Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Zorlu Bir Coğrafya: Namibya

0 346

Zorlu Bir Coğrafya: NamibyaNamibya ya da Namibya Cumhuriyeti olarak da bildiğimiz bu ülke, Afrika kıtasında yer alır ve de bölgenin coğrafi açıdan en sıradışı ülkelerinden biri olarak kabul edilir. Afrika’nın en güney ülkelerinden biri olan Namibya, tam anlamıyla bir çöl devletidir. Bu anlamda dünyanın en sıradışı bölgeleri arasında sayılan bu ülke, birçok uluslararası kuruluş tarafından deneyler için kullanılan bir açık hava platosu haline gelmiştir. Bakıldığında ülkenin, kuzeyde Zambiya ve Angola, güney ve doğuda Botswana ve Güney Afrika ile sınırı bulunur. Bu anlamda kritik bir coğrafyada konumlanan Namibya, oldukça enteresan bir ülkedir. Yakın tarihe şöyle bir baktığımızda Namibya Bağımsızlık Savaşı’nı görürüz. Bu savaş, ülkenin daha önce bir parçası olduğu Güney Afrika’dan bağımsızlığı uğrana verdiği mücadeleyi konu alır. Ülke bu savaşla beraber 21 Mart 1990 tarihinde Güney Afrika’dan resmi olarak ayrılmış ve de bağımsız bir devlet haline gelmiştir. Afrika’nın önemli ülkelerinden biri olarak kabul edilen Namibya, bir bakıma Birleşmiş Milletler üyesi olması sonrasında daha da bir stratejik devlet kimliğini haiz olmuştur. Afrika kıtasının güneybatısında yer alan bu ülke, aynı zamanda Atlantik Okyanusu ile de komşu durumundadır. Bir kıyı devleti olan Namibya, bölgede yer alan diğer devletlere göre ekonomisi biraz daha iyi olanlardandır.

Ülke, batı hattı boyunca boylu boyuna Atlantik Okyanusu’na kıyıdır. Bu da son derece strateji içeren bir lokasyon anlamına gelir. Ülkede çok sayıda şehir bulunur; bunlar arasında en öne çıkanı hiç şüphe yok ki, ülkenin her anlamda merkezi kabul edilen Windhoek’tir. Bu, başkent olan şehir, ülkenin iktisadi olarak kalkınma merkezi haline gelmiştir. Güney Afrika’nın Alman geçmişi herkesçe bilinir. Bu geçmiş günümüzde dünyaca ünlü Güney Afrikalı aktris, Charlize Theron’a kadar uzanır. Theron aslen Alman olsa da, Güney Afrika’ya göçen Almanlardan olup artık Güney Afrikalı olarak lanse edilmektedir. Daha önce Güney Afrika toprağı olan Namibya, bu anlamda Alman etkilerinin halen görüldüğü önemli Afrika coğrafyalarındandır. Ülkede en çok konuşulan dil İngilizcedir. Bunun nedeni Birleşik Krallık’a kadar uzanır. Bu ülke bölgede yer alan birçok ülkeyi sömürdüğü gibi son derece zengin toprakları ve de yer altı madenleri bulunan Güney Afrika’yı da sömürmüştür. Dolayısıyla Namibya da bundan kendine düşen payı fazlasıyla almıştır. 1990 yılında bağımsızlığını elde eden Namibya, bu tarihten günümüze dek uzanan süreçte, her daim başarılı bir şekilde yükselişini sürdürür. Ekonomisi ele alınırsa, ülkede kişi başına düşen milli gelirin 5 bin Amerikan doları seviyelerinde olduğu göze çarpar.

Zorlu Bir Coğrafya: NamibyaSon derece geniş ve de önemli topraklara sahip olmasına karşın ülkede nüfus çok az kabul edilebilecek bir seviyededir. Bu ülke içi refaha artırsa da, ilerleyen yıllar için tehlike anlamı da vardır. Günümüzde nüfusu sadece 2,1 milyon olan bu Afrika ülkesi, nüfus artışı bakımından kıtanın en yavaş ülkeleri arasındadır. Namibya’ya ulaşmak isterseniz, bu durumda aktarmalı olarak seyahat etmeniz gerekecektir. Ortalama seyahat süresi 8 ila 10 saat arasında değişir. Bu süre aktarmasız olan uçuşlar için söz konusudur.

Yazar:Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku