Ticaret ve girişimcilik dünyasında denenmiş, test edilmiş ve güvenli rotalarda yol alan çok kişi vardır. Ama keşfedilmemiş bölgelere giren, araştıran birkaç kişi vardır. Bu yüzden bu birkaç kişi, bugünün döneminde “girişimciler” olarak kabul edilmektedir. Finansal risklerden ve güvensizliklerden korkarak kendi işlerini kurmayı başaramayan birkaç kişiden farklı olarak, bu insanlar tamamen farklı bir yaşam tarzına yöneldiler. Her ne kadar iş girişimlerinin ilk birkaç yılında bir takım aksiliklerle karşılaşmış olsalar da, sonunda bu bireyler hedefi vurdu ve dünyanın onları takip etmesi için ortaya örnekler koydu. ‘Microsoft’, ‘Apple Inc.’ gibi ünlü isimler ve ‘Walmart’ bu bireylerin çabalarının birkaç sonucudur. Hayatları, bugün birçok hayalleri olan girişimcilere büyük bir ilham kaynağıdır. Bu ünlü girişimcilerin görkemli hikayelerine göz atacağız.
1. Walt Disney
Şüphesiz bu adam, eğlence yüzünü değiştiren ve Disneyland’ın en büyük eğlence parklarından biri haline gelmesinden sorumludur. Her yıl milyonlarca kişi Disneyland’a akın ediyor ve tema parkın yazar kasalarına para bırakıyor. Diğer birçok girişimci gibi, Walt Disney de hayatına mütevazı bir başlangıç yaptı. Gazete ajanslarında bir animatör ve karikatürist olarak birkaç çalışmadan sonra sonunda ‘The Walt Disney Company’ adında kendi firmasını kurdu. Bu girişim, dünya çapında gişe rekorları kıran ve milyonlarca dolar kazanan bir kaç film üretti. Bu firma tarafından desteklenen filmlerin ve bu eğlence parkının kazançlarının muazzam başarısı, bu adamı ‘şimdiye kadarki en büyük girişimcilerden biri’ durumuna getirdi.
2. Donald Trump
Şu anda ABD’nin Devlet Başkanı olan bu adam, önce milyarder olma konusunda dikkatleri üzerine çekmiştir. Gayrimenkul baronu oldu. ‘Trump Entertainment Resorts’ girişimine başladıktan sonra pek çok lüks otel, ticari konut, Manhattan binası, New York’ta bulunan 72 katlı “Trump World Tower” da dahil olmak üzere birçok projeyi gerçekleştirdi. 2015 yılında yapılan bir ankete göre, Donald Trump’ın net değerinin 4,5 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Bununla birlikte, Trump 2000’lerde “Trump Entertainment Resorts” daki onurlu konumundan istifa etmek zorunda kalmıştır. Emlak, konut ve inşaat dünyasının dünyadaki bir numaralı lideri olmuştur.
3. Bill Gates
Dünyadaki çoğu insana bu adamın tanıtılmasına gerek yoktur. Zaten dünya O’nu tanıyordur. 1995’ten 2014’e kadar pek çok kez “Dünyanın en zengin adamı” olarak listelerde yerini aldı. Gates’in milyarder statüsünün ardındaki temel sebep, 1975’te Paul Allen ile birlikte kurduğu saygın şirket olan ‘Microsoft’ olmuştur. Firma dünyanın önde gelen yazılım ürünleri üreticilerinden biri haline geldi. Şaşırtıcı bir şekilde, toplam servetinin 2014 yılında 82 milyar ABD Doları civarında olduğu tahmin ediliyor. Bu rakam, 2009 net değeri olan 40 milyar ABD Doları’nın neredeyse iki katıydı. Ancak, bu milyarderin servetinin önemli bir kısmını hayırseverlik içinde harcadığı bilinmektedir. Teknoloji değişimine yön veren isim olarak da kabul edilmektedir.
4. Steve Jobs
Vefat etmiş olmasına rağmen, bu girişimcinin hayatı bugün bile dünyanın birçok yerinde büyük bir ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Milyar dolarlık teknoloji devi ‘Apple Inc’nin sahibi olan beyin fırtınası, 2015 itibarıyla 233.715 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen bir gelir elde etmiştir. 1976 yılında kurulan firma, anakart satmaya başladı ve daha sonra da elektronik ürünler üretmeye devam etti. ‘iPod’, ‘iPhone’lar ve’ iPad’ler ‘gibi gelişmiş görsel-işitsel araçlar üretmek için hayaller kurdu. Öldüğü zaman, Steve Jobs’un net değerinin 10,2 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yaşayan en büyük girişimcilerden biri olarak hatırlanır. Yemek parası vermemek için uğraştığını duyunca şaşıracaksınız. Onun genç günlerinde, yemeklerin ücretsiz olarak servis edildiği bir Hindu tapınağına ulaşmak için her gün yaklaşık 7 kilometre yürüdüğü bilinir. Bu, yalnız hayatının ne kadar muhteşem olduğuyla ilgili gizli mesajlar verir. Girişimcilik yolculuğu hakkında bir kaç Hollywood filmi çekilmiştir.
5. Mark Zuckerberg
31 yaşındaki bu kişi, “Facebook” ile sosyal ağ fikrini tamamen değiştirdi. Yakın zamanda yapılan bir anket Zuckerberg’in servetinin görünüşte 46 milyar dolar olduğunu ortaya koydu. Ünlü “Vanity Fair” dergisi, O’nu “Bilgi Çağının En Etkili İnsanlarından” biri olarak seçmişti. 2004 yılında Zuckerberg’deki yurt odasında başlayan firma, on yıldan fazla bir süre içinde milyarlarca dolar kar eden bir işletme haline geldi. 2015 araştırmasına göre, bu adamın servetinin yaklaşık 46 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. ‘Zaman’ dergisi, Zuckerberg’i 2010 yılında ‘100 Zengin ve Etkili İnsan’ listesine aldı.
6. Andrew Carnegie
Bu adama, çelik endüstrisinin muazzam genişlemesi için ve 19. yüzyılda Amerika’da sanayi devrimi başlatması için teşekkür edilmelidir. Kurduğu ‘Carnegie Steel Company’şirketi ‘JP Morgan’ firmasına 480 milyon dolar karşılığında satıldı. Hayatının son aşamalarında Carnegie’nin çok cömert davrandığı ve sosyal nedenlerden ötürü 350 milyon dolar bağışladığı söyleniyor. “Carnegie Steel Mill” in tüm girişimlerinin başarılı olduğu biliniyor. Hayatını çelik’e adamış biri.
7. Oprah Winfrey
Ünlü talk-show sunucusu. Afrikalı-Amerikan kökenli zengin kadındır. Birkaç aksilikle karşılaştıktan ve hatta çocukluk döneminde cinsel istismarın kurbanı haline geldikten sonra, Winfrey’in en etkili Amerikalılardan biri haline gelmesinin nasıl olduğunu bilmek şaşırtıcıdır. “Oprah Winfrey Show” un ev sahibi olmasının yanı sıra, medya devi Harpo Productions’ın kurucusu da olduğu biliniyor. Ayrıca, 2011 yılında kurulan ‘The Oprah Winfrey Network’ adlı bir başka şirketin de başkanıdır. Bir başka kaynak, Winfrey’in net değerinin 2018 yılı sonunda 6,1 milyar ABD doları civarında olduğu tahmininde bulunmuştur.
8. Bayan CJ Walker
Bayan CJ Walker, milyoner unvanını kazanan ilk kadın girişimcilerden biridir. Gerçek adı Sarah Breedlove olan Walker, ekonomik olarak fakir bir ailede doğdu. Bir dizi tuhaf işten sonra, Walker çok çeşitli güzellik ürünleri satan bir firma kurdu. Walker, birçok kişinin saç dökülmesi ve kafa derisi ile ilgili sorunlardan muzdarip olduğunu ve bu sorunu çözmek zorunda olduğunu hissetti ve gözlem yaptı. Ayrıca, bu tür bireylerin ihtiyaçlarına hitap etmenin büyük bir iş fırsatı olabileceğini düşünüyordu, bu yüzden bugün bile başarılı bir girişimci olarak hatırlanıyor. Walker ayrıca birkaç kadını ‘güzellik kültürü’ haline getirme görevini üstlendi. Böylece, Walker sadece para kazanmakla kalmadı, aynı zamanda dünya genelinde birçok insan için iş fırsatlarını iyileştirdi. Bir iş kadını olarak başarısı, Afro-Amerikan topluluğunun üyeleri arasında çok şey dile getirdi. Ölümünden on yıllar sonra bile, Walker’ın iş konusundaki yaklaşımı birçok tomurcuklanan girişimcinin izlediği bir örnek olarak kabul edilir.
9. Richard Branson
Girişimciler hakkında konuşurken, dev şemsiyesi altında korunan 400’den fazla firmadan oluşan ‘Virgin Group’un kurucusu Sir Richard Branson’u görmezden gelmek olmaz. Branson, hayatının ilerleyen bir döneminde girişimciliğe yönelen diğerlerinin aksine, on altı yaşlarında kendi işini ‘Öğrenci’ adlı bir dergi şeklinde başlattı. Ardından Branson, 1980’lerde havacılık devi ‘Virgin Atlantic’i kurdu. ‘Forbes’ isimli saygın dergi, Temmuz 2015’te Branson’un net değerinin o zamanki 5 milyar dolar civarında olduğunu iddia etmişti. İngiliz kraliyet ailesi, “girişimcilik” e olan katkılarından ötürü bir ‘Şövalye Lisansı’ ünvanıyla kendisini onure etti.
10. Sam Walton
‘Walmart’ alışveriş sorunlarınızı büyük ölçüde hafifletti mi? Öyleyse, büyük perakende devini başlattığınız için bu seçkin işadamına teşekkür etmelisiniz. Kardeşinin kuruluşunda ilk olarak iş hayatına başlayan Walton, 1962 yılında ‘Walmart’ı kurdu ve şimdi dünya çapında 11 binden fazla satış noktasına sahip. “Walmart” ın aynı zamanda dünyanın en büyük işverenlerinden biri olduğuna inanılıyor ve 2 milyondan fazla kişi için iş fırsatları yaratıyor. Başka bir kaynak, 2014 itibariyle bu perakende devinin, 485.651 milyar ABD doları tutarında bir zenginliğe sahip olduğunu iddia ediyor. ‘Sam Kulübü’ adlı başka bir perakende imparatorluğu da kurmuştur. Walton 1992’de vefat etti, ancak dünya çapında milyonlarca insanın zihninde kalıcı bir etki bıraktı.
Girişimcilik güzel fırsatları beraberinde doğurur. Günümüzde bu fırsatları değerlendiren kişilere göz attığımızda hep imkansızlıklardan bir yerlere geldiklerini görürüz. Popüler kültürün de bazı girişimci kahramanları vardır fakat gerçek girişimciler her zaman kendilerini ön plana çıkarmayı başarmışlardır.
Yazar: Osman Uçar