Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Erkeklere Parfüm Seçimi Hakkında Tavsiyeler

0 369

Erkeklere Parfüm Seçimi Hakkında TavsiyelerArkeolojik bulgular, en eski uygarlıklarda bile parfüm kullanıldığını göstermektedir. Modern parfümler 19. yüzyılın sonlarında, vanilin veya kumarin gibi aromaların ticari sentezi ile başladı. Doğal aromatiklerden elde edilen kokularla laboratuarlarda üretilen sentetik kokuların bileşimi büyük bir sanayi yarattı.

Parfüm kelimesi Latince “perfumare”, yani “tütmek” anlamına gelir. Parfüm, insan vücuduna, hayvanlara, yiyeceklere, nesnelere ve yaşam alanlarına “hoş bir koku” vermek için kullanılan aromatik uçucu yağların, aroma bileşimlerinin, fiksatif maddelerin ve çözücülerin bir karışımıdır. Parfüm yapma sanatı olan parfümeri, eski Mezopotamya ve Mısır’da başladı ve Romalılarla Persler tarafından daha da rafine edildi.

Dünyanın ilk parfüm kimyageri, M.Ö. 2. binyıldan kalan çivi yazılı tabletlerdeki kayıtlara göre Mezopotamya’da yaşayanTapputi adında bir kadındı. Çiçekleri, yağları ve diğer aromatikleri damıtıp süzerek ve bu işlemi birkaç kez tekrarlayarak parfüm elde ediyordu.

Arkeologlar, Tutankamon’un mezarında (M.Ö.1350), cilt kremi ve hala kullanılabilecek kokular buldular. Mısır’lı erkekler güneş kremi ve nemlendirici gibi kozmetik ürünler kullanıyorlardı. Eski Mısırlılar, kötü kokuların hastalığa neden olduğuna ve iyi kokuların onları kovduğuna inanıyorlardı. Sağlık nedenleriyle ve lanetlerden korunmak için parfüm ve kokular vücuda sürülüyordu. Yataklarına güzel kokulu tozlar serpiyorlar, böylece gece boyunca kokular tenlerine siniyordu.

Erkeklere Parfüm Seçimi Hakkında TavsiyelerGünümüzde de, bakımlı bir erkek olmanın temel kuralı her cilt tipi için geçerli olan “temiz kokmak”tır, yani her gün duş almaktır. Baharatlı besinlerden, soğan, sarımsak, sucuk, pastırma gibi yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ter kokusunun değişmesine neden olduklarından, parfümün kokusunu da etkilerler.

Cleveland Dermatoloji Kliniği’nde yapılan araştırmalar “Genetik yapı, beslenme, temizlik ve cilt yapısı, bir parfümün kişi üzerinde nasıl kokacağını belirler” kuralını ortaya koymuştur.
Seçeceğiniz her parfüm cildinizin tipinden etkilenir. Cildinizin yağ oranına göre, hangi parfümün teninizde nasıl kokacağını önceden bilebilirsiniz.

Açık ten ve buğday arasında olanların ciltleri daha kurudur. Diğer ciltlere oranla, kokuları uzun süre barındıramazlar. Bu nedenle kalıcılığı yüksek bir parfüm tercih etmelidirler.
Buğday ve esmer ten arasında olanların ciltleri daha yağlıdır. Kokuları uzun süre korurlar.

Ter, her parfümü giderek ağırlaştırabilir ve etkileyici değil itici bir kokuya dönüştürebilir. Örneğin yaz aylarında sürülecek parfümün cinsine ve miktarına dikkat edilmelidir. Parfüm seçerken, bir kerede en fazla üç koku denenmelidir. İnsanın koku alma duyusu üçten fazla kokuyu ayırt edemediğinden yanlış karar vermeye neden olabilir.

Kaynakça:
-Annik Le Guérer, “Le Parfum : des origines à nos jours”, Odile Jacob, 2005
-Élisabeth de Feydeau, “Les Parfums : Histoire, Anthologie, Dictionnaire”, Robert Laffont, 2011
-Arcadi Boix Camps, “Perfumery Techniques in Evolution”, Allured Pub Corp., (2000).

Yazar:Oben Güney Saraçoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku