Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Çocuğunuzun Grip Olduğunu Dününüyorsanız Ne Yapmalısınız?

0 355

Grip, soğuk algınlığından farklıdır; ancak özellikle de başlangıçta onları ayırmak kolay değildir. Grip; genellikle aniden ortaya çıkar ve semptomları arasında ateş, burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları, yorgun hissetme ve sadece halsizlik hissi olabilir. Bazı kişilerdeki belirtisi de kusma ve ishal olabilir. Herkes tüm bu semptomları göstermeyebilir ve hastalığın seyri hafif ya da ağır olabilir. Grip mevsimi olan bu dönemde çocuğunuzun öksürdüğünü duyarsanız bu bir grip belirtisi olabilir. Şayet gripten şüpheleniyorsanız ne yapmanız gerektiği ile ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Doktorunuzla Temasa Geçin

Doktorunuzdan illa ki randevu almanız gerekmez, ancak öneri almanız gerekebilir. Çocuğunuzun semptomlarını tanımlayın. Belirtilerine ve çocuğunuzun özel durumuna, yani olabilecek sağlık sorunlarına dair açıklamalara bağlı olarak doktorunuz çocuğunuzu getirmenizi isteyebilir. Ayrıca antiviral ilaçları reçete edebilir. Bu durumu bir kez yaşadıysanız veya bir kez grip teşhisi konduysa her çocuk ve her durum farklı olabileceğinden dolayı doktorunuzu aramanız gerekebilir.

Çocuğunuzun Grip Olduğunu Dününüyorsanız Ne Yapmalısınız?Sarf Nalzemesi Kullanımı

Çocuğunuzun gribi kolay atlatmasını sağlayan bazı uygulamalar vardır. Bu uygulamaları şu şekilde sıralayabiliriz;
• Ateş ve ağrılar için asetaminofen ve ibuprofen alınabilir.
• Eğer evde yoksa güvenilir bir termometre temin edilmelidir.
• El dezenfektanı kullanılmalıdır
• Kağıt mendil kullanılmalıdır.
• Çocuğunuza sıvı takviyesi için, berrak meyve suları, et suyu gibi sıvı gıdalar verilmelidir. Bebeklerde oral rehidrasyon çözeltisi ve buzlu çubuklar verilebilir. Boğaz ağrıları için bu buzlu çubuklar iyi bir çözümdür ve onları yemek, içmekle aynı etkiyi yaratır. Şayet doldurulabilir bir su şişeniz yoksa küçük çocuklar için pipetli bir tane su şişesi temin etmek güzel bir fikirdir.
• Çocuğunuz bir yaşından büyükse bal verilebilir. Ayrıca çocuğunuz en azından okul öncesi yaşındaysa öksürük damlaları alması sağlanabilir.
• Burun tıkanıklığını gidermek ve rahat nefes almasını sağlamak için serum fizyolojik burun damlaları uygulanabilir.
• Şayet evinizde odayı nemlendirmek için bir makine mevcutsa nemlenen hava öksürük krizlerine faydalı olabilir.
• Boğazı tahriş olan çocuğunuzun direncini artırmak için beslenmesine devam etmesi gerekir. Bu anlamda ılık çorbalar, pirinç, kraker, ekmek içi gibi yumuşak gıdalarla beslenmesine devam edilmelidir.

Çocuğunuzun Dinlendiğinden Emin Olun

Grip dinlenerek çabuk geçen bir hastalıktır. Hasta çocukları yatırıp dinlendirmek her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle çocukların dinlenmesini sağlamak için TV, PC gibi ayakta ve uyanık kalmasını sağlayan faktörleri kapatarak ortadan kaldırabilirsiniz. Size hala bu konuda zorluk çıkartıyorlarsa yatakta dinlenmelerine faydalı olacak aktiviteler geliştirerek dinlenmelerini sağlayabilirsiniz. Mesela kitap okuma, kart oyunları, resim çizme vb.

Sıvı Alımına Dikkat Edin

Çocuklar griple savaşırken en önemli şey onların susuz kalmamalarıdır. Onlar da biraz şeker ve tuza ihtiyaç duyuyorlar; bu nedenle meyve suları ve et suları iyi seçimlerdir. Sadece su istiyorlarsa, şeker ve tuzu alabilmeleri için onlara kraker verebilirsiniz. Ama bundan daha fazla yemek istemiyorlarsa çok fazla endişelenmeyin. Daha iyi hissettiklerinde daha fazla yiyeceklerdir. Burada en önemli olan sıvıdır.

Uyarı İşaretlerini İzleyin

Çocukların çoğu gribi ayakta atlatırlar, ancak bazı çocuklar çok hastalanır ve bazı komplikasyonlar yaşayabilirler. Çocuğunuz da aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçı gözleniyorsa doktorunuza müracaat etmeniz tavsiye edilir:
• Asetaminofen veya ibuprofen ile düşmeyen 38-39 derecelerde seyreden veya tekrarlayan yüksek ateş izlediğinizde.
• Herhangi bir nefes alma sıkıntısında
• Her türlü şiddetli ağrıda
• Aşırı uyku hali gözlemlediğinizde
• Sıvı dengesini bozacak derecede sıvı alımını gerçekleştiremediği durumlarda
• Garip görünen veya sizi endişelendiren herhangi bir anormal durum gözlemlediğinizde

Çocuğunuzu İyileşene Kadar Evde Tutun

Bu durum, öksürük veya burun akıntısı tamamen geçene kadar çocuğunuzun okula veya kreşe gidemeyeceği anlamına gelmez. Ancak sürekli olarak öksürmeden, en az 24 saat boyunca ateşsiz kalmaları gerektiği anlamına gelir. Okul ve kreşe gitmek için yeterli derecede kendini iyi hissediyorsa gidebilirler. Bu önlem sadece çocuğunuzun iyileşmesi için değil, aynı zamanda bulunduğu ortamda grip salgınını önlemek için de önemlidir.

Başkalarının Hastalanmaması İçin Elinizden Geleni Yapın

Çocuğunuzu evde tutmak dışında, alabileceğiniz başka önlemlerde vardır. Bu önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
• Evdeki herkesin ellerini sık sık yıkadıklarından emin olun. Evin her Çocuğunuzun Grip Olduğunu Dününüyorsanız Ne Yapmalısınız?tarafına kullanışlı el dezenfektanları yerleştirebilirsiniz.
• Herkese öksürük ve hapşırık anında nasıl davranmaları gerektiğini öğretin. Örneğin öksürürken ya da hapşırırken ellerini değil dirsek içlerini kullanacaklar.
• Bardak, kap, havlu gibi malzemeleri kesinlikle paylaşmayın
• Yüzeyleri ve oyuncakları düzenli olarak temizleyin
• Sık sık bulunduğunuz ortamı havalandırın.
• Gribin alevli evresi geçene kadar ziyaretçi kabul etmemeye çalışın. Mümkünse teknolojik ağları kullanın.
• Fiziksel temas hakkında dikkatli olun. Bir dereceye kadar temas ve rahatlık ebeveynliğin bir parçasıdır, ancak kardeşleri biraz mesafeli tutmak gerekebilir.
Grip, her grip mevsiminde herkesin en az birkaç defa yaşadığı bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunma yolları konusunda çocuklarınıza vereceğiniz eğitim ve tavsiyeler ile daha rahat bir hastalık geçirebilmesini sağlamak mümkün iken grip aşısı yapmak daha etkili bir korunma yoludur.

Kaynakça:

stanfordchildrens.org
chop.edu

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku