Bilgiustam
Bilgiyi ustasından öğrenin

Kroton Yağının Kullanımı ve Yan Etkileri Nelerdir?

0 866

Kroton yağı, “Kroton tiglium” olarak adlandırılan bir ağacın tohumlarından ekstre edilir. Son derece toksik olmasına rağmen, uygun miktarda kullanıldığında pek çok kullanım alanı bulunmaktadır. Kroton yağının kullanımı ve yan etkilerini öğrenmek için bu makaleyi okumaya devam edin.

Biliyor Muydunuz?

Kroton yağının ilk kullanımı eski Çinliler tarafından tıpta gerçekleşmiştir. 16. yüzyılın sonunda, tüccarlar bu yağı doğudan Avrupa’ya getirdiler.

Kroton yağı, “Euphorbiaceae”(sütleğengiller) ailesine ait bir Asya ağacı olan “Kroton tiglium Linn” ağacının tohumlarından elde edilir. Bu ağaç Hindistan ve Malay Takımadalarına özgüdür. Bu yağa “oleum tiglii ” de denilmektedir. Soğuk presleme yöntemi ile kroton tohumlarından elde edilir.

6392_croton_oil

Başlangıçta bir ilaç olarak Çinliler tarafından kullanılmıştır. O zamandan beri, hala bitkisel tıpta kullanılmaktadır. Kroton yağı son derece zehirli ve şiddetli tahriş edici bir madde olduğundan bu yağ, eski zamanlarda olduğu kadar sık kullanımda değildir. Şimdilerde, çoğunlukla cilt gençleştirme için kullanılan bir çok yüz peelinginde bir etken madde olarak kullanılmaktadır.

Kroton yağı oldukça tatsızdır ve mide bulandırıcı bir kokusu vardır. Bu yapışkan ve saydam bir maddedir. Sarı ile soluk kahverengi arasında değişen bir rengi vardır. Bu yağın içerdiği maddeler ekstraksiyon yöntemine göre farklılık göstermektedir. Oleik asit, linoleik asit, miristik asit, araşidik asit, palmitik asit, formik asit, asetik asit, stearik asit ve daha az miktarlarda bütirik asit, laurik asit, tiglik asit ve valerik asit gibi yağ asitleri içermektedir. Bu yağ ayrıca krotin, kroton reçine, krotonoside ve bir doymamış yağ asidi ihtiva etmektedir.

Gana’da insanlar kroton tohumlarını toksik madde olarak tanımaktadırlar ve dolayısıyla balık zehiri olarak ya da suç faaliyetleri için kullanılmışlardır. Sudan’da kroton tohumlarının tozları tarihte müshil olarak kullanılmışlardır. Güney-doğu Asya’da, kroton kökleri müshil olarak ve düşük yaptırmak amaçlarıyla kullanılmıştır. Malezya’da, bu yağ sabun yapımında ve lambaları yakmak için kullanılmıştır.

Kroton Yağının Kullanımı:

-Kroton yağı farklı fenol bazlı peeling (yüz soyma) ürünlerinde kullanılmaktadır. Cilt üzerinde gençleştirici etkisi vardır. Epidermisin ince tabakasını soymaktadır, bu tabaka cildin en dış tabakasıdır ve cildi yeniler. Bu kırışıklıklar, ince çizgiler ve çeşitli izlerin kaldırılmasına yardımcı olmaktadır. Dermatologlar ve plastik cerrahlar boyun, göz gibi belirli bir alanında cilt tipine bağlı olarak kullanılan yağ miktarını değiştirmektedir.

-Kroton yağı su toplama, felç, konvülsiyonlar, inatçı kabızlık, bağırsak tıkanıklığı, kurşun zehirlenmesi, yoğun ateş ve yüksek tansiyon gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

-Bu yağ cüzamda bir ön laksatif (müshil) olarak kullanılır.

-Kroton yağı sıvı merhem olarak kullanılır ve bir uyarıcı olarak davranır. Aynı zamanda cilt yaraları, kronik romatizma, nevralji (akut sinir ağrısı), glandüler şişlikler, kronik bronşit, astım, larenjit ve diğer akciğer problemleri nedeniyle oluşan iltihabı tedavi etmek için kullanılabilir.

-Bu yağ schistosomiasis ve diğer bağırsak parazitlerinin tedavisinde kullanılır.

-Kroton tohumu yağı ve kabuğu kanserli hücreleri, felç, boğaz ağrısı, diş çıkarma sorunları, yılan sokması ve diğerlerinin tedavisinde ilaç olarak kullanılabilir.

– Kroton tohumu yağı sabun ve mum yapımında da kullanılmaktadır.

-Lambaların aydınlatılması için kullanılır. Ancak dumanı zehirli olduğu için sadece açık havada kullanılmalıdır.

6392_kroton

Kroton Yağının Yan Etkileri:

-Kroton yağı güçlü bir tahriş edicidir. Bunun küçük bir miktarı bile deriye uygulandığında deri lezyonlarına, kaşıntıya ve kabarmalara neden olabilir.

-Kroton yağı uygun şekilde konsantre edilmezse dokularda, sinirlerde ve kan damarlarında ciddi ya da kalıcı hasara neden olabilir.

-Bu yağ tümör oluşumunu teşvik edici etkilere sahip “forbol esterleri “olarak bilinen bir bileşik içermektedir.

-Çok küçük miktarlarda bile olsa ağızdan alındığı takdirde yağ tüketimi ishal ve mide ağrılarına neden olur.

-Kroton yağı aşırı dozda alındığında mide-bağırsak iltihabı neden olabilir ve ardından bunu ağrı, kusma, huzursuzluk, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, baş dönmesi izler. Bu durum hatta ölümcül olabilir.

Önlemler:

-Kroton yağı toksik olduğu için, çok çok küçük bir miktarda kullanılmalıdır. Yağın tavsiye edilen kullanım miktarı sadece iki üç damladır. Ancak, yine de kullanmadan önce eğitimli bir uzmana danışmalısınız.

-Kroton tohumunun dozajı kullanıcının yaşı, sağlık ve diğer koşulları gibi faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye farklılık göstermektedir.

-Çocuklar ve hamile kadınlar ne pahasına olursa olsun kroton yağı kullanmaktan kaçınmalıdır!

Yazar:Tülay Arsoy

Bunları da beğenebilirsin
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku