Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Pilar Kist Nedir?

0 4.477

Pilar Kist Nedir?Pilar kist, saç köklerinin etrafında büyür ve genellikle kafa derisinde görülür. Genellikle zararsızdırlar ve kendi başlarına iyileşebilirler. Bir kist sıvı ile dolu, küçük yumru oluşumudur. Cildin altında oluşurlar. Kistler çok yaygındır ve genellikle hiçbir belirti veya yan etki göstermezler.

Doktorlar genellikle kisti kolayca çıkarır. Bununla birlikte, çıkarıldıktan sonra bile kist yeniden ortaya çıkabilir.
Kişi cildine zarar vermemeye özen gösterdiğinde birçok pilar kist tedavi olmadan kendiliğinden iyileşir. Kist küçük, yuvarlak veya kubbe şeklinde bir yumru gibi görünmektedir. Bazı pilar kistler sarı veya beyaz renktedir. Pilar kistleri 0.5 ila 5 santimetre arasında büyüklüğe sahiptir. Çok yavaş büyüdükleri için, kişi belli bir boyuta ulaşana kadar pilar kisti farkedemeyebilir. Bu kistler kıl folikülleri etrafında gelişir. Bir folikül, tek bir saç çevresinde kılıf oluşturan hücreler topluluğudur. Vücuttaki yoğun kılların kafada olmasından dolayı, pilar kistlerin yüzde 90’ı kafa derisinde büyür.
Herbir kist genellikle kistin oluşturduğu yumru üzerinde büyür ve bu durumun daha kolay fark edilmesini sağlayabilir.

Yumru, dokunuşta sert bir şekilde hissedilir. Kist sıvı ile dolu olduğundan, basıldığında hafifçe hareket edebilir. Kiste elle çok fazla bastırılması ağrı veya acıya neden olabilir. Kist enfekte ise, kırmızı ve hassas hale gelebilir. Pilar kisti kapsayan cilt oldukça kalındır, bu da kırılma veya popülasyona girme olasılığını azaltır. Bununla birlikte, kafa derisi üzerindeki kistler genellikle bir fırça veya tarak ile yakalanır. Bu cildi tahriş edebilir ve kistten irin akabilir.
Pilar kistleri, nüfusun yüzde 5 ila 10’unu etkiler.

*Kistlerin nedenleri, tipleri ve tedavileri

Üç ana kist tipi vardır :

*Epidermoid kistler; çoğunlukla yüz, göğüs, omuz veya genital bölgelerde görülür. Pilar kistleri 45 ila 65 yaş arası yetişkinlerde oluşur. Bu kistler saç köklerinin etrafında büyür. Epidermoid kist, deri hücreleri ve keratinli pilar kist ile kaplıdır.

*Meibom kisti; Göz bebeklerinin etrafında gelişir ve her yaşta ortaya çıkabilir. Pilar kistleri, genellikle kafa derisi üzerindeki yerlerine göre tanımlanabilir. Bu tip kistin merkezinde siyah nokta yoktur.
Meibom kisti, epidermoid kistinkinden daha az kırılgandır. Bu tip kistler mikroskop kullanılarak kolayca ayırt edilebilir. Bir kişi birden fazla pilar kist geliştirebilir.

*Nedenleri ve risk faktörleri

Keratin cilt hücrelerinde bulunan bir proteindir. Cildi, saçı, güçlü ve esnek tutmaya yardımcı olur. Keratin hücreleri genellikle öldükleri zaman cildin yüzeyine doğru hareket ederler. Bunun yerine, bu hücreler derinin içine doğru hareket ederse, çoğaltabilir ve pilar kist oluşturabilir. Kistin içindeki keratin, kalın beyaz veya sarı bir macuna benzemektedir.

Pilar kistleri ailelerde genetik olabilir. Bir ebeveynin etkilenmesi, diğer fertlerin de bu duruma sahip olma olasılığı yüzde 50’dir. Bu tip kist kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Genellikle orta yaşlı yetişkinlerde görülürler. Pilar kistleri için belirgin bir risk faktörü yoktur, ancak hasarlı kıl folikülü veya yaralanmış bir cilde sahip olan bir kişinin bunları yaşaması daha muhtemeldir. Doktor veya dermatolog ciltte herhangi bir topak veya çarpma olup olmadığını kontrol etmelidir. Kistler genellikle endişe verici bir sebep değildir, ancak doğru tanının konulması esastır. Doktor veya dermatolog kisti dikkatlice inceleyecektir. Tıbbi geçmiş ve ek semptomlar hakkında bilgi edinirler. Doktor kisti görsel olarak sınıflandıramazsa, zararlı olmadığını doğrulamak için onu çıkarmak ve mikroskop altında incelemek zorunda kalabilir.

Kistler sıklıkla kendi başlarına iyileşir. Temiz, sıcak bir bezin kiste tutulması şişmeyi azaltabilir ve iyileşmesine yardımcı olabilir. Doktorlar genellikle pilar kisti tedavi etmek için antibiyotik verecektir. Kisti çıkarmak her zaman gerekli değildir. Kist herhangi bir belirtiye neden olmazsa, kişi tedaviye başvurmamaya karar verebilir. Kist rahatsızlığa neden oluyorsa, çıkarılabilir. Pilar kistleri genellikle kafa derisi üzerinde oluştukları için, saçlara pansuman yaparken veya saçları fırçalarken dikkatli olunmalıdır. Sert bir harekette ağrıya sebep verebilirsiniz.

Kist çıkarılmadan önce kişi lokal anestezi alacaktır. İki kaldırma yöntemi vardır:

1)sıvının kistini çıkarmak için deride küçük bir kesim yapmak

2)kesmeden tüm kistin çıkarılması

Uygulama genellikle hızlıdır. Hastanede ya da klinikte bir gece kalmayı gerektirmez. Doktor genellikle kisti çıkardıktan sonra bir pansuman uygular. Giyinme işleminden kaçınmak ve etkilenen bölgeye dokunurken dikkatli olmak gerekir. Çıkarılmanın ardından bir yara izi oluşacaktır. Kist geri gelebilir, ancak kist tamamen boşaltılmışsa, bu daha az olasıdır. Pilar kistleri bulaşıcı olabilirler. Genellikle zararsızdırlar, ancak enfekte olduğunda ağrı veya rahatsızlığa neden olabilirler. Bu durumda, doktor genellikle ilaç reçete edecektir.

Çok nadiren, pilar tümöre dönüşebilirler. Bu, hücreler çoğaldığında ve topak 5 cm’den daha büyük büyüdüğünde gerçekleşir. Bu tümörler yavaş büyür ve genellikle kanserli değildir. Bir kişinin aynı anda birden fazla pilar kisti olabilir. Çoğu durumda, kist semptomlara neden olmaz ve tedavi olmadan kendiliğinden iyileşir. Gerekirse, doktor basit bir uygulamayla kisti çıkarır. Kist aynı yerde tekrar ortaya çıkabilir ve gelecekte yeni kistler gelişebilir.

Yazar: Osman Uçar

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku