Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Süt Tüketimi ve Osteoporoz İlişkisi

0 343

Süt Tüketimi ve Osteoporoz İlişkisiSüt ürünleri en iyi kalsiyum kaynaklarıdır ve kalsiyum kemiklerdeki ana mineraldir.
Bu nedenle, sağlık yetkilileri her gün süt ürünlerini tüketmeyi tavsiye etmektedir. Ancak çoğu insan beslenmelerinde gerçekten süt ürünlerine gereken önemi vermemektedir. Bununla birlikte, insan beslenmesinde süt ürünü gerekli olmasa da, bu yararlı olamayacağı anlamına da gelmemelidir. Bu, özellikle diğer beslenme kaynaklarından fazla kalsiyum almayan insanlar için geçerlidir.

*Osteoporoz

Osteoporoz, kemiklerin zaman içinde kütle ve mineralleri yitirdiği, bozulduğu, ilerleyici bir hastalıktır. (osteoporoz = gözenekli kemikler) Egzersiz ve hormonlar gibi beslenmeyle tamamen ilgisi olmayan birçok farklı nedene ve etkiye sahiptir. Osteoporoz, kadınlarda erkeklere göre, özellikle de menopozdan sonra daha yaygındır. Kemik kırıkları riskini önemli ölçüde artırır, bu da yaşam kalitesi üzerinde çok olumsuz bir etkiye sahip olabilmektedir.

Vücut kandaki kalsiyum seviyesini korur. Beslenmeden kalsiyum alınmazsa, vücut hayatta kalmak ve işlevlerini sürdürmek için kemiklerdeki kalsiyumu kullanmaya başlar. Bazı kalsiyum miktarları idrar yoluyla sürekli olarak atılır. Beslenmeniz kalsiyumu telafi etmiyorsa, kemikleriniz zamanla kalsiyum kaybedecek ve kemiklerin kırılma olasılığı daha fazla olacaktır. Bunun nedeni, protein sindirildiğinde, kanın asitliğini arttırmasıdır. Vücut daha sonra asidi nötralize etmek için kandaki kalsiyumu çekmektedir. Süt ürünlerinin yüksek protein içeriği kanın asitlenmesini engeller. Çalışmalar sürekli olarak daha fazla proteinin daha iyi kemik sağlığına yol açtığını göstermektedir.

Süt sadece protein ve kalsiyum açısından zengin değildir. Aynı zamanda fosfor da içerir. Protein, fosfor ve K2 vitamini kemik sağlığı için çok önemlidir. Bazı gözlemsel çalışmalar, yoğun süt alımının kemik sağlığı üzerinde bir etkisi olmadığını veya hatta zararlı olabileceğini göstermektedir. Beslenmede neden ve etkiyi belirlemenin tek yolu, kontrollü bir çalışma yürütmektir. Bu tür bir çalışma, bilimin “altın standartı”dır.

*Çocukluk çağı : Süt ve kalsiyum kemik büyümesinde artışa neden olur. Ve çocukluk dönemi için çok gerekli ve önemlidir.

*Yetişkinlik çağı : Süt, kemik kaybı oranını azaltır ve artmış kemik yoğunluğuna yol açar. Bu dönemde kişinin kendi sağlığı için vücuduna bakması yaşlılık döneminin az hastalıkla geçmesini sağlar.

*Yaşlılık çağı : Süt, kemik yoğunluğunu iyileştirir ve kırılma riskini azaltır.

Süt Tüketimi ve Osteoporoz İlişkisiSüt, sürekli olarak her yaş grubunda kemik sağlığına fayda sağlar. D vitamini ile takviye edilen süt, kemiklerin güçlendirilmesinde daha etkili olmaktadır. Bununla birlikte, kalsiyum takviyeleri (hap ve ilaçlar) konusunda dikkatli olunmalıdır. Bazı çalışmalar alınan takviyelerin kalp krizi riskini arttırdığını göstermiştir. Kalsiyumu mandıra ürünlerinden veya yapraklı yeşillikler ve balık gibi kalsiyum içeren diğer yiyeceklerden almak en iyisidir.

Kemik sağlığı karmaşıktır ve yaşam tarzıyla ilgili birçok faktör etkilidir. Kemik sağlığınızı iyileştirmek veya korumak için beslenmeden yeterli miktarda kalsiyum alınması gerekir. Modern beslenmede, mandıralar insanların yüksek kalsiyum gereksinimlerini karşılar. Aralarından seçim yapabileceğiniz birçok kalsiyum açısından zengin gıdalar bulunurken, süt ürünleri bulabileceğiniz en iyi kaynaklardan biridir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku