Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Göğüs Ağrılarına Sebep Olan 16 Neden

0 624

Göğüs Ağrılarına Sebep Olan 16 NedenGöğüs ağrısı bazen kalp probleminin bir belirtisi olsa da, başka birçok olası neden vardır. Bunların bazıları ciddi olsa da, çoğu zararlı değildir. Göğüs ağrısı şikayeti, Türkiye’de acil servis ziyaretlerinin en büyük üçüncü sebebidir ve her yıl 2 milyondan fazla göğüs ağrısı şikayeti gelmektedir. Dünya çapında, göğüs ağrısı genel popülasyonun yüzde 20 ila 40’ını etkilemektedir.

Göğüs ağrısının olası nedenleri

1. Kas İltihaplanması
Kaburgaların çevresindeki kas ve tendonların iltihaplanması, kalıcı göğüs ağrısına yol açabilir. Ağrı, günlük aktiviteler ile daha da kötüleşirse, o zaman bir kas iltihaplanmasının belirtisi olabilir.

2. Kaburga Zedelenmesi
Çürükler, kırıklar gibi kaburga yaralanmaları göğüs ağrısına neden olabilir. Kişi, yaralanma anında aşırı bir ağrı hissedebilir.

3. Mide yaraları
Mide astarında yaralar olan peptik ülserler genellikle şiddetli ağrıya neden olmazlar. Ancak, göğüste tekrarlayan bir rahatsızlığa neden olabilirler. Eczanelerden satın alınabilen antasitler, genellikle peptik ülserlerin neden olduğu ağrıyı hafifletmektedir

4. Reflü hastalığı
Mide içeriğinin boğaz yolunda hissedilmesini ifade eder. Göğüste yanık hissi ve ağızda ekşi bir tada neden olabilir.

5. Astım
Astım, solunum yollarındaki problemlerdir. Göğüs ağrısına neden olabilen yaygın bir solunum bozukluğudur. Diğer semptomlar nefes darlığı, öksürük ve hırıltı içerir.

6. Çöken akciğer
Akciğerler ve kaburgalar arasındaki boşlukta hava oluştuğunda, akciğer çökebilir ve nefes alırken ani göğüs ağrısına neden olabilir. Kişide çökmüş akciğer varsa, ayrıca nefes darlığı, yorgunluk ve hızlı bir kalp atış hızı da mevcut olacaktır.

7. Kıkırdak İltihaplanması
Kıkırdak iltihaplanması (Kostokondrit) göğüs kafesinin kıkırdağının iltihaplanmasıdır. Bu durum göğüs ağrısına neden olabilir. Kostokondrit ağrısı, belirli bir pozisyonda otururken ya da hareket halindeyken kişinin herhangi bir fiziksel aktivitesi sırasında daha da kötüleşebilir.

8. Yemek borusu kasılma bozuklukları
Yemek borusu kasılma bozuklukları,(Özefagus) yemek borusunda spazm veya kasılmalardır. Bu bozukluklar göğüs ağrısına da neden olabilir.

9. Özofagus duyarlılığı
Yemek borusundaki basınç kaynaklı değişiklikler bazen şiddetli ağrıya neden olabilir. Şu anda uzmanlar bu duyarlılığa neyin sebep olduğundan emin değillerdir. Araştırmalar devam etmektedir. Özofagus genelde yoğun kusma veya yemek borusu ile ilgili bir işlemden sonra ortaya çıkmaktadır.

10. Mide Fıtığı
Mide fıtığı, midenin bir kısmının göğsün içine itildiği zaman oluşmaktadır. Bu tip kasılmalar çok yaygındır ve herhangi bir semptom göstermeyebilir. Bununla birlikte, midenin üst kısmı, yemek yedikten sonra göğsün alt kısmına doğru itilirse mide ekşimesi ve göğüs ağrısı gibi semptomlara neden olmaktadır.

11. Tüberküloz
Akciğerlerde büyüyen tüberküloz bakterileri, kötü öksürük, kan veya balgam öksürmesi veya göğüste ağrı gibi semptomlara neden olabilir.

12. Panik atak
Panik atak bulantı, baş dönmesi, terleme, hızlı kalp atışı ve korku ek olarak göğüs ağrısına neden olmaktadır.

13. Perikardit
Perikardit, kalbin çevresindeki kesenin iltihaplanmasıdır. Nefes alma ya da yatma yoluyla daha kötü hale getirilmiş keskin göğüs ağrısına neden olur.

14. Pnömoni
Zatürre gibi akciğer enfeksiyonları keskin göğüs ağrısına neden olabilir. Pnömoninin diğer belirtileri ateş, titreme ve balgamlu öksürüktür.

15. Kalp krizi
Göğüs ağrısının ana nedeni olabilmektedir. Beş ana belirtisi vardır; Çene, boyun, sırt ağrısı, başta hafifleme veya zayıflık hissi, uyuşma ve nefes darlığı.

Kalp krizi geçiren kadınlar da ani yorgunluk, mide bulantısı veya kusma yaşanabilir. Anında tedavi alınması kişinin hayatta kalma şansını artırır ve kalbe verilen hasarın şiddetini azaltır.

16. Aort diseksiyonu
Aort diseksiyonu, kalbe giden ana atardamarın iç tabakalarının ayrılmasıdır. Kan birikmesi atardamarın patlamasına neden olabilir. Aort diseksiyonu yaşamı tehdit eder, bu nedenle acil tıbbi yardım gerektirir.

Göğüs Ağrılarına Sebep Olan 16 NedenGöğüs ağrısı aniden ortaya çıkarsa, özellikle alınan ilaçlar semptomları hafifletmezse, doktora başvurmak her zaman en iyisidir. Göğüs ağrısı ve nefes alma zorluğu yaşayan herkes hastaneye gitmeli veya acil tıbbi yardım çağırmalıdır. Acil yardıma ihtiyaç duyabilecek semptomlar şunlardır;

*göğüs kemiği üzerinde kırılma hissi

*çene, sol kol veya sırta yayılan göğüs ağrısı

*hızlanan kalp atışı veya hızlı nefes alma

Göğüs ağrısı şiddetli hissedildiğinde bile, kalp krizi en olası neden olmayabilir. Bununla birlikte, Türkiye’de her yıl 250000 binden fazla insan kalp krizi geçirmektedir. Bu yüzden kişinin emin olmadığı durumlarda tıbbi yardım istemesi şarttır.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku