Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Yutkunurken Zorlanma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

0 746

Yutkunurken Zorlanma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?Yemek yerken, sıvı bir madde tüketirken ve bunların dışında tükürük bezlerinin salgıladığı sıvıyı belli aralıklarla yutmak gerekir. Ama bu yutkunmalar bazen acı verici ve zor olabilir. Bu şikayete sık sık rastlamak mümkündür. Her yaşta insanda görülebilir.

Yutkunma zorluğu çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkmış olabilir. Bu sebepler:

1- Boğazda Oluşan İltihaplanma: Çocuklarda daha sık rastlanan bademcik enfeksiyonları boğazda yutkunma zorluğu oluşturur. Bademciklerdeki enfeksiyonla beraber ateş, şişlik, yorgunluk, iştahsızlık gibi belirtiler de ortaya çıkar. Özellikle çocuklarda ateş çok yükselebileceği için vakit kaybetmeden doktora başvurmak da fayda vardır. Doktor uygun tedaviyi uygular. Genellikle antibiyotik tedavisi uygulanır. Kış aylarında soğuk algınlığına bağlı olarak rastlanabileceği gibi yazın da boğaz enfeksiyonlarına rastlamak mümkündür. Çocuklarda sık görülmesiyle beraber herkes zaman zaman boğaz enfeksiyonu geçirebilir.
2- Boğaza takılan yabancı bir cisim de yutkunma zorluğuna sebep olur. Bu cismin bir an evvel boğazdan çıkarılması gerekir. Boğaza takılan yabancı cisim boğulmaya bile sebep olabilir.
3- Boğaz Kuruluğu: Boğazın kuruluğundan dolayı yutkunma zorlaşır. Bunun için bol bol sıvı tüketmek gerekir. Boğaz kuruluğu duygu değişimlerinde de ortaya çıkar. Heyecan, korku gibi durumlarda boğaz kurur.
4- Sigara İçmek: Sigara içen kişiler yutkunma zorluğu çekebilir. Bunun sebebi sigaranın nefes borusunu etkilemesi ve enfeksiyonlara sebep olmasıdır.
5- Psikolojik Etmenler: Boğazda hiçbir şey olmamasına rağmen bazen yiyecekler insanın boğazından geçmez. Bu durumda yutkunabilmek için sıvı almak gerekir. Bu psikolojik sebepleri de ortadan kaldırmak gerekir. Bunun için profesyonel bir yardım almak gerekebilir. Sinirli olma, üzgün olma durumunda boğaz kuruyorsa bu duygu değişimleri ortadan kalktığında boğaz kuruluğu da sona ermiş olur.
6- Tümör: Boğazda oluşan tümörler yüzünden yutkunma zorluğu ortaya çıkar.
7- Yatak Odalarındaki Kuru Hava: Özellikle kış aylarında kalorifer ya da ısıtıcılar gece boyunca boğazın kurumasına sebep olabilir. Bunun için yatak odalarının havasının nemli olmasına dikkat edilmelidir.
8- Mide Ekşimesi: Mide ekşimelerinden dolayı boğazda kuruluk ve yutkunma zorluğu ortaya çıkıyorsa beslenme düzeni gözden geçirilmeli, yemek yedikten sonra hemen yatılmamalı ve dik durmak, süt içmek faydalı olacaktır.
9- Yemek borusu rahatsızlıkları yutkunma zorluğuna sebebiyet verir.
10- Balık Kılçığı: Balık çok faydalı ve tüketilmesi gereken bir besin olduğu kadar yerken dikkat edilmesi gereken kılçıkları vardır. Özellikle küçük çocuklara balık yedirirken çok dikkatli olmak gerekir. Balık kılçığı boğaza kaçtığında takılabilir ve batar. Bu durumda kılçığın boğazdan çıkarılması gerekir. Boğazı çok yıpratmadan bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Yutkunurken Zorlanma Hangi Hastalıkların Belirtisidir?Yutkunma zorluğunu ortadan kaldırmak için öncelikle yutkunma zorluğunun neden ortaya çıktığını belirlemek gerekir. Sebep belirlendikten sonra uygun bir tedavi ve uygulama ile yutkunma zorluğu ortadan kaldırılabilir. Uzun süren yutkunma zorlukları eğer enfeksiyon, yabancı cisim ya da psikolojik sebeplerden kaynaklanmıyorsa daha ciddi problemlerden dolayı oluşmuş olabilir.

Kaynakça:
www.saglikbilgileri.net/yutkunurken-zorluk-mu-cekiyorsunuz.html
saglikyeriniz.com/yutkunurken-hafif-agri-ve-takilma-hissi/

Yazar: Serpil Altunyay

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku