Yenidoğan köpek yavruları küçükler, sevimliler ve düpedüz büyüleyicilerdir.
Bir köpeğin hayatının ilk birkaç günü, aksiyon dolu olmayabilir. Fakat bu evcil yavruların sağlıklı ve mutlu köpeklere dönüşmesini sağlamak için anne ve baba köpeklerin bilmeleri gereken bazı şeyler vardır.
*Kısa Sürede Gelişirler.
Yavrular yaklaşık iki ay boyunca annelerinin rahminde gelişir ve büyür. Bu, köpekler için normal gebelik süresidir. Gelişim anlamında, “yeni doğmuş bir yavru köpek, prematüre bir çocuktan farklı değildir.
*Kısa Sürede Kilo Alırlar.
Sağlıklı boyut ve ağırlıkları tamamen ırklarına bağlıdır. Ancak, ortalama olarak, tüm yeni doğmuş yavruların ilk haftadan sonra doğum ağırlığını iki katına çıkardıkları belirlenmiştir.
*Görmüyor ve Duymuyorlar.
Yavrular hayatlarının ilk iki haftasında göremez veya duyamazlar, ancak ses çıkartabilirler. Anne köpek onları uyarmak için plasentayı yalar ve onlara sinyal verir. Yaklaşık 10 günde, henüz tam olarak gelişmemil olsalar bile, gözlerini açmaya başlayacaklardır. İlginçtir ki bütün köpek yavruları, gözleri mavi-gri bir renkle dünyaya gelir. Gerçek göz renkleri ise yaklaşık 10 hafta sonra ırkına bağlı olarak normal renge dönüşür. Yeni doğan köpek yavrularının kulakları 14 güne kadar seslere kapalıdır. 15. günden itibaren duymaya başlarlar.
*Aşırı Uyuma ve Çok Beslenme.
Yeni doğan köpek yavruları iki saatte bir yemek yiyerek dikkat çekerler. Görme organları aktif olmadan, yavrular annelerinin meme ucunu bulmak için reflekslerini ve içgüdülerini kullanırlar.
Günde 22 saat uyurlar ve 2’şer saat arayla toplamda 4 saat beslenirler.
*Aşırı Sıcağı Severler.
Yenidoğan yavruları için sıcaklık önemli bir faktördür. Yavrular kendi vücut ısısını çok iyi düzenleyemezler. Sindirim sistemlerinin, bağışıklık sistemlerinin ve diğer vücut süreçlerinin normal olarak çalışabilmesi için, yüzde 80 nem oranında ve 75 derecelik bir ortamda tutulmalıdırlar. Yavrular 3 ila 4 aylıkken, yetişkin dişlerini çıkarmak için bebek dişlerini kaybetmeye başlarlar.
*Hızlı Öğrenirler.
Yeni doğmuş bebekler (insan) gibi, köpek yavruları da meraklıdırlar ve keşfetmeyi severler. 3 ila 12 haftalıkken bebekler (insan) gibi motor becerilerini (kuyruklarını sallamak da dahil) geliştirmeye başlarlar.
*Hastalıklara Karşı Savunmasızdırlar.
Köpeklerin parvo ve distemper gibi hastalıklara en çok 4 ila 12 haftalık süreçte yakalandıkları belirtilir. Yenidoğan köpek yavruları yaşamlarının ilk üç haftasında, doğumdan önce ya da doğumdan sonra annelerine bağımlı oldukları için hassastırlar. Ne yazık ki, büyük miktarda köpek yavrusu herpes virüsüne maruz kalarak ölmektedir.
*Annenin Önemi
Yeni doğmuş bir köpek yavrusu, 8 haftalık süreçten önce annesinden ve diğer yavrulardan ayrılmamalıdır. 12 haftaya kadar anne ve diğer yavrularla bir arada kalmalıdır. Yavru köpeği çok erken ayırmak sağlığını ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Yavruları anneleriyle birlikte tutarak bulaşıcı hastalıklara maruz kalma olasılıklarının daha düşük olduğu görülmüştür.
*Sosyalleşme
Büyüyen bir yavru söz konusu olduğunda süreç sadece sağlıkla ilgili değildir. Aynı zamanda 3-14 haftalık olan yavrular için kritik bir sosyalleşme dönemidir. Yavruların köpekler, insanlar, kediler gibi diğer türlerle tanışması ve etkileşmesi gerekir. Hızlı bir beyin gelişimi dönemi olduğu için, sosyalleşmeye 3 haftalıkken başlanması tavsiye edilir. Yaklaşık 4 haftalıkken, yavrular gruplar halinde oynamaya başlarlar.
*Aşı ve Nem İhtiyaçları
Yavrular sahiplerine teslim edildikten sonra, evcil hayvan sahipleri yavruları yaklaşık 8 haftalık olan süreçte veterinere götürmelidirler. Bağırsak parazitleri yavrularda sık görülmektedir. Yavruları temiz bir ortamda tutmak parazitleri önleyebilir. Bütün yavruların dışkıları veterinere parazitler için kontrol ettirilmelidir. Yavrular bu zaman zarfında ilk aşılarını da olmalılar.
Sonuç olarak köpekler dünyadaki en sadık hayvanlar olarak bilinir. İnsanoğluna bu denli sıcak ve sahipkar davranan bu hayvanları birer bebek edasında sahiplenmek ve sevmek de biz insanoğlunun onlara karşı birer borcudur.
Yazar: Osman Uçar