Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

İnterkostal Durgunluğun Sebepleri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

0 4.004

İnterkostal Retraksiyonlar

İnterkostal “kaburga kemikleri arasında olan” demektir. Nefes alındığında normal olarak kasılır ve kaburgaları yukarı kaldırır. Aynı zamanda, göğsü ve karnı ayıran ince bir kas olan diyaframı düşürür ve akciğerler hava ile doldurulur. Üst solunum yolunda veya akciğerlerdeki küçük hava yollarında kısmi bir tıkanma olduğunda hava serbestçe dolaşamaz ve vücudun bu bölümündeki basınç düşer. Sonuç olarak, interkostal kasları sertçe içe doğru çeker. Bu hareketler de interkostal resesyon olarak bilinir.
İnterkostal retraksiyonlar bir şeyin hava yolunu tıkadığını veya daralttığını gösterir. Astım, zatürre ve diğer solunum yolu hastalıklarının tümü tıkanmaya neden olabilir. interkostal retraksiyon yaşayan birey derhal tıbbi yardım almalıdır çünkü hava yolu tıkanması acil bir tıbbi durumdur.

İnterkostal Retraksiyona Sebep Olan Nedir?İnterkostal Durgunluğun Sebepleri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Çeşitli koşullar hava yollarında tıkanmaya sebep olduğundan interkostal retraksiyonlara neden olabilir.
Yetişkinlerde sık görülen solunum hastalıkları
Bazı solunum yolu hastalıkları erişkinlerde daha sık görülürken nadiren olsa da çocuklarda da görülür. İnterkostal retraksiyona sebep olan rahatsızlıkları Astım, iltihaplanmaya ve solunum yollarının daralmasına neden olan kronik bir durumdur. Bu hırıltılığa, nefes darlığına ve göğüste sıkılığa neden olur. Zatürre, ciğerleriniz bir enfeksiyondan iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Bazı durumlarda çok hafif ve bazılarında hayatı tehdit edici olabilir. Ayrıca, özellikle yaşlı erişkinlerde ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Epiglotit, soluk borunuzun üst kısmını kaplayan kıkırdak şişerken ve havanın ciğerlerinize ulaşmasını engellediğinde meydana gelir. Bu hayatı tehdit edici bir tıbbi acil durumdur.

Çocuklarda Sık Görülen Solunum Hastalıkları

Bu durumlar en sık çocuklarda görülür. Solunum sıkıntısı sendromu, yeni doğanın akciğerlerinde küçük hava yolları çökerken meydana gelir ve ciddi solunum zorluğuna neden olur. Prematüre bebeklerde en yaygın olanıdır, çünkü yüzey aktif olarak adlandırılan ve ciğerlerindeki küçük keseleri açık tutmaya yardımcı olan bir madde üretmezler. Çoğunlukla doğumdan kısa bir süre sonra ortaya çıkar ve çocuk derhal tedavi alamazsa beyin hasarı ve diğer ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Bir retrofarengeal apse, çocuğunuzun boğazının arkasında bir irin ve diğer enfekte madde birikimidir. Çoğunlukla 5 yaşın altındaki çocuklarda görülür ve solunum yollarının tıkanmasını önlemek için derhal tıbbi tedavi ve bazen ameliyat gerektirir. Bronşiolit, bir virüs çocuğunuzun akciğerlerinde küçük hava yollarını veya bronşiyolleri enfekte ettiğinde meydana gelir. En sık 6 aydan küçük bebeklerde görülmekte ve kış aylarında daha sık görülür.İnterkostal Durgunluğun Sebepleri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir? Bunu genellikle evde tedavi edebilirsiniz. Bebeğiniz interkostal retraksiyona sahipse veya başka bir şekilde bu hastalıkla nefes almak için çok çabalıyorsa derhal tıbbi yardım istenmelidir. Bronşiolit genellikle yaklaşık bir hafta içinde geçer.
Krup, çocuğunuzun ön borusu ve ses telleri bir virüs veya bakteri nedeniyle iltihaplandığı zaman ortaya çıkar. Yüksek, havlayan bir öksürüğe neden olur. Genellikle 3 yaşın altındaki çocuklarda daha kötü ses çıkarır, çünkü solunum yolları daha küçüktür. Genellikle evde tedavi edebileceğiniz hafif bir durumdur. İnterkostal retraksiyonlar krup ile birlikte görülmese de, eğer onları görürseniz, tıbbi yardım alınmalıdır.
Yabancı cisim aspirasyonu
Aspirasyon, sıkışmış ve solunum sorunlarına neden olan yabancı bir nesneyi soluduğunuzda veya yuttuğunuzda ortaya çıkar. Ön borunuza yerleştirilmiş yabancı bir nesne interkostal retraksiyonlara neden olabilir. Küçük çocuklarda daha yaygındır, çünkü yabancı bir nesneyi yanlışlıkla soluma veya yutma olasılıkları daha yüksektir.
Anafilaksi
Anafilaksi, yiyecek veya ilaç gibi bir şeyin ciddi bir alerjik reaksiyonu tetiklemesiyle ortaya çıkar. Genellikle bir alerjenle karşılaşınca 30 dakika içinde olur. Hava yollarınızı daraltabilir ve ciddi solunum problemlerine yol açabilir. Bu, tedavi olmadan ölümcül olabilen bir tıbbi acil durumdur.
İnterkostal retraksiyonlar için tedavi seçenekleri nelerdir?
İnterkostal Durgunluğun Sebepleri Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?Tedavide ilk basamak, hastalıktan etkilenen bireyin tekrar nefes almasına yardımcı olmaktır. Solunum sisteminizdeki tüm şişkinleri rahatlatacak oksijen veya ilaçlar alabilirsiniz. Doktorunuza durumunuz hakkında, retraksiyonların ne sıklıkta gerçekleştiği, hasta olup olmadığınız ve başka bir semptomunuz olup olmadığına dair mümkün olduğunca çok bilgi verilmelidir. Çocuğunuz tedavi gören biriyse, doktora küçük bir nesneyi yutmuş veya çocuğunuzun hasta olup olmadığını bildiriniz. Solunumunuz stabil olduğunda doktorunuz altta yatan durumu tedavi edebilir. Kullanılan yöntemler, retraksiyona yol açan duruma bağlı olacaktır.

Uzun Vadeli Görünüm Nedir?

Altta yatan durum için başarılı bir tedavi gördüğünüzde interkostal retraksiyonlar geri dönmemelidir. Astım gibi durumlar belirtilerinizi bastırırken uyanık olmanızı gerektirir. Altta yatan durumunuzu ihmal etmek, interkostal retraksiyonların nüksetmesine neden olabilir.
Retraksiyonların nedenine ilişkin görünüm, durumun ne olduğuna ve ne kadar ciddi olduğuna bağlıdır. Sağlığınızı izlemek ve doktorunuzla iletişimi sürdürmek, tetikleyicileri önlemenize ve sağlık durumunuzu korumanıza yardımcı olur. Siz veya çocuğunuz interkostal retraksiyonlara yol açabilecek bir duruma sahipse, acil durum planı geliştirmek endişeyi ve stresi gidermeye yardımcı olabilir.

İnterkostal Retraksiyonları Nasıl Önleyebilirsiniz?

İnterkostal retraksiyonları önleyemezsiniz, ancak kendilerine yol açan bazı koşullara sahip olma riskinizi azaltabilirsiniz. Hasta olan kişilerle temas etmekten kaçınmak, sık sık ellerinizi yıkayarak ve hasta biriyle yaşıyorsanız, evdeki sayaçları ve diğer yüzeyleri silerek virüs enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Alerjik olduğunuz şeylerle temas etmekten kaçının. Bu, anafilaksi riskini azaltmanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuzun yabancı cisimlerde soluma riskini, küçük cisimlerin erişemeyeceği bir yerde tutarak ve yiyecekleri çiğnenmesi ve yutulması kolay olan daha küçük parçalara bölerek azaltabilirsiniz.

Kaynakça:
nimh.nih.gov
sciencedirect.com
ncbi.nlm.nih.gov

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku