Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Balık Yağının Az Bilinen Yan Etkileri

1 7.341

Balık Yağının Az Bilinen Yan EtkileriBalık yağı, sağlığı teşvik edici özellikleri zenginliğiyle iyi bilinir. Kalp-sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık yağının kan trigliseritlerini azalttığı, inflamasyonu azalttığı ve hatta romatoid artrit gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafiflettiği gösterilmiştir. Bununla birlikte, daha fazla balık yağı her zaman daha iyi değildir ve çok yüksek bir doz almak, sağlığınıza zarar verebilir. Burada çok fazla balık yağı veya omega-3 yağ asidi kullandığınızda ortaya çıkabilecek dokuz potansiyel yan etkiyi sizler için derledik.

1. Yüksek Kan Şekeri

Bazı araştırmalar, yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri ile desteklenmenin, diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini artırabildiğini göstermektedir. Örneğin, küçük bir çalışma, günde 8 gram omega-3 yağ asidi almanın, sekiz haftalık bir dönemde tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerinde% 22’lik bir artışa yol açtığını bulmuştur. Bunun nedeni, yüksek dozlarda omega-3’lerin glikoz üretimini uyarabilmesidir, bu da uzun süreli kan şekeri seviyelerinin yüksek seviyelerine katkıda bulunabilir. Bununla birlikte, diğer araştırmalar, sadece çok yüksek dozların kan şekerini etkilediğini öne sürerek çelişen sonuçları ortaya çıkarmıştır. Aslında, 20 çalışmanın bir başka analizi, omega-3 yağ asitlerinin iki ana formu olan 3.9 gram EPA ve 3.7 gram DHA’ya kadar günlük dozların, tip 2 diyabetli bireyler için kan şekeri düzeylerini etkilemediğini bulmuştur.

ÖZET

Yüksek dozlarda omega-3 yağ asidi almak, kan şekerinin artmasına yol açabilecek glikoz üretimini uyarabilir ancak bilimsel kanıtlar kesin değildir.

Balık Yağının Az Bilinen Yan Etkileri2. Kanama

Diş eti kanamaları ve burun kanamaları, fazla balık yağı tüketiminin belirleyici yan etkilerinden ikisidir. 52 çalışmanın büyük bir incelemesine göre, balık yağı sağlıklı yetişkinlerde kan pıhtı oluşumunu engelleyebilir, bu da kanama riskini artırabilir. 56 kişilik bir çalışmada benzer sonuçlar elde edilmiş ve dört haftalık bir dönemde günde 640 mg balık yağı takviyesi ile sağlıklı erişkinlerde kan pıhtılaşmasının azaldığı saptanmıştır. Ek olarak, bir başka küçük çalışma, balık yağı alınmasının burun kanaması riskine daha fazla bağlanabileceğini ve günlük olarak 1-5 gram balık yağı alan ergenlerin% 72’sinin yan etki olarak burun kanaması yaşadığını bildirmiştir. Bu nedenle, ameliyattan önce balık yağı almayı ve Warfarin gibi kan incelticiler kullanıyorsanız takviyeleri almadan önce doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederiz.

ÖZET

Çok miktarda balık yağı alınması kan pıhtı oluşumunu engelleyebilir, bu da kanama riskini artırabilir ve burun kanaması veya diş eti kanaması gibi semptomlara neden olabilir.

3. Düşük Tansiyon

Balık yağının kan basıncını düşürme kapasitesi iyi belgelenmiştir. Diyaliz ile ilgili 90 kişiden oluşan bir çalışmada, günde 3 gram omega-3 yağ asidi almanın, hem plaseboya kıyasla hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığı bulunmuştur. Benzer şekilde, 31 çalışmanın bir analizi, balık yağı almanın özellikle yüksek tansiyon veya yüksek kolesterol düzeyleri olanlarda kan basıncını etkili bir şekilde düşürdüğü sonucuna varmıştır. Bu etkiler yüksek tansiyonu olanlar için kesinlikle yararlı olsa da, tansiyonu düşük olanlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Balık yağı da tansiyon düşürücü ilaçlar ile etkileşime girebilir, bu yüzden yüksek tansiyon tedavisi görüyorsanız takviyeleri doktorunuzla tartışmak önemlidir.

ÖZET

Omega-3 yağ asitlerinin kan basıncını düşürdüğü gösterilmiştir, bu da bazı ilaçlarla etkileşime girebilir ve düşük tansiyonu olanlarda sorunlara neden olabilir.

4. İshal

İshal, balık yağı alınmasıyla ilişkili en yaygın yan etkilerden biridir ve yüksek doz alırken özellikle yaygın olabilir. Aslında, bir gözden geçirme, ishalin, balık yağının en yaygın yan etkilerinden biri olduğunu ve bunun da şişkinlik gibi diğer sindirimsel belirtilerden kaynaklandığını bildirmiştir. Balık yağına ek olarak, diğer omega-3 takviyeleri de ishale neden olabilir. Örneğin keten tohumu yağı, balık yağına popüler vejetaryen bir alternatiftir, ancak laksatif bir etkiye sahip olduğu ve bağırsak hareket frekansını arttırabildiği gösterilmiştir.
Omega-3 yağ asitleri aldıktan sonra ishal ile karşılaşırsanız, eklerinizi yemeklerle birlikte aldığınızdan emin olun ve belirtilerin devam edip etmediğini görmek için dozajınızı azaltmayı deneyin.

ÖZET

İshal, balık yağı ve keten tohumu yağı gibi omega-3 yağ asidi takviyelerinin ortak yan etkisidir.

Balık Yağının Az Bilinen Yan Etkileri

5. Asit Reflü

Balık yağı, kalp sağlığı üzerindeki güçlü etkileri nedeniyle bilinmesine rağmen, birçok insan balık yağı takviyesi almaya başladıktan sonra mide ekşimesi hissettiğini bildirmektedir. Diğer asit reflü semptomları – belching, mide bulantısı ve mide rahatsızlığı da dahil olmak üzere büyük ölçüde yüksek yağ içeriğine bağlı olarak balık yağının yaygın yan etkileridir. Yağın birçok çalışmada hazımsızlık tetiklediği gösterilmiştir. Ilımlı bir doza yapışmak ve yemeklerle takviyeleri almak genellikle asit reflüsünü etkili bir şekilde azaltabilir ve semptomları hafifletebilir. Ek olarak, dozunuzu gün içerisinde birkaç küçük porsiyona bölmek hazımsızlığı ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

ÖZET

Balık yağı, bazı kişilerde ağrılar, mide bulantısı, hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi asit reflü semptomlarına neden olabilir.

Balık Yağının Az Bilinen Yan Etkileri6. İnme

Hemorajik inme genellikle zayıflamış kan damarlarının rüptürünün neden olduğu beyin kanamasıyla karakterize bir durumdur. Bazı hayvan çalışmaları, yüksek miktarda omega-3 yağ asidi alımının kanın pıhtılaşma ve hemorajik inme riskini azaltabildiğini göstermiştir. Bu bulgular aynı zamanda balık yağının kan pıhtı oluşumunu engelleyebileceğini gösteren diğer araştırmalarla da tutarlıdır. Ancak, diğer çalışmalar karışık sonuçlar ortaya koymuş, balık ve balık yağı alımı ile hemorajik inme riski arasında ilişki olmadığını bildirmiştir. Omega-3 yağ asitlerinin hemorajik inme riskini nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla insan çalışması yapılmalıdır.

ÖZET

Bazı hayvan çalışmaları, yüksek oranda omega-3 yağ asidi alımının hemorajik inme riskini artırabildiğini, diğer insan çalışmalarında ise herhangi bir ilişki olmadığı bulunmuştur.

7. Kilo Verme

Birçok kişi ekstra kilo vermek ve yağ yakımını arttırmak isteyen balık yağı takviyeleri almaya başlar. Denetlemede, bazı çalışmalar balık yağının kilo kaybı için yararlı olabileceğini bulmuştur. Bir çalışma, aerobik egzersizin ve balık yağının kilo kaybı üzerindeki etkilerini karşılaştırmış ve her iki faktörün vücut yağlarını azaltmasına ve aşırı kilolu kişilerde kalp sağlığını geliştirmesine yardımcı olduğunu bulmuştur. Öte yandan yüksek dozlar, aslında kilo almaya katkıda bulunabilir. Aslında, çeşitli çalışmalarda, balık yağı kanser hastalarında yavaş kilo kaybına yardımcı olmuştur. Bunun nedeni, balık yağının yağda yüksek ve kalorilerde nispeten yüksek olması, yaklaşık 40 kalori ve 4.5 gram yağda sadece bir çay kaşığı (4.5 gram) ambalajlanmasıdır.

ÖZET

Balık yağı, yüksek miktarlarda tüketildiğinde kilo alımına katkıda bulunan yağ ve kalorilerde yüksektir.

8. A vitamini Toksitesi

Bazı türlerde omega-3 yağ asidi takviyeleri, yüksek miktarlarda tüketildiğinde toksik olabilen A vitamini yüksektir. Örneğin, sadece bir çorba kaşığı (14 gram) morina karaciğeri yağı günlük A vitamini ihtiyacınızın% 270’ini tek bir porsiyonda karşılayabilir. A vitamini toksisitesi, baş dönmesi, mide bulantısı, eklem ağrısı ve cilt tahrişi gibi yan etkilere neden olabilir. Uzun vadede, ciddi vakalarda karaciğer hasarına ve hatta karaciğer yetmezliğine de yol açabilir. Bu nedenle, omega-3 desteğinizin A vitamini içeriğine dikkat etmek ve dozajınızı hafifletmek en iyisidir.

ÖZET

Morina karaciğeri yağı gibi bazı omega-3 yağ asidi takviyeleri, yüksek miktarlarda toksik olabilen A vitamini içinde yüksektir.

9. Uykusuzluk

Bazı çalışmalar, orta dereceli balık yağı alımının uyku kalitesini artırabildiğini bulmuştur. Örneğin, 395 çocuğun bir çalışması, 16 hafta boyunca günde 600 mg omega-3 yağ asidi almanın uyku kalitesini artırmaya yardımcı olduğunu göstermiştir. Bazı durumlarda, çok fazla balık yağı almak aslında uykuyu engelleyebilir ve uykusuzluğa katkıda bulunabilir. Bir vaka çalışmasında, yüksek dozda balık yağı alınmasının, depresyon öyküsü olan bir hasta için uykusuzluk ve anksiyete belirtilerini kötüleştirdiği bildirilmiştir. Ancak, mevcut araştırma vaka çalışmaları ve anekdot raporları ile sınırlıdır. Genel popülasyonda büyük dozların uyku kalitesini nasıl etkileyebileceğini anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Her ne kadar orta dereceli balık yağı dozlarının uyku kalitesini arttırdığı gösterilse de, bir vaka çalışması büyük miktarlarda uykusuzluğa neden olduğunu bulmuştur.

Omega-3, diyetin önemli bir parçasıdır ve balık yağı gibi bir takım sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir. Ancak, çok fazla balık yağı tüketmek sağlığınıza zarar verebilir ve yüksek kan şekeri, uykusuzluk ve kilo alımı gibi yan etkilere neden olabilir. Tavsiye edilen dozda tüketin ve omega-3 yağ asitlerinin çoğunu tüm besin kaynaklarından elde edip en fazla beslenme kazancı elde etmeyi hedefleyin.

Kaynakça:
https://www.healthline.com/nutrition/fish-oil-side-effects#section11

Yazar: Meltem Yıldırım

Bunları da beğenebilirsin
1 yorum
  1. beyhan yankı diyor

    Yan etkisi yok denecek kadar az ama yararı saymakla bitmez ben easyfishoil kullanıyorum doktorum önermiti çok memnunum iyiki düzenli olarak balık yağı kullanmaya başlamışım

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku