Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İmmunglobulin M (IgM) Antikorları: Kan Testi ve Seviyeleri

0 1.822

İmmünglobulin M (IgM) antikorları, geniş bir yelpazedeki enfeksiyonlara karşı ilk savunmadır. Genellikle enfeksiyonlar, immün yetmezlik, otoimmün hastalık ve belirli kanser türleri gibi farklı durumların teşhisine yardımcı olmak için ölçülmektedir. Bu yazıda yüksek ve düşük IgM düzeyleri ve etkileyebilecek faktörler hakkında bilgiler yer almaktadır.

İmmünoglobulin M (IgM) Nedir?

Antikorlar, bakteri, virüs, mantar ve parazitler gibi davetsiz misafirleri etkisiz hale getiren immün sistemin büyük proteinleridir. IgA, IgD, IgE, IgG ve IgM olmak üzere beş ana antikor tipi vardır ve IgM (İmmünoglobulin M) en büyük antikorlardır. Bu antikor türü bağışıklık sisteminin ilk savunmasıdır ve yeni enfeksiyonlara karşı genel fakat kısa süreli koruma sağlamaktadırlar.
Vücut, IgM patojenlerinin seviyesine karşı uzun süreli korumadan sorumlu olan daha fazla IgG antikoru üretmeye başlamaktadır. Enfeksiyonlara cevap olarak üretilen immün IgM antikorlarının yanı sıra, vücut herhangi bir davetsiz misafirin (antijenin) maruz kalmadan kanda dolaşan doğal IgM antikorlarına da sahiptir. Bunlar zarar görmüş ve kanserli hücrelerin uzaklaştırılmasından sorumludur, böylece iltihabı azaltır ve otoimmüniteden korumaktadır.

Normal Alan

İmmunglobulin M (IgM) Antikorları: Kan Testi ve SeviyeleriKandaki IgM için normal aralık 40 – 230 mg / dL’dir (desilitre başına miligram). Kadınlar normalde erkeklerden daha yüksek IgM seviyelerine sahiptir. Doktorlar, bağışıklık sistemi tepkisi hakkında daha doğru bilgi vermek için sık sık ölçülecek IgM, IgA ve IgG ve IgM’yi test etmektedirler. Antikorlar, enfeksiyonlar, immün yetmezlik, otoimmün hastalık ve bazı kanser türleri gibi farklı durumların teşhisine yardımcı olmak için ölçülmektedir. Çok az immünoglobülin olması, vücudu enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirmektedir. Öte yandan, çok fazla olması aşırı aktif bir bağışıklık sistemini işaret etmektedir.

Düşük İmmünoglobulin M

Düşük IgM seviyeleri, bağışıklık sisteminin en iyi şekilde çalışmadığı anlamına gelmektedir. Bu antikor bakteri ve virüslere karşı koruma sağlamaya yardımcı olduğu için, düşük IgM seviyelerine sahip olmak tekrarlayan enfeksiyon riski ile ilişkili bulunmuştur.

Düşük IgM Nedenleri

Belirtilen nedenler genellikle bu belirti ile ilişkilidir. Doğru tanı için uzman bir doktora veya diğer sağlık profesyonellerine gidilmelidir. Bazı yaşam tarzı seçenekleri, IgM seviyelerini düşürmektedir ve bu yaşam tarzı seçenekleri aşağıdaki gibidir:
• Alkol tüketimi ile birlikte sigara içmek
• Dayanıklılık egzersizi ve fazla antrenman yapmak
Ayrıca, bazı hastalıklar ve bozukluklar düşük IgM seviyeleri ile ilişkilidir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Bazı otoimmün ve enflamatuar hastalıklar, örneğin Romatoid artrit, Hashimoto tiroiditi, Lupus, Çölyak hastalığı ve Crohn hastalığı
• İmmün trombositopeni
• Diyabet
• Selektif immünoglobulin M eksikliği, bu nadir ve bazen kalıtsal bir hastalıktır
• Wiskott-Aldrich sendromu, bu nadir görülen bir immün yetmezlik bozukluğudur
• Lenfoid nodüler hiperplazi
• Lösemi
Ayrıca IgM düzeyi düşük olan bazı kişiler hiç bir semptom göstermemektedir ve bazıları ise tekrarlayan enfeksiyonlardan mustariptir.

Bağışıklık Tepkilerini Güçlendirme Yolları

İmmunglobulin M (IgM) Antikorları: Kan Testi ve SeviyeleriEn önemlisi, düşük IgM seviyelerine neden olan tüm altta yatan koşulları tedavi etmek için uzman bir doktora gidilmelidir. IgM sadece bir belirteçtir, dolayısıyla doktorla bağışıklık tepkisini güçlendirmek ve genel sağlığı korumak için en iyi yaklaşımlar hakkında görüşülmelidir ve ayrıca sigara içmekten ve alkol almaktan kaçınılmalıdır. 1.787 kişiden oluşan bir çalışmada alkol veya sigara kullanımı, IgM’nin izolasyonda çok az etkisi olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, sigara kullanımı ile birlikte, düşük alkol tüketimi bile kandaki IgM’yi önemli ölçüde azaltmıştır. Eğer kişi IgM seviyeleri düşükse ve enfeksiyonlara yatkınsa, fazla egzersiz yapmadığından emin olmalı ve seviyeleri iyileşene kadar dayanıklılık egzersizinden kaçınmalıdır. Yapılan sınırlı çalışmalar, takviyelerin IgM seviyesini yükseltebileceğini göstermektedir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Likopen (insan ve hayvan çalışmalarında)
• Ginseng (hayvan çalışmalarında)
• Astragalus (hayvan çalışmalarında)
Bununla birlikte, kullanımlarını desteklemek için uygun klinik denemeler eksiktir.

Yüksek İmmünoglobulin M

Doğal ve immün olmak üzere iki tür IgM antikoru bulunmaktadır. Vücut davetsiz misafirlere (antijenler) cevap olarak immün IgM antikorları üretmektedir. Bu nedenle, IgM seviyelerinin enfeksiyonların ilk evrelerinde yükselme eğiliminde olmasının nedeni budur. Vücut daha fazla IgG antikoru üretmeye başladığında IgM seviyeleri sonunda düşmektedir. Doktorlar genellikle hepatit, CMV, EBV, HIV, kızamık, kızamıkçık ve kabakulak gibi akut enfeksiyonları teşhis etmek için spesifik IgM antikorlarını kullanmaktadırlar. Bununla birlikte, spesifik IgM antikorları için testler yanlış pozitif olabilmektedir ve hastalık bulunmasa bile yükselebilmektedir. Bu yüzden bu testi bir veya daha fazla güvenilir testle takip etmek akıllıcadır.

Yüksek IgM’nin Nedenleri

IgM seviyeleri bazı nedenlerden dolayı artmaktadır ve bu sebepler aşağıdaki gibidir:
• Enfeksiyonlar: Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, yüksek IgM seviyelerinin en yaygın nedenleridir.
• Tip 1 diyabet, Multipl skleroz ve Primer biliyer siroz dahil olmak üzere bazı otoimmün bozukluklar
• Böbrek hasarı: Böbrek hasarında albümin ve IgG gibi proteinler idrar yoluyla kaybedilmektedir (nefrotik sendrom), ancak kandaki IgM tersine artmaktadır.
• Hiper-immünoglobulin M sendromları, yüksek IgM ve düşük seviyelerde diğer immünoglobulinlerin bulunduğu bir grup genetik immün yetmezlik bozukluğu grubudur
• Nadir genetik nörodejeneratif hastalık olan Louis – Bar sendromu (ataksi-telanjiektazi)
• Multipl miyelom ve Waldenstrom’s makroglobulinemisi (Hodgkin olmayan bir lenfoma türü) gibi kanserler.

İlişkili Hastalıklar

Yapılan çalışmalarda bazı hastalıklarla yüksek IgM seviyeleri ile ilişkilendirilmiştir. Ancak, belirtilen çalışmalar sadece ilişkilendirilmiştir ve bir sebep-sonuç ilişkisi kurulmamıştır.
İmmunglobulin M (IgM) Antikorları: Kan Testi ve SeviyeleriMetabolik sendrom: Metabolik sendrom, üç veya daha fazlasıyla karakterize edilen bir durumdur. Bu durumlar arasında mide etrafındaki yağ, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri seviyeleri, yüksek trigliserit seviyeleri ve düşük HDL- C seviyeleri bulunmaktadır. 9,379 kişiden oluşan bir çalışmada, yüksek IgM seviyeleri (erkekler için 110 mg/dL’nin üzerinde ve kadınlar için 150 mg/dL’nin üzerinde), daha yüksek metabolik sendrom insidansı (özellikle yüksek trigliseritler ve düşük HDL-C) ile ilişkili bulunmuştur. Benzer şekilde, 460 katılımcıyla yapılan bir başka çalışmada, yüksek trigliserit veya düşük HDL-kolesterolü olanların IgM seviyeleri daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir.
4,255 ABD ordusu personelinin yaptığı bir çalışmada, yüksek IgM seviyelerinin, tüm nedenlere bağlı ölüm oranlarıyla ilişkili olduğu bulunmuştur. Yüksek IgM düzeyleri sıklıkla açık bir neden ve sonuç tespit edilmemiş olsa da, bu çalışmada mortaliteyi artırabilecek bulaşıcı ve otoimmün hastalıkların bir sonucu olduğu kanısına varılmıştır.

Kaynakça:
medlineplus.gov
iwmf.com
labtestsonline.org
uofmhealth.org

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku