Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Psikoterapi ile Psikanaliz Arasıdaki Farklar Nelerdir?

0 1.166

Psikoterapi ile Psikanaliz Arasıdaki Farklar Nelerdir?Kişilerin ruh dünyalarındaki sorunları gidermek ve halihazırdaki durumdan ruhsal anlamda daha iyi hale gelmelerini sağlamak tüm tedavi yöntemlerinin temel amacıdır. Ancak bu yöntemlerin kendi içlerinde bile ayrıldıkları birtakım noktalar vardır.

Psikoterapi, gerekli eğitimi almış psikiyatr yada psikoloğun, psikolojik temelli sorunları olan bir bireyle, sorunlarının çözümü ve tedavisi amacıyla iletişim-işbirliği kurması süreci olarak ifade edilebilir.

Psikanaliz ile Psikoterapi arasında faklılar şöyle özetlenebilir:

*Psikanalizin temele koyduğu pataloji; bilinç dışı ve cinselliktir (cinsel gelişimdir). Fakat 1980’lerden itibaren (aslında var olan ama gün yüzüne henüz çıkmamış olan) farklı patolojilerin de sık görülmeye başlaması ile, psikanaliz yöntem değiştirmiş ve psikanalitik terapi yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu duruma temel oluşturan sebepler arasında; psikanalizin, uzun zaman gerektirmesi, her bireyin maddi gücünün bu tedavi yöntemine yetmemesi ve herkesin psikanalize girecek yeterli ruhsal yapıya sahip olmaması sayılabilir.

Psikoterapi ile Psikanaliz Arasıdaki Farklar Nelerdir?*Psikanalizde; hastalara analist ve doktorada analizan denir. Analizan, herkesin filmlerden bildiği o meşhur divana uzanır. Böylece analistini görmez. Psikoterapide ise; diğer terapilerde de olduğu gibi terapist hasta ile yüz yüzedir. Ve genelde divan kullanılmaz.

*Psikanaliz haftada 45’er dakikadan en az 3 seans yapılmalıdır. Fakat psikoterapiler 3 seanstan (haftada) daha az olabilir.

*Psikanaliz semptomların altında yatan “neden”leri bulmaya yoğunlaşır ve semptomlar psikanalizde bir yol olarak görülür. Psikanaliz dışındaki bütün terapilerde ise, hastanın çevresine müdahale etme, semptomlarını yenmede çeşitli teknikler öğretme söz konusudur.

*Psikoterapi, psikanalize karşıt olarak bireyin kişiliğini yeniden yapılandırmaktan çok, sınırlı amaçlar üzerinde durur.

*Psikoterapide terapist; güven verme, empati kurma gibi destekleyici müdahalelere daha sık yer verir ve terapist kendini açabilir. Fakat psikanalizde bu durum çok sınırlıdır.

*Psikoterapi hastanın fantezilerinden çok, hastanın getirdiği pratik konular ve problemler üzerine odaklanır.

*Psikanaliz ile psikoterapinin referans aldıkları noktalar benzerdir. Farklı olan ise pozisyon değişimidir. Direnç, aktarım gibi kavramlar aynen kullanılmaktadır.

Tüm farklara rağmen tek olan analitik sürecin kökü psikanalizdir. Bu iki yöntemi kullanabilmek için de kişinin psikanalizden geçmesi ve “analist” olması gerekmektedir.

Kaynakça:
Corey G. Psikoterapi Kuram ve Uygulamaları, Metis yayınları 2008

Yazar: Lale Aydin

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku