Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Şiddetli Baş Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

0 386

Şiddetli Baş Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?Baş ağrısı, büyük küçük hepimizin korkulu rüyası… Gün içindeki koşturmacadan, stresten, yaşadığımız üzüntülerden, aksiliklerden, zaman zaman hastalıklardan kaynaklı baş ağrılarımız yaşamımızın bir parçası haline geldi. Üstesinden gelmek için hemen ağrı kesicilere başvuruyoruz. Sıcak Duşta Rahatlayın
“Bu mevsimde ne sıcak duşu?” diyor olabilirsiniz ama başınız ağrıdığında en büyük kurtacılarınızdan biri de sıcacık bir duş olabiliyor! Sıcak sudan kastımız derecesi yüksek olmamakla birlikte, ılıktan biraz daha sıcağı hissettirebilen derecede duş aldığınızda tüm bedeniniz rahatlayacak, gevşeyecek. Sıcak duş almaktan hoşlanmayanlar için de alternatif çözüm sadece ayakları sıcak tutmak… Sıcak su dolu bir kaba ayaklarınızı bir süre koyun. Birkaç dakika sonra ılıyana kadar soğuk su koymaya başlayın ve biraz da böyle bekletin. Suda bekletme işlemi bittiğinde ayaklarınızı çorap giyerek sıcak tutmaya devam edin ve biraz dinlenin.

Sessiz ve Karanlık Ortamda Kalın

Baş ağrınızın asıl nedeninin kalabalık ve gürültülü ortamlardan kaynaklanabileceğini hiç düşündünüz mü? Sürekli yüksek sese maruz kalan kulaklarınız, bir süre sonra duymamaya başlıyor, kafanızın içinde tadilat varmışçasına zonklamalar beliriyorsa, ortamdan ayrılıp biraz sessiz ve karanlık bir yere geçmenizde fayda var. Başınızın ağrısını sessizlikte daha çok hissedebilir ya da kendinizi daha çok dinleyebilirsiniz. Ancak bunlar karmaşa içinde olmaktan daha iyidir!

Bitkisel Çözümleri Deneyin

Bir fincan ıhlamur çayı almaz mıydınız? Lavanta ya da papatya? Her gün içeceğiniz bir fincan bitkisel çayla, başınızın ağrıma ihtimalinin önüne geçmiş olacaksınız. Özellikle rahatlatıcı etkisiyle bilinen papatya ve melisa çayıyla baş ağrısını azaltabilir, uykunuzu düzene sokabilirsiniz.

Ne zaman doktora başvurmalı?

• Konuşurken zorlanma oluyorsa
• Çift görülüyorsa
• Ağrı, ani ve şiddetli başlıyorsa
• Öksürük beliriyor ve artıyorsa
• İlaçlar etkisiz hale geliyorsa
• Ağrı uykudan uyandırıyorsa
• Herhangi bir kaza sonrasında ağrıyorsa
• Ateş ve kusma oluyorsa

Ufak Hamlelerle Masaj Yapın

Başımız ağrıdığında hepimizin eli şakaklarına doğru gidiyor. Ufak hareketlerle masaj yaparak bölgeyi rahatlatmaya çalışıyoruz. Doğru da yapıyoruz… Etkisi çok uzun sürmemekle birlikte belli aralıklar bu hareketleri başınıza, alnınıza ve şakaklarınıza hafif baskı uygulayarak yaptığınızda rahatlamayı fark edeceksiniz.

Buzla Serinleyin

Sıcak duşun vücudunuza verdiği rahatlatıcı etkiyi bir kenara bırakalım ve buz parçalarının serinletici özelliğiyle ağrıyı duymamazlıktan gelelim. Evet, buz tam olarak bunu yapıyor. Başınızda ağrıyan bölgeye soğuk tbir baskı uyguladığınız zaman kısa bir süre sonra ağrının hafiflediğini göreceksiniz. Buz yerine buzlukta beklettiğiniz bez parçasını da kullanabilirsiniz.

Şiddetli Baş Ağrısında Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?Su İçmeyi Unutmayın

Başınızın ağrımasını istemiyorsanız aç ve susuz kalmayın! Gün içinde mutlaka iki litre suyu bitirmeye çalışın. Bunu düzenli olarak uyguladığınızda zaman içinde sıklıkla ağrıyan başınızın artık eskisi kadar ağrımadığını göreceksiniz.

Stresten Uzak Durun

Stres, baş ağrısının en yakın arkadaşı. Canınız sıkıldığında, bir şeye üzüldüğünüzde bundan en çok ya mideniz ya da başınız etkileniyor değil mi? Hepimiz bir şekilde bazı durumlara kafayı takabiliyor, zaman zaman yok yere sıkıntı yaratabiliyoruz. Sonunda da nur topu gibi bir baş ağrımız oluyor! Stresin önüne geçmek için düzenli egzersiz ve sağlıklı yiyeceklerden yardım alarak dolaylı yoldan baş ağrısını da engelleyebileceğinizi unutmayın!

Teknolojiye Mola Verin

İşimiz gücümüz, her şeyimiz telefonda, bilgisayarda, tablette. Çağ bunu gerektirse de artık her geçen gün teknolojinin daha çok yormaya başladığını hissetmiyor musunuz? Boş zamanlarınızda bir süreliğine, telefonu, tableti elinizden bırakın. Radyasyonlu alanlardan biraz olsun uzak kalmaya çalışın. Ekrana devamlı bakmayın, belli aralıklarla başka yerlere, uzaklara bakmaya çalışın ve gözlerinizi rahatlatın. Uzun Süre Kapalı Ve Oksijensiz Ortamlarda Kalıyorsanız, bulunduğunuz yeri havalandırın ya da birkaç dakika dışarı çıkıp nefes alın.

Kaynakça:
https://www.everydayhealth.com/headache/guide/

Yazar: Enes Eker

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku