Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

HMHS Britannic Nedir?

0 4.261

DeliverFileHMHS Britannic, White Star Line şirketinin 3. ve en son ürettiği büyük sınıf yolcu gemisidir. Ürettiği, Titanic ve Olympic’ten sonra denize indirilen Britannic, aynı zamanda bu iki geminin bir kopyası olarak tasarlanmıştır. Birebir aynı olan bu 3 gemiden en genişi Britannic’tir. Birinci Dünya Savaşı öncesinde üretilen bu 3 gemiden Titanic ve Britannic, uluslararası sularda batmıştırlar. Britannic, İrlanda’nın Belfast şehrinde üretilmiştir. Gemi, yolcu taşımacılığı için üretilmemiş ve doğrudan hastane gemisi olarak tasarlanmıştır. Gemi, Yunanistan’ın Kea Adası açıklarında, bir mayına çarpmış ve bunun sonunca batmıştır. Geminin batığı 80m’lik bir derinlikte yer almaktadır.

21 Kasım 1916’da Birinci Dünya Savaşı’nda Yunanistan’nın Kea Adası açıklarında bulunan mayına çarparak batan Britannic, çarpmanın ardından yaklaşık olarak 55dk içersinde batmıştır. İkiz kardeşi Titanic’in aksine, çok fazla kişinin kurtarılabildiği bu kazada, yaklaşık olarak 30 kişi hayatını kaybetmiştir. Oysa Titanic’te, 1500 fazla yolcu hayatını kaybetmişti. Brittanic’te kaza gecesi, 1066 kişi vardı. Bunlar hasta, yolcu ve doktorlardan oluşmakta olan bir kafileydi. Ayrıca gemi Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizlere ve müttefiklerine sağlık yardımı sağlamaktaydı. 1066 kişiden sadece 30’u yaşını yitirirken 1036 kişi bu kazadan sağ kurtulmayı başarmıştır.

HMHS_BritannicBritannic, Birinci Dünya Savaşı’dan batmış olan en büyük gemi olarak kayıtlara geçmiştir. White Star Line tarafından üretilmiş olan Britannic, döneminin en büyük gemisi olarak kabul edilmiştir. Batık 80m’lik bir derinlikte yer aldığından birçok araştırmaya da imkan sağlamıştır. Hatta ikiz kardeşi olan Titanic’in 4000m’lik bir derinlikte olması sebebiyle, birçok araştırma Britannic, ile yapılmıştır. Titanic’in batmasının ardından tamamlanan Britannic, teknik anlamda Titanic’in daha ilerisinde biri gemiydi. Motor ve kazan dairesi, Titanic’e göre daha gelişmiş olarak tasarlanmıştı. Britannic’te toplam 48 adet kurtarma botu bulunmaktaydı. Bu botlar ile toplam 3600 kişi kurtarılabiliyor olması onu ikiz kardeşi olan Titanic’ten daha güvenli kılıyordu.

23 Aralık 1915’te hizmet vermeye başlayan Britannic, Harland ve Wolff tarafından üretilmiştir. Dünyanın halen en büyük gemi üreticilerinden biri olarak kabul edilen bu şirket diğer iki gemiyi de üretmiştir. Kraliyet Donanması’na hizmet veren Britannic, Titanic’in batması sonrasında RMS Gignatic adını alsa da sonradan isim tekrar değiştirilmiş ve ilk haline geri dönüş söz konusu olmuştur. Gemi, 269.06m uzunluğa sahipti, ayrıca 9 kattan oluşmaktaydı. Saate ki maksimum hızı ise, 43km olarak tescillenmişti. Bu o dönem için oldukça iyi bir süratti. Gemide kaza günü bulanan 1066 kişiden 860’ı mürettebattı. 789 kişi kapasiteli olarak tasarlanan bu geminin 300 yaralı ve 489’da hastane çalışanı taşıyabilme kapasitesi vardı.

Yazar:R. Emir Karasu

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku