Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Sivilce Nedir? Aknenin Sebepleri-Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

0 523

Sivilce Nedir? Aknenin Sebepleri-Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?Özellikle ergenlik döneminde baş gösteren ve zamanla gittikçe artan, kötü bir görünüşe neden olduğu için herkesin dert yandığı bir sorundur, sivilce.

Peki tam olarak nedir bu sivilce?
İnsan derisinin içinde özellikle de boynun yukarısında kalan bölgelerde-her tüy ağzına bir yağ gözeneği düşmektedir. Bu yağ gözeneklerinin içinde de cildimizin parlaklığını sağlayan, onu dış koşullardan, rüzgâr, güneş vb. koruyan sebum diye bilinen sabunumsu bir madde bulunmaktadır. Gözeneklerin içerisine dolan bu yağ, bakteri ve ölü hücre kalıntılarının birikmesi ve havayla temas etmesi sonucunda okside olarak rengi siyaha dönen bir cilt problemi olarak ortaya çıkar ki bu da siyah nokta(akne)’dır. Dolan bir gözeneğin ucu kapandığında, havasız ortamı seven bakterilerin o bölgede çoğalması sonucunda da kese genişleyerek sivilce oluşur.

Sivilceye neden olan sebepler nelerdir?
İlk önce kendini akne olarak gösteren bu problemin sebebi; stres, kötü kozmetik ürünlerinin kullanımı, hormonlar ve doğum kontrol hapları olabilmektedir. Stres, yağ bezlerinin aşırı çalışmasını tetiklerken, kötü kozmetikler gözeneklerde bakteri oluşumuna neden olur, hormonlar ise sebum bezlerinin aşırı salınım yapmasını sağlar. Ayrıca doğum kontrol hapları da androjenden dolayı sivilce oluşumuna neden olmaktadır.

Aslında kimse sorsanız, kim görse ‘Kesin sıkıntıdan, stresten çıkmıştır o’ denilen sivilcenin kesin olarak bu sebeple çıktıklarını söylemek doğru değildir. Çünkü yapılan araştırmalarda, stresin hormonları etkilediği doğru olmasına rağmen sivilce yapması yönünde tepkiler verdiğini göstermemektedir.

Sivilceler sıkılmalı, patılatılmalı mıdır?
Asıl sorun buradadır. Kötü görünüme neden olan bu sivilcelerden hiç kimse memnun değildir. Kim memnun olabilir ki zaten. Bu yüzden en ufak bir sivilce çıktığında hemen onu sıkarak patlatma ihtiyacı hissederiz. Yanlıştır! Özellikle de ergenlik döneminde baş gösteren bu sivilceler kesinlikle sıkılmamalıdır. Çünkü her ne kadar tam olarak sıktığımızı zannetsek de, bir kısmı hâla deri altında kalmaktadır. Bu da ciltte iltihaplanmaya neden olup, geçici olmasına rağmen, kalıcı izler bırakmasına neden olmaktadır. Eğer gerçekten patlatmak istiyorsak da bunu çok dikkatli bir şekilde yapmamız gerekmektedir. Sivilce içerisindeki iltihabın tam olarak dışarı çıktığından emin olmalıyız. Eğer sıkmamıza rağmen içindeki sıvı yerine kan çıkmaya başlamış ise, bu durumda kesinlikle sıkma işlemine devam edilmemelidir. Derinin tahrişi ile birlikte, tekrar iltihap kapmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden, temizleyici ürünler ile birlikte temizliğini yapmanız gerekmektedir.

Sivilceler her ne kadar bizim için problem yaratmış olsa da, onlarla bir müddet de olsa yaşamaya alışmalıyız. İnsan vücudu, çalışma prensibi, hormonlar sayesinde verilen tepkiler çok farklıdır. Bu yüzden yapılması gereken ilk iş, cilt bakımının düzenli olarak yapılmasıdır. Nemlendirici sabunlar ve kremler ile desteklendirilmelidir. Her ne kadar kötü görünüşe sebep olsa da, üzerine çok fazla fondöten ya da diğer kozmetik ürünleri ile kapatılmamalıdır. Zira, derinin hava almasını sağlamak yerine, iyice havasız kalmasına neden olmaktadır. Diğer yapılması gereken işlem ise, çıkan sivilcenin kendiliğinden geçmesini beklemek. Bir kaç gün içerisinde kaybolacaktır zaten. Eğer kaybolmaz ise ve sizin sivilceleriniz hâla artma eğiliminde ise, mutlaka bir uzamana görünmeniz ve tedavi edilmesi gerekmektedir.

İşte size bir kaç sivilce örneği:

 

Eğer siz de bu şekilde yayılıp, daha ciddi problemlere neden olmasını istemiyorsanız, tavsiyedir, lütfen sivilceleri sıkmayınız, sıktırmayınız!

Yazar: Ali MAZILIGÜNEY

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku