Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?

0 451

Bebeklerde kusmanın sık görülmesi, bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Sık görülmesi diyoruz, çünkü her kusma bir hastalıktan kaynaklanmamaktadır. Bazen çok yediğini ya da bebeklerin midesinin kabul etmediği yiyeceklerin dışarıya atılması şeklinde de kusmalar görülmektedir. Bu nedenle annelerin normal kabul edilmesi gereken kusmalar ile hastalık belirtisi olan sık kusmaları birbirinden ayırabilmeleri gerekir.
Bu ayrımı yapabilmeniz için bebeğinizin kanlı kusması, fışkırtarak kusması, şiddetli bir karın ağrısı şikayeti olduğunu düşünüyorsanız, karnında şişkinlik varsa vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Ancak unutmayın ki bu şekilde gerçekleşmeyen kusmalar normal kabul edilebilir. Çünkü bebekler özellikle ilk aylarında oldukça fazla kusabilirler. Bu tür durumlarda stres yapmadan bebeğinizi gözlemlemelisiniz.
Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?Bebeğinizin kusmasını engellemek için bazı yöntemlerden bahsedebiliriz. Bebeğin beslenmesinden hemen sonra yatırmamak, bir müddet dik tutmak kusmayı engelleyecek bir yöntemdir. Bebeğinizin kısa sürede gelişmesini, büyümesini istediğinizi, onun aç kalmasından endişe ettiğinizi biliyoruz. Ancak, onun ne kadarcık midesi var ki! O daha doyduğunu da bilmez. Bebeği gereğinden fazla doyurmanız onun kusmasına neden olacaktır. Bunun yerine az az beslemek ama sık sık beslemek daha doğru olacaktır.
Anneler, bebeğinizi ağlarken emzirmeyin. Çünkü ağlarken emmeye çalışan bebek hava yutacaktır. Biraz bekleyin, başka bir şekilde susturmayı deneyin ve ondan sonra emzirin ki bebeğiniz yuttuğu hava nedeniyle emdiğini kusarak çıkarmasın.
Bebeğiniz, beslenme sonrasında ağzında kalan besini bir müddet sonra çıkartabilir. Ancak bu ağzındaki besini çıkarması kusma şeklinde değil ağzının kenarından sızıntı şeklinde gerçekleşir. Böyle durumda da endişelenmeyin. Çünkü 1 yaşından önce bu şikayetleriniz kendiliğinden bitecektir. Yine bebeklerin yemek borusu ile midesi arasındaki kapakçık tam olarak gelişmemiş olduğundan fazla yediği besinleri çıkaracaktır. Bu tür durumlarda da endişelenmeyin. Bu durumlar normal kusma olarak karşılanmalı ve bir müddet sonra kendiliğinden düzelmesi beklenilmelidir.
Eğer yeni doğan bebeğinizde ilk 48 saat içerisinde şiddetli kusmalar oluyorsa bu sindirim sistemi ile alakalı olabilir. Sindirim sistemi rahatsızlığından ya da mide darlığından kaynaklı bu kusmaların sıklaşması durumunda muayeneye alınması uygun olacaktır.

Reflü Nedeniyle Kusma

Bebeklerin kusmaları reflü belirtisi olabilir. Reflünün sadece yetişkinlerde görülen bir hastalık olduğunu düşünmeyin. 1 yaşın altındaki bebeklerde de sıklıkla ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu da yine besinlerin mideye geçmesini sağlayan kapakçığın tam olarak gelişmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Yatar pozisyonda beslenen bebeklerin, gelişmemiş bu kapakçık nedeniyle beslendiği gıdanın dışarıya çıkıyor olması reflü belirtisidir. Sağlıklı bebeklerde mideye geçen besinler dışarı çıkmaz, ancak reflü hastalığı olan bebeklerde bu besinler yemek borusuna geri dönerler. Bebeklerde reflü için ekstra bir tedaviye ihtiyaç yoktur. Normal bir durum kabul edilir ve zamanla takibi yapılarak düzelmesi beklenir. Kusma dışında genelde bir rahatsızlık görünmez.
Her ne kadar anne sütü ile beslenen bebeklerde reflü olasılığı düşük olsa da, yine de bebeği yoğun şekilde beslemek yerine azar azar ama sık sık beslemek daha doğru bir yöntemdir.
Bebeklerde biberon ile besleme de yine hava yutmasına neden olacağından zorunlu olmadıkça biberon kullanılmamalıdır. Bebeklerde görülen Bebeklerde Kusmaya Ne İyi Gelir?reflünün en geç 1 yaşına girdiğinde tamamen geçmesi beklenir. Bebeğin katı gıdalarda beslenmeye başlaması ve oturur duruma geçmesi ile azalan kusma şikayetleri 1 yaşına kadar tamamen ortadan kalmaktadır.

Kusan Bebeğinizi Sırt Üstü ve Yan Pozisyonda Yatırınız

Bebeğinizin kusma durumunda solunum yolunun açık olmasını sağlamanız önemli bir husustur. Yüzüstü yatan bebeğin solunum yollarının tıkanma olasılığı yüksektir. Bu nedenle bebekleriniz sırt üstü ve yan pozisyonda yatırmanızda fayda vardır.

Yazar: Muhammet İkbal Yıldız

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku