Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Östrojen Seviyelerinin Kilo Alımına Etkisi Nelerdir?

0 2.733

Östrojen Seviyelerinin Kilo Alımına Etkisi Nelerdir?Birçok kadın, östrojen düzeylerini değiştirmenin, özellikle menopozda, kilolarını etkilediğini belirtmektedir. Kadınlar kilo aldıklarını veya kilo vermenin zor olduğunu fark edebilirler. Östrojenin bazı formları, vücudun kilo alımını nasıl kontrol ettiği ile bağlantılıdır. Bu nedenle, düzeylerindeki herhangi bir değişiklik, vücut ağırlığında değişikliklere yol açabilir. Öyleyse, bir kadının östrojen düzeyleri ile ağırlığı arasındaki ilişki nedir?

*Menopoz, östrojen ve kilo
Menopoz östrojen seviyelerinde düşüşe neden olur. Birçok nedene bağlı olarak östrojen seviyeleri kadınlarda düşük olabilir. En yaygın düşük östrojen nedeni menopozdur. Bu, kadının üreme hormonları azaldığı ve menstruasyonun durduğu zamandır. Birçok kadın hayatlarında bu dönemde kilo aldıklarını fark eder. İnsanların menopozda kilo almasının bir nedeni hormon seviyelerini değiştirmektir. Östradiol olarak adlandırılan östrojen formu menopozda azalır. Bu hormon metabolizmayı ve vücut ağırlığını düzenlemeye yardımcı olur. Daha düşük estradiol seviyeleri kilo alımına yol açabilir.

Yaşamları boyunca, kadınlar kalçaları ve baldırları etrafında kilo aldıklarını fark edebilirler. Ancak, menopozdan sonra, kadınlar orta bölümleri ve karın çevresinde kilo alma eğilimindedir. Bu tür yağ kazanımı, karın içinde ve organların etrafında birikir. Bunlara da visseral yağlar denir. Visseral yağ çok tehlikeli olabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer tıbbi durumlarla bağlantılıdır :

*diyabet

*inme

*kalp hastalığı

*bazı kanser türleri

Östrojen seviyelerini değiştirmenin yanı sıra, yaşlı kadınlar daha az aktif olma ve daha az kas kütlesine sahip olma eğilimindedirler, bu da gün boyunca daha az kalori yakmaları anlamına gelir. Bu faktörler, bir kadının menopoza geçiş sırasında kilo alma riskini artırabilir. Bu yaşla ilişkili faktörler, kilo artışında östrojen düzeylerindeki değişikliklerden daha önemli bir rol oynayabilir. Buna paralel olarak, 2017 yılındaki çalışmaların bir sonucunda, kilo alımının menopoza bağlı hormon değişikliklerinden etkilenmediği belirtilmiştir.

*Östrojen dengesizliği için diğer nedenler
Menopoz, bir kadının neden düşük estrojen seviyelerine sahip olmasının tek nedeni değildir. Östrojen dengesizliğinin diğer potansiyel nedenleri şunlardır:

*Polikistik over sendromu (PCOS)
PKOS, yumurtalıklarda kistlere neden olur ve hormon seviyelerini etkileyebilir. PKOS, bir kadının yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistleri olduğu kadar hormonal dengesizliklerin de olduğu bir durumdur. Yüksek testosteron
seviyeleri ve östrojen seviyeleri arasında bir dengesizliğe sahip olabilirler. Bu durumdaki kadınlar kilo alımı, insülin direnci ve kalp hastalığı ile ilgili bir sorun yaşarlar.

*Emzirme
Bir kadın doğum yaptığında ve emzirirken östrojen seviyeleri düşük kalır. Bu hormonal değişim, süt üretimini teşvik etmeye ve yumurtlamaya yardımcı olur.

*Yumurtalık
Her iki yumurtalıklarını cerrahi operasyonla aldırmış olan bir kadın ani menopozdan geçecektir. Artık yumurtaları bırakmayacak veya östrojen ve progesteron üretmeyecektir.

*Anoreksi
Anoreksi, kişinin yeterince kalori almamış olduğu ciddi bir yeme bozukluğudur. Bu, bedeni açlık durumuna sokar ve vücudun ürettiği östrojen miktarını azaltır.

*Egzersiz
Aşırı egzersizin, düşük vücut yağ seviyeleri nedeniyle östrojen üretimini azalttığı gösterilmiştir.

*Östrojen nedir?
Östrojen, kadın üreme hormonundan biridir. Ergenlik ve adet döngüsü başlangıcında yer alır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok başka önemli işleve sahiptir:

*kan kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur.

*kemik sağlığını teşvik eder.

*beyin ve ruh halini korur.

Alt pelviste iki küçük bez olan yumurtalıkların başlıca östrojen üretiminden sorumludur. Adrenal bezler ve yağlı doku da küçük miktarlarda östrojen yapar. Üç ana östrojen tipi vardır:

1)Vücudun menopozdan sonra ürettiği estron.

2)Doğurganlık çağındaki kadınların ürettiği estradiol.

3)Hamilelik sırasında vücudun ürettiği Estriol.

*Düşük östrojen belirtileri

*Düşük östrojen seviyeleri uykusuzluğa ve gece terlemelerine neden olabilir.

*Düzensiz veya cevapsız dönemler

*Sıcak basmaları

*Gece terlemeleri

*Uykusuzluk hastalığı

*Vajinal kuruluk

*Düşük libido

*Ruh hali veya sinirlilik

*Baş ağrısı

*Kuru cilt

Östrojen Seviyelerinin Kilo Alımına Etkisi Nelerdir?Bu belirtilerden herhangi birini yaşayan kadınlar, bu belirtiler hakkında bir doktorla konuşmalıdır. Doktor östrojen seviyelerini ölçmek ve östrojen dengesizliğinin neden olup olmadığını belirlemek için basit bir kan testi yapabilir. Kadınlar, başlangıç, bitiş zamanları ve yaşadıkları diğer semptomlar veya problemler de dahil olmak üzere adet dönemlerini takip etmelidir. Bu bilginin hazır bulundurulması, doktorun potansiyel hormonal dengesizlikleri teşhis etmesine yardımcı olabilir. Östrojen dengesizliği ile ilişkili olsa bile sağlıklı bir kiloyu korumak, iyi beslenmek ve aktif kalmakla başlar. Kiloyu yönetmek için sağlıklı bir beslenme şu anlama gelir:

*işlenmiş gıdalardan kaçınmak

*her gün bol bol meyve ve sebze yemek

*bol su içmek

*soda, meyve suyu ve alkolden kaçınmak

*sağlıklı bitki bazlı yağlarla birlikte tam tahıllar ve yağsız proteinler tüketmek

Aktif hareketli olmak da östrojen ilişkili kilo alımını yönetmek için çok önemlidir. Koşu, yüzme ya da yürüyüş gibi düzenli kardiyo egzersize ek olarak, insanlar kas inşa etmeye ve sağlıklı kemikler geliştirmeye yardımcı olmak için kuvvet antrenmanı eklemelidir. Kilo alımı, menopoza giren kadınlar arasında yaygın bir şikâyettir. Sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri yapmak kilo alımını yönetmenin en iyi yoludur. İnsanlar kilo almaları ya da hormon dengesizlikleri ile ilgili duyabilecekleri endişeler hakkında doktorlarıyla konuşmalıdır.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku