Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İdeal Öğrenci Yurdu Nasıl Olmalıdır?

0 620

Günümüzde bir çok öğrenci için baba ocağından, ana kucağından kalkmadan, başka diyarlarda hasretlik çekmeden ilim öğrenmek, üniversite bitirmek mümkün olmamaktadır. Dolayısıyla aşağı yukarı her ilimizde bir üniversite ve buna bağlı irili ufaklı bölümler açılmaktadır. Öğrenci yoğunluğuna bağlı olarak da yine her ilimizde bir çok öğrenci yurdu, pansiyon, öğrenci evi adı altında öğrencilere yönelik işletmeler açılmaktadır. Bu yönde devletimizin de teşvikleri yatırımcıları yurt, pansiyon açmaya yöneltmektedir. Ancak bu konuda hiçbir bilgisi olmadığı halde olan parasını bir yatırıma dönüştürmek isteyenlerin açtıkları pansiyonlar öğrencileri mağdur etmekte, öğrenciler bir daha o yurtlara geri dönmemekte, dolayısı ile olan parasıyla bir yatırım yapmak isteyen yatırımcı da zarar etmektedir.

Peki ideal bir öğrenci yurdu nasıl olmalıdır ki; hem öğrenciler rahat etmeli, hem de yatırımcısı kazanç elde etmelidir?

6113_8

1. Yurt olarak seçilen bina öncelikle sorunsuz bir merkezi ısınma sistemine sahip olmalıdır.
2. Sıcak su ve temizlik problemi olmamalıdır.
3. Sorunsuz bir İnternet bağlantısı kurulmalıdır. İnternet ihtiyacı bir öğrencinin en önemli ihtiyaçlarından biri olup, yurtlarda sorunlar çoğunlukla bu mahreçten çıkmaktadır.
4. Öğrencilerin kendilerinin bir şeyler yaparak yiyebilecekleri mutfakcıklar olmalıdır. Bu mutfaklar her 6 – 7 kişiye bir tane olmak üzere dairelerde hususi olmalı, buzdolabı vs. mutfak malzemelerini içerisinde barındıran alanlar olmalıdır. (Bundan hariç yemekhane oluşturulup öğrencilere yurt bünyesinde kantin ve yemekhane hizmeti sunulması tercih sebebi olmaktadır.)
5. Öğrencilerin ders çalışabilecekleri ideal alanlar oluşturulmalıdır.
6. Ya her odaya televizyon konulmalı veya ortak televizyon izleme alanları oluşturulacaksa yemekhane ve ders çalışma alanlarından bağımsız olmalıdır.
7. Yaklaşık 100 kişilik bir öğrenci yurdu (1 Müdür, 1 Müdür Yardımcısı, 2 Temizlikçi, 2 Gece görevlisi olmak üzere) 6 personel ile rahatlıkla işletilebilmektedir.
8. Yurtlarda en önemli sorunlardan biri de kantindir. Bu büyüklükte bir yurdun kantini ya özel başka bir işletmecide olmalı veya yurt sahipleri tarafından işletilecekse yine yurttan bağımsız bir personelle işletilmelidir. Kantin hesapları yurt hesaplarına karıştırılmamalıdır.
9. Yurtlarda en büyük problem ise ödemelerin toplanması problemidir. Bunun için iyi bir takip programı olmalı, her şey kalem kalem işlenmeli, ayı geçen senetlerde öğrenci diğer ay içerisinde uyarılmalıdır.
10. Çok öğrenci almak için ranza tipi yataklar kullanılmamalıdır.

Yurt açıldığında öğrenciyi yurda çekmek için abartılı ve yanıltıcı cümleler kurulmamalı, verilen hizmetler dürüstçe sergilenmelidir.

Yazar:Yunus Yöntem

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku