Yakın gelecekte, dünyadaki petrol kaynaklarının azalması ve çevreye verilen olumsuz etkinin artması nedeni ile elektrikli araçların yaygınlaşacağı tahmin edilmektedir. Dünya genelinde, satışa sunulan elektrikli araçlar arasında en ulaşılabilir olanı, uygun fiyatı ve şirin tasarımı ile Renault Zoe olarak görülmektedir.Renault, elektrikli araç sınıfında sürekli yenilenmeye giden ve ciddi oranda ar-ge yatırımı yapan markaların öncüsü konumundadır. Elektrikli araçların düşük yürütme maliyeti nedeni ile tercih etmek isteyen birçok potansiyel müşteri, şarjın tükenmesi endişesi ve düşük menzil mesafesi nedeni ile elektrikli araçlara ön yargı ile yaklaşmaktadır. Bu endişeleri gidermek adına Renault, Zoe modelini üretti. Tek şarjla tam dolu bataryalarla 400 km’ye kadar menzil mesafesi sunarak oldukça iddialı bir adım attı.
Renault, daha önce içten yanmalı motorlarla sunduğu bazı modelleri sonrada elektrikli hale getirerek piyasaya sürmüştü. Zoe modeli ise ilk kez elektrikli motorla piyasaya sürüldü. Dolayısı ile aracın kimyası tamamen elektrikli araç olarak tasarlanmış ve her bir köşesinde bu izleri görmeniz mümkündür. Şimdi aracı biraz daha yakından tanıyalım.
Boyutlar
Mini sınıfta yer alan Zoe modelinin boyutları incelendiğinde oldukça ferah bir iç mekan sunacak şekilde tasarlandığı görülmektedir. Sadece 5 kapılı olarak üretilen Zoe, iç mekanıyla sakin, zarif ve şık bir sürüş imkanı sunmaktadır. Pratik kullanım açısından da yeterince iyi olduğu görülmektedir. Dışarıdan oldukça minik gözüken Zoe, aslında içinde bulunduğu sınıftaki birçok araçtan daha iyi boyut değerleri sunmaktadır. 338 litre bagaj hacmine sahip olan Zoe, aynı sınıftaki (örneğin Fiesta) birçok rakibinden daha yüksek bagaj hacmi sunmaktadır. Hatta birçok C sınıfı HB modellere yaklaştığını görmekteyiz.
Elektrikli bir araçta var olan bataryalar nedeni ile boyutlarının düşük olması ve bazı dezavantajları olması beklenir. Ancak Zoe’de bataryalar koltuk altlarına konumlandırıldığından hem bagaj konusunda hem de iç mekandaki oturuş pozisyonlarında bir sıkıntı oluşturmamaktadır.
Konfor
Zoe’nin en başarılı olduğu konu elektrikli bir motora sahip olmasından dolayı oldukça sessiz olması diyebiliriz. İçten yanmalı bir motor olmadığından aracın motor kısmından neredeyse sıfır ses gelmektedir. Sürüş esnasında sadece yol sesi ve rüzgar sesi duyarsınız.
Renault, diğer B sınıfındaki aracında bulunan Clio’daki koltuklara benzer yumuşak koltuklar kullanmıştır. Tasarımı farklı olan bu koltuklar kısa süreli mesafelerde oldukça konforlu bir sürüş imkanı verirken uzun süreli kullanımlarda bel desteğinin zayıf olması nedeni ile sürücüyü biraz yorduğunu söyleyebiliriz. En üst donanım seviyesinde sunulan bel desteği özelliğinin tüm donanımlarda sunulması çok daha iyi olabilirdi.
Araç B sınıfında olmasına rağmen ağırlığının biraz yüksek olması onu daha konforlu bir araç yapmış. Düşük hızlarda çukurları biraz hissetirse de normal hızlarda yeterince konforlu bir sürüş sunabilmektedir.
İç Mekan
İç mekan incelendiğinde sınıfına göre yeterli seviyede kaliteye sahip olduğu görülmektedir. Tüm Zoe modellerinde ön konsolda kullanımı kolay ve oldukça akıllı kullanımlar sunan bir dokunmatik ekran bulunmaktadır. Araçla ilgili temel bilgiler, bataryaların şarj durumu, kalan tahmini menzil mesafesi ve ayrıca üst donanımlarda sunulan geri görüş kamerası gibi özellikleri ile konsolda bulunan dokunmatik ekranın birçok ihtiyacınızı karşıladığı düşünülebilir.
Clio modeline benzer bir iç mekan sunulan Zoe’de herhangi bir kullanım problemi gözükmemektedir. Ön konsolda ve dokunduğunuz ünitelerde malzeme kalitesi yeterli iken kapı içlerinde ve alt taraftaki plastiklerde malzeme kalitesinin kötü olduğu görülmektedir.
Kullanım Kolaylığı
Zoe’de CVT şanzımanın çalışma prensibine benzer bir çalışma şekli bulunmaktadır. Herhangi bir vites dişlisi yoktur. Sınırsız sayıda vites varmış gibi düşünebilirsiniz. Gaza basmanızla birlikte herhangi bir şanzıman aktarımı olmadığından güç tekerleklere doğrudan ve anında iletilir. Dolayısı ile güç verileri oldukça tatminkardır. Ayrıca gazdan ayağınızı çektiğinizde araç otomatik olarak yavaşlamaya başladığından frenleme oldukça iyi durumdadır. Direksiyonun oldukça hafif ve yumuşak olması nedeni ile şehir içi kullanıma uygun olduğunu söyleyebiliriz.
Aracın kullanımı oldukça kolaydır. Anahtar kartınızı yuvasına yerleştirdikten sonra çalıştır düğmesine basıyorsunuz. Ardından vitesi D konumuna getirip gaza basıyorsunuz. Vites değiştirme söz konusu olmadığından bu konuda endişe etmenize gerek yok. Güç anında ayaklarınızın altında olacaktır ve araç rahat bir şekilde ilerleyecektir.
Pilin koltuk altlarına yerleştirilmiş olması nedeni ile aracın ağırlık merkezi yere daha yakın hale getirilmiş. Bu sayede virajlarda aracın yol tutuşunun beklenenin üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Zoe, boyutları ve yapısı nedeni ile özellikle şehir içinde kontrol edilmesi oldukça kolay bir arabadır. Tüm elektrikli otomobillerde olduğu gibi sürekli yüksek performansla kullanım bataryaların daha çabuk tükenmesine ve menzilinizin düşmesine neden olacaktır.
Yakıt Ekonomisi
Zoe’nin bataryasını şarj etme süresi kullandığınız şarj kaynağına göre değişiklik göstermektedir. Çok güçlü bir kaynak ile 30 dakikada bile şarj edilebilirken bu süre kaynağın gücüne göre 9 saate kadar çıkmaktadır. Lityum iyon piller kullanıldığından bataryaların tam boşalmasını veya tam dolmasını beklemenize gerek bulunmamaktadır. Tek şarjla 400 km’ye kadar menzil sunabilen Zoe modeli diğer birçok benzin veya dizel motoru araçlara göre yakıt ekonomisi anlamında fark atmaktadır. Ayrıca artık Renault, Zoe modelinde batarya kirası adı altında herhangi bir para talep etmemektedir.
Güvenlik
Zoe, Euro NCAP testlerinden 5 yıldız alabilmeyi başarmış. 2013 yılında yine Euro NCAP tarafından süper mini sınıfında yılın en iyi modeli seçilmiştir. Yaya güvenliği adına elektrikli bir motora sahip olmasından ve çok sessiz olmasından dolayı 30 km hıza ulaşıncaya kadar yayaların duyabileceği bir ses çıkarılmaktadır. Böylece yayalar düşük hızlarda aracın gelebildiğini fark edebilmektedir. Temel güvenlik sistemleri olan ABS, ESP gibi donanımlar Zoe modelinde sunulmaktadır.
2017’de yenilenen Zoe modeli, sunduğu muhteşem yakıt ekonomisi ile oldukça ilgi çekmektedir. Ancak ülkemizde elektrikli araçlar için şarj istasyonu sınırlı sayıda bulunmaktadır. İstanbul için bu durumun oldukça iyi durumda diyebiliriz. Birçok AVM’de şarj istasyonu bulunmaktadır. Alışverişe gittiğinizde aracınızı şarj edebilmek büyük kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca evinizde de şarj edebilirsiniz. Günlük ve şehir içi kullanımı için oldukça uygun olan Zoe’nin 92 beygir güce sahip olan modelinin güncel fiyatı 130 bin lira civarındadır. Sınıfındaki içten yanmalı motorlara sahip olan modellere göre oldukça pahalı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sunduğu yakıt ekonomisi ile bunu birkaç yılda avantaja dönüştürecektir. İçten yanmalı bir motora sahip olmadığından dolayı çevreye herhangi bir CO2 salınımı sunmayan Zoe modelinden ülkemizde motorlu taşıtlar vergisi (MTV) de alınmamaktadır. Ayrıca yağ değişimi ve benzeri gibi bir motor bakımı da bulunmamaktadır. Bu kadar avantajına rağmen ülkemizde satış rakamlarının artması için şarj istasyonlarının yaygınlaşması gerçeğini göz ardı edemeyiz. Keyifli ve elektrikli sürüşler.
Kaynakça:
https://www.renault.com.tr/araclar/binek-araclar/zoe.html
http://www.telegraph.co.uk/cars/renault/renault-zoe-review/
https://www.autocar.co.uk/car-review/renault/zoe
https://www.whatcar.com/renault/zoe/hatchback/review/
https://www.topgear.com/car-reviews/renault/zoe
Yazar:Bekir Afşar