Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

DSG Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?

0 542

DSG Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?Volkswagen, DSG şanzımanı manuel şanzıman hızıyla otomatik vitesin kolaylığı olarak tanımlamaktadır. Geleneksel otomatik vites şanzımanlar gibi DSG şanzıman ile sürücüler debriyaj pedalı kullanmadan sadece gaz ve fren ile arabalarını hareket ettirip durdurabilmektedirler. Çift kavramalı şanzıman olarak bilinen DSG şanzıman hızlı vites geçişleri ve sunduğu konforlu sürüş tarzı ile bilinmektedir.

DSG şanzımana sahip olan arabalarda diğer geleneksel otomatik şanzımanlı arabalarda olduğu gibi debriyaj pedalı bulunmaz ve yine diğerleri gibi Park (P), Boşta (Neutral-N), Sürüş (Drive-D) adlı modlara sahiptir. Harekete geçtikten sonra şanzıman sizin yerinize vites geçişlerini yapar ve kontrolünü sağlar. Ayrıca Spor (S) modunu seçerek arabanızın aynı viteste daha üst devirlere kadar kalmasını sağlar ve daha iyi bir ivmelenme ile hareket edebilirsiniz. Bu modda aracınız spor sürüş tarzında hareket edecektir. Manuel (M) modu ile de vitesleri yine debriyaj kullanmadan vites kolu veya eğer aracınızda varsa direksiyon arkası kulakçıklarla sürücünün vites değiştirmesine imkan sunulmaktadır.

DSG Şanzıman Nasıl Çalışır?

Orijinal ismi “Direct Shift Gearbox” olan bu vites sistemi, çift kavrama kullanmaktadır. Volkswagen çalışma prensibi için anahtar kelime olarak beklenti kelimesini kullanmaktadır. Elektronik bir şekilde kontrolü sağlanan iki mil tarafından sürücünün bir sonraki vites beklentisine göre vites seçimleri gerçekleştirilmektedir.

Sürücü aracını çalıştırdığında ve Sürüş (D) moduna aldığında birinci mil birinci vitesi seçer, ikinci mil ise ikinci viteste bekleme modunda kalır. İkinci vitese geçildiğinde ikinci mil aktifleştirilir, birinci mil ise üçüncü viteste bekleme moduna geçer. Vites geçişleri yukarı doğru benzer mantıkla devam eder. İki mille kontrol vites geçişlerinin çok hızlı gerçekleşmesine ve yumuşak vites geçişlerine imkan sunar. İki mil için iki farklı kavrama yani iki farklı debriyaj bulunmaktadır. Güncel 7 ileri vitesli DSG şanzımanda birinci mil tek sayılı vitesleri (1, 3, 5, 7), ikinci mil ise çift sayılı vitesleri ve geri vitesi (2, 4, 6, R) kontrol etmektedir.

DSG Şanzıman avantajları ve dezavantajları

Geleneksel otomatik vitesli araçlar manuel vitesli araçlara göre daha fazla yakıt tüketimine sahiptir ve motor gücünün bir kısmının kaybedilmesine neden olmaktadır. DSG şanzımanda ise otomatik kontrollü kullanılan iki debriyaj sayesinde güç aktarımı daha etkin yapılmakta ve yüksek sayıda vites olması nedeni ile yakıt ekonomisine katkı sağlamaktadır. Yine bu sayede daha hızlı vites geçişleri ve daha konforlu bir sürüş sunmaktadır.
Yakıt ekonomisi ve verimlilik açısından iyi olmasına karşın sahip olduğu donanım ve teknolojiden dolayı pahalı bir şanzımandır. Ayrıca bir milin sürekli bekleme modunda olmasından yani tam kavrama yapmadan beklemesinden dolayı uzun süreli kullanımlarda kavrama arızası olma potansiyeli ortaya çıkmaktadır.

DSG Şanzıman Nedir? Nasıl Çalışır?Günümüzde DSG şanzıman oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Volkswagen grubu araçlarında yani Skoda, Seat markalı araçlarda da aynı isimle kullanılmaktadır. Bu sistem S tronic ismi ile Audi’de, PDK ismi ile de Porsche’de kullanılmaktadır. Ülkemizde de yaygın bir şekilde satılan Volkswagen grubu araçlar nedeni ile de çoğu kişi tarafından beğeni ile kullanılmaktadır.

Kaynakça:
https://www.volkswagen-vans.co.uk/en/about-us/technology/DSG.html
https://www.carwow.co.uk/guides/glossary/dsg-gearbox-explained

Yazar:Bekir Afşar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku