturulur. Topuklar yere temas ederken omurga yavaşça eğilir ve ayak parmakları tutulur ve bu pozisyonda beklenir. Amaç kolları uzatarak eğilmek değildir. Önemli olan omurganın eğilmesi ve esnemesidir.
2. Alt bedeni esnetmek için sırt üstü yatılır bacaklar yukarı doğru uzatılır ve elin uzandığı yerde tutularak çekilir.
3. İç bacakları esnetmek için oturulup ayak tabanları birbirine bakacak şekilde birleştirilir. Dizler yavaş bir şekilde yere itilir.
4. Beli esnetmek için yere uzanılır bacak katlanır ve dizlerden tutularak çekilir.
5. Kolları esnetmek için eller kavuşturulduktan sonra dirsek yukarı doğru ve geriye doğru hareket ettirilerek kollar arkaya doğru gerilir.
6. Boynu esnetmek için sağa soğa öne arkaya baş eğilir.
Antrenman sırasında oluşan kramplar da statik stretching sayesinde tedavi edilebilir.

Yazar:Özge Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku