Tahran, İran’ın başkenti ve aynı zamanda da en büyük şehridir. Şehrin belediye başkanlığını Mohammad Bagher Ghalibaf yapmaktadır. Şehrin merkezinde yaklaşık olarak 8.2 milyon insan yaşamakta iken şehrin sınırları dahilinde ise, 12.2 milyon insan yerleşik bir konumdadır. Bu anlamda şehir, İran’ın en kalabalık şehri konumundadır. Tahran, yeryüzünün en eski yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Şehir birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve stratejik bir konumu olmuştur. Şehirde birçok yerde aralarında camiler, kiliseler ve sinagoglar olan yerleşim yerleri görmek mümkündür. Şehir eski yapılaşma söz konusu iken son dönemlerde inşası tamamlanan modern yapılar da görmek mümkündür. Şehrin en önemli noktaları arasında, Azadi ve Milad Kuleleri’nin bulunduğu yerleşim yerleri gelmektedir. Bu iki yapı adeta Tahran’la özdeşleşmiş ve Tahran’ı sembolize etmektedirler. Tahran sahip olduğu 12 milyon civarındaki nüfusu ile dünyanın en kalabalık 30 şehri arasında 29. Olmayı başarmıştır.
Şehirde resmi olarak kabul edilmeyen birçok dil konuşulsa da ağırlıklı olarak Persçe konuşulmaktadır. İran İslam Cumhuriyeti’nin başkenti olan Tahran ambargolar sebebiyle, oldukça yavaş bir ivmede büyüme göstermektedir. Şehirde yaşayan 12 milyon civarındaki halkın çoğunluğu İranlı olsa da aynı zamanda Ermeniler, Kürtler ve Azeri Türkleri de burada hatırı sayılır bir çoğunluğa ulaşmış konumdadır. Bu kadar farklı milletten insanın hüküm sürdüğü Tahran’da yaşayanlar kendilerini Tahranlı olarak adlandırmaktadırlar. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Tahran’ın doğal kaynakları ile dünyanın en zengin altyapısına sahip şehirleri arasında olduğunu belirtmeliyiz. İran’ın birçok bölgesinde olduğu gibi, Tahran’ın da yeraltı zenginlikleri arasında petrol ve doğalgaz da yer almaktadır. Şehirde birçok noktada tarihi yapılar bulunmaktadır. Bunlar arasında, Beyaz Saray, Mirror Hall, Niavaran Sarayı, Parlamento Binası, Tophane Meydanı ve Fredows bahçeleri yer almaktadır.
Tahran, oldukça hareketli bir coğrafya üzerine kurulmuş bir başkenttir. Bu hareketli coğrafya burada yaşayan insanların birçoğunun tarihte ölmesine sebep olan olaylara zemin hazırlamıştır. Tahran Depremi sırasında 50 binden fazla insan yaşamını yitirmiş ve şehir tekrardan dizayn edilmiştir. Havası oldukça sıcak ve boğucu olan Tahran’da kışlar oldukça soğuk ve yağışlı geçmektedir. Ambargolara rağmen şehir kendi kendine büyümeye devam etmekte ve birçok turist için merak konusu olduğundan yılda yaklaşık olarak 5 milyon turiste ev sahipliği yapmaktadır. Ancak bu rakam her geçen gün daha da azalmaktadır. İran’a ziyarette bulunacaksanız, öncelikle Amerikan veya İsrail pasaportu taşımamalısınız bunun yanı sıra pasaportunuzda Amerika ya da İsrail’den vize almış ya da oralarda bulunduğunuza ilişkin bir giriş damgasına sahip iseniz, ülkeye alınmayarak sınır dışı edilirsiniz.
Yazar:R. Emir Karasu