Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Danaburnu Böceği Nedir? Zararları Nelerdir?

0 5.614

Kadife kısa tüylere sahip Latincede Gryllotalpa olarak adlandırılan bu böcek dikenli bacakları sayesinde kendini hemen belli eder. Kahverengi kızılımsı bu böceğin vücudunun alt kısımlarında ise sarı renkte tonların hakim olduğunu görmekteyiz. Boyu 3 ila 5 cm arasındaki bu böcek ön bacakları ile toprağı kazdığından ön bacakları oldukça güçlü durumdadır. Kafa kısmı ileriye doğru uzanmış bu böceğin petek şeklindeki iri ve siyah gözleri oldukça dikkat çekicidir ve kısa antenleri bulunmaktadır.Danaburnu Böceği Nedir? Zararları Nelerdir?

Genellikle toprak altında yaşayan bu böcek daha çok killi humuslu ve nemli toprakları sevmektedir. Üreme dönemleri ilkbahar olan danaburnu böcekleri bulutlu havalarda ve geceleri daha hareketli hale gelmektedir. Yumurtlama dönemleri Mayıs ve Haziran aylarına tekabül eden bu böcekler ölene kadar ortalama 400 yumurta üretebilme kapasitesine sahiptir. Polifag bir zararlı olarak kategorize edilmekte olan danaburnu ülkemizde Buzağı Dişi,Cubur olarak da adlandırılmaktadır. Sayıları çok fazla olmayan bu böceklerin yayılmalarına ve üremelerine izin verildiğinde geniş tarım alanları için tehlikeli hale gelebilmektedir. En çok zarar verdiği bitkiler sebze türleri, mısır, buğday, çeltik, pamuk, Süs bitkileri, meyve türleri, orman fideleridir. Karadeniz bölgesinde atmacacalıkta, Hatay yöresinde ise kuş yakalamak için kullanılmaktadır.

Danaburnu Böceği Zararları Nelerdir?

Danaburnu böceği zararları, yaşam şeklinden kaynaklanmaktadır. Toprak içinde galeri açarak ilerleyen bu böcekler, bu sırada rastladıkları tohumları, kökleri, yumruları, aklınıza gelebilecek tüm bitkisel varlıkları kemirerek yok ederler. Bu durum da bitkilerin fidanların ölmelerine, çimlenen tohumların işlevini kaybetmesine, geniş tarlalardaki ürünlerin, ekinlerin yok olmasına neden olmaktadır.

Danaburnu ile Nasıl Mücadele Yolları Nelerdir?

Kuşlar ve kümes hayvanları bu tür böcekleri yediklerinden onların azalmasına en büyük katkıda bulunan faktörler arasında yer almaktadır. Bunun yanısıra özellikle küçük bahçeler su altında bırakılarak böceklerin boğulması sağlanabilmektedir. Gübreli toprağı seven bu böcekler için kış mevsiminde tarlaların bazı yerlerine gübre kümeleri oluşturarak böceklerin üremesi engellenebilmektedir. Bu gübre yığınları sayesinde danaburnu böcekleri soğuktan ölmektedirler. Toprağın derinden işlenmesi ile de yer altında yaşayan dana burnu böceklerinin ölmesi sağlanabilmekte, nöbetleşe ekim sistemi sayesinde de bu böceklerin varlığı azaltılabilmektedir. Ayrıca karışım yapılarak ekin diplerine konulan zirai zehirli yemler de ölmeleri sağlanmaktadır. Bu karışımların insan sağlığına zararı olmayan çeşitleri mevcuttur. İlaçlama yapıldıktan sonra gündelik hayata devam edilebilmektedir.Danaburnu Böceği Nedir? Zararları Nelerdir?

Danaburnu Böceğinin insanlara herhangi bir zarar verdiği tespit edilmemiştir. İnsanları ısırdığında zehirlediğine dair de herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu böceğin bitkiler, sebzeler ve ekinler dışında herhangi bir canlıya zarar verdiği bilinmemektedir.

Ekinlerin, sebzelerin ve tüm bitkilerin zarar görmeden yetişebildikleri mevsimler dileğiyle…

Kaynakça:
tarfin.com

Yazar: Eda Şahan

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku